Хамас одобрио прву фазу споразума са Израелом?

 Извор из Хамаса тврди да је та милитантна група одобрила прву фазу споразума о ослобађању талаца уз гаранцију САД да ц́е се Израел потпуно повуц́и из Газе након 124 дана, када буду завршене све три фазе споразума.

Свијет 04.05.2024 | 11:16
Хамас одобрио прву фазу споразума са Израелом?

Израелски Канал 12 пренео је речи неименованог званичника Хамаса који је рекао да су египатски и катарски посредници пренели Хамасу гаранције САД.

Они данас треба да се састану са представницима Хамаса у Каиру, пренео је Тајмс оф Израел.

Израел је више пута инсистирао да нец́е прихватити прекид рата у Гази као део потенцијалног споразума о таоцима.

Споразум, такође, како се наводи, подразумева обец́ање које подржавају САД, да Израел нец́е започети планирану војну операцију у Рафи на југу Газе, где је више од милион Палестинаца нашло уточиште због сукоба који су у току.

Најновији предлог наводно укључује прву фазу која би трајала до 40 дана у којој би до 33 од преко 100 израелских талаца које Хамас држи у Гази од 7. октобра било ослобођено, док би друга фаза трајала најмање шест недеља и током ње би било договорено даље ослобађање талаца и продужетак паузе у сукобима.

Верује се и да ц́е прва фаза омогуц́ити повратак Палестинаца на север Газе, при чему су САД навеле да је Израел пристао на неограничен повратак цивила у Газу у области које су "очистиле" Израелске одбрамбене снаге.

Она, такође, укључује ослобађање на стотине палестинских затвореника у замену за ослобађање талаца киднапованих 7. октобра.

Извор из Хамаса, кога цитира Канал 12, рекао је да су "постигнути компромиси" у вези са бројем палестинских затвореника који ц́е бити ослобођени у замену за сваког израелског таоца.

Питање пропуштања предмета "двоструке намене" у Појас Газе, који се односе на хуманитарне залихе које би могле да се користе у терористичке сврхе, још се решава, додао је извор из Хамаса.

Извештај је објављен након званичног саопштења Хамаса издатог касно синоц́ да та милитантна група шаље делегацију у Каиро "одлучну да обезбеди споразум на начин који испуњава захтеве Палестинаца".

(Тањуг) Фото: Мохаммед Сабер/ЕПА-ЕФЕ/Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар