Упоредили смо учинак Мојеса и Ван Гала и...

Дејвид Мојес је на Олд Трафорду постао предмет спрдње, Луј ван Гал је дочекан као човек са ореолом спасиоца... И жестоко се угрувао на почетку епизоде у Манчестер јунајтеду. Наравно, због богате каријере искусног Холанђанина нико не сме да се усуди да јавно изговори да је Мојес бољи тренер, али је угледни Индепендент аргументима поткрепио тврдњу да је Шкот ако ништа друго, а оно бар много боље кренуо од Ван Гала.

Фудбал 24.09.2014 | 00:00
Упоредили смо учинак Мојеса и Ван Гала и...

Индепендент, наиме, у тексту под насловом "Пет ствари због којих је Ван Гал гори тренер од Мојеса" подсећа на неке добро познате чињенице, али и примећује неке нове, занимљиве податке.

Под ово "познате чињенице" спадају и подаци да је Манчестер јунајтед после првих пет кола прошле сезоне имао седам бодова, а ове само пет. И не – распоред не може да буде оправдање, јер је календар био много немилосрднији према Мојесу, који је сезону отворио утакмицама са Свонсијем, Челсијем, Ливерпулом, Кристал Паласом и Манчестер Ситијем, док је Ван Гал кренуо дуелима против Свонсија, Сандерленда, Барнлија, Квинс Парк Ренџерса и Лестера. Дакле, Мојес је у првих пет кола играо против три на крају сезоне првопласиране екипе у Премијер лиги, две које су у сезони раније биле у ТОП 4. Ван Гал је циклус отворио дуелима са три тима која су се тек домогла елите (Барнли, КПР, Лестер).

О великој разлици у новцу потрошеном на појачања већ се писало све и свашта, али у најкраћем да сумирамо: Мојес је на Маруана Фелаинија летос потрошио 28 милиона фунти, на зиму још 39 милиона за Хуана Мату. Ван Гал је на шест нових играча само током летњег прелазног рока потрошио 160 милиона фунти.

И некако је "сметнуо с ума" да фудбал не играју само офанзивни нападачи, па је на старту ове сезоне одбрана Јунајтеда бушна као швајцарски сир. Што се, уосталом, могло наслутити чим су отишли Немања Видић и Рио Фердинанд, а нису доведени адекватни наследници двојице истина старих и све споријих, али ипак врло квалитетних штопера. И бројке иду у прилог тој тези: Мојесов Јунајтед је до 22. септембра примио свега четири гола – Ван Галов чак 12 ако рачунамо и оних 0:4 против МК Донса у Купу.

Ван Гал је, такође, барем на старту заказао и у ономе по чему је познат – по увођењу младих нада у сениорски погон. Испоставило се да је са Тајлером Блекетом пожурио и можда га "спалио" у дебаклу од Лестера (3:5) у којем га је Џејми Ворди терорисао. Мојес је, подсећа Индепендент, много паметније у игру увео Аднана Јанузаја, једног од играча који је обележио прошлу сезону, али који код Ван Гала игра на кашичицу.

На крају, Индепендент наводи и да је Ван Гал много искуснији тренер од Мојеса, који је пре доласка на Театар снова само једном играо квалификације за Лигу шампиона, док је Холанђанин покорио Европу 1995. са Ајаксом, те осам пута био првак у четири различите земље, мада нисмо сигурни колико је то битно за ову дебату осим ако се не жели рећи да је Шкоту требало пружити већу шансу?

Барем нас, није убедио да ју је заслужио. Истина, није ни често препотентни Ван Гал. Али, рано је за свођење утисака.

Коментари / 0

Оставите коментар