Безобразно богати клубови су...

Мадридски гигант у последњих шест година на појачања издвојио 750.000.000 евра, само су још Грађани пребацили магичну границу од 700, Каталонци су стали на 611, а сви остали су испод пола милијарде европских новчаница. Менаџери у највећем добитку.

Фудбал 23.09.2014 | 22:45
Безобразно богати клубови су...

Уефа је увела финансијски фер-плеј, али је тренд пораста издатака на нове играче све очигледнији у свету фудбала. Овог лета постављен је рекорд од 2.422.000.000 евра потрошених на трансфере у топ пет националних шампионата што је за неких двеста милиона евра више него лане. И наравно – паре су се вртеле у круг.

Наиме, према истраживању Међународног центра за спортске студије (ЦИЕС) у Нојшателу проценат новца који се троши на новајлије у пет најјачих лига Европе (Премијер лига, Примера, Бундеслига, Серија А, Лига 1) све је већи у односу на новац који троши остатак Старог континента. Односно, све је дубљи јаз између богатих и "сиромашних".

Тако је овог лета 49 одсто укупно потрошене суме у поменутим првенствима издвајало 10 већ годинама најактивнијих клубова на тржишту. Исти ти клубови, наравно, највише су и зарађивали од продаје. Капитал се, више је него јасно, концентрише код богате властеле.

У прошлих пет сезона 67 одсто од укупно потрошеног новца завршавало је на рачунима клубова "лиге петице". Сада је тај проценат скочио на 72 одсто.
"Ове бројке откривају трансформацију тржишта у игру нуле (тржиште у којем новац ‘само’ иде из руку у руку, прим.аут). Ствара се затворен круг врхунских клубова, а све веће количине новца завршавају у џеповима посредника или трећих страна", истиче ЦИЕС и прстом упире у – менаџере.

Иначе, ЦИЕС је објавио и занимљиву листу клубова који су потрошили највише новца од 2008. па до 2014, а на којој предњачи Реал Мадрид са 750.000.000 евра. Манчестер Сити је одмах иза са 733.000.000 евра, док је границу од пола милијарде пребацила још само Барселона са 611.000.000 евра.

Испод ње су Ливерпул, Челси, Манчестер јунајтед, Пари Сен Жермен, Тотенхем, Јувентус, Арсенал… Интересантно је, само примера ради, да је на 17. месту Ђенова, која је трошила више него Борусија Дортмунд рецимо. А упоређивати њихове резултате једноставно је бесмислено. Занимљив је и пример Палерма, који је на 29. месту са 140.000.000 евра. Ни толики новац није му помогао да избегне да прошлу сезону проведе у Серији Б.

Коментари / 0

Оставите коментар