Цвекла за добру крв

Мало је оних који не воле “крваву салату” пре свега због укуса, нарочито у комбинацији с реном, и независно од тога што оснажује крвне судове.

Здравље 22.09.2014 | 18:45
Цвекла за добру крв

Чињеница да цвекла садржи бетанин и бетаин сврстава је у лековито поврће које чини крвне судове здравијим, регулише крвни притисак, смањује холестерол, подстиче размену материја и стимулише ефикасније
функционисање јетре.

Витамини и минерали
Од витамина у цвекли има највише витамина Ц, па каротина, затим витамина Б1 и Б2 и ПП. Ово поврће може да се похвали и готово читавим спектром минерала који су неопходни човеку за живот и оптимално функционисање: калијум, натријум, фосфор, калцијум, магнезијум, гвожђе, флуор, сумпор, јод, бром, литијум, рубидијум, цезијум и стронцијум. За разлику од осталог поврћа, садржи и одређену количину кобалта, што се препоручује вегетеријанцима, односно веганима који не једу ни млеко, сир и јаја, а кобалт је неопходан у синтези витамина Б12.

Влакна за варење
Због целулозе и пектина које садржи у изобиљу, позитивно делује на рад црева и њихову перисталтику. Довољно је да поједете 5 средњих главица цвекле да бисте задовољили дневне потребе организма за драгоценим влакнима ( 30г/дан ).

Гвожђе за крв
Има поврћа богатијег гвожђем, али често се цвекла препоручује анемичнима. Разлог је висок садржај антоцијанина који јој даје црвену боју, а он штити еритроците и чини крвне судове еластичнијим. Овим посредним начином утиче на срце, па оно боље пумпа крв. А аденин којег, такође, има у цвекли, омогућава одржање високе концентрације леукоцита.

Једна мана
Цвекла има доста оксалне киселине (338мг/100г цвекле ), а она негативно утиче на апсорпцију калцијума и осталих минерала. Људи који пате од остеопорозе, као и они са каменом у бубрегу боље да буду опрезни и да не претерују са цвеклом.

Коментари / 0

Оставите коментар