Ракуљ тражи веће пензије од 1.октобра

Пензионери не одустају. Траже повећање пензија и то од следећег мјесеца.
Очигледно су одлучили да искористе предизборно вријеме како би се чек на њиховом износу повећао.

Република Српска 19.09.2014 | 20:25
Ракуљ тражи веће пензије од 1.октобра

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске је све гласнији. Повећање је, тврди, реално. Раде Ракуљ, каже, да је пооштрена контрола наплате доприноса формула која ће омогућити повећање пензија.

Захтјев Раде Ракуља убрзо је стигао и до премијера Српске. Жељка Цвијановић експресно је одговорила. Повећање од првог октобра – није могуће. О већим пензијама се може размишљати тек од почетка наредне године.

Била то предизборна тактика или не, чињеница је да су приходи од доприноса Фонда ПИО мањи за око 30 милиона марака. Са таквим пуњењем, тешко да ће доћи до повећања.

Не поправи ли се ситуација у Фонду, према мишљењу многих, могло би се поставити уствари питање хоће ли доћи до умањења пензија? Петар Ђокић је баш у предизборно вријеме - оптимиста.

Пензионери су, кажу, сити обећања па нису ни повјеровали у већи износ на чеку од октобра. А није повјеровала ни опозиција. Тврде да новца за повећање пензија у буџету нема, а ништа боља ситуација није ни у Фонду.

Из Фонда се углавном држе приче да ће Влада дати коначну ријеч. Међутим, чињеница је да су за првих шест мјесеци приходи од доприноса Фонда ПИО у односу на планиране мањи за 31 милион марака. А захтјев о повећању пензије нпр. од три одсто оптеретио би буџет на мјесечном нивоу за 2, 3 милиона марака.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

перо

19.09.2014 15:53

Доста је и твога предсједниковања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.09.2014 16:07

Додик и Зељкица су рекли да це повецати пензије само нису рекли које године

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

19.09.2014 18:35

Ако стигну милиони из русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боме

19.09.2014 19:51

Нека присиле власнике предузеца да радницима измирују доприносе у пуном износу, а не да буду пријављени на минималац, а остатак плате да добијају у кесу и појацати рад инспекцијских органа у том смислу. Истовремено, потребно је растеретити привреду у смислу доприноса који падају на терет послодавца, уз безусловно проводјење мјере потпуне наплате доприноса. На тај нацин би било довољно средстава у фондовима, у сваком слуцају висе него сто их сад има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бусац123

19.09.2014 20:12

Добицете али ШИПАК и то са посветом! И ти си један од разводњивача приче за све који су против овог накарадног система власти! Заварице вам и контејнере па ста ћете онда!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

19.09.2014 20:53

Прво вас питам јестел ви уопсте нормално друство.Ако један ЉЕКАР у Бугарској има плату од 400ЕР и мозе солидно да зиви тј који је код њих зивотни Стандард.Једна прција БОСНА која зиви од кредита и задузења треба да има толике просјецне плате од 800КМ и није ни покривена трецина потросацке корпе.То је залосно имати Стандард ЦХ по цијенама а плате Етијопијске.тј мора се Стандард прилагодит куповној моци Градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

19.09.2014 22:34

Шта хоћеш ...још један мандат као пресјеник пензионера....халоо па будите сретни да имате уопште пензију..држава у коју сте ви издвајали више не постоји.Ви би пензије..е па и ја бих да дочекам своју..али ако ми радници данас немамо плате како ви очекујете пензије...а ти господине примаш 2000 да млатиш безвезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

20.09.2014 03:24

Реално повећање пензија (да се може живити, не само преживити) ће се десити, само нажалост тренутни пензионери неће дочекати. Не може ту помоћи ни стотину опозиција ни позиција, то је реалност. Да нам дођу најпоштенији људи на власт, да се народ сутра престане мрзити (пусти снови), треба најмање 10 година само да се задуживања ставе под контролу. Послије тога још 10 да се "оживљена" и "развијена" привреда и индустрија довољно увеже, и створи стабилно тржиште... Босна мора бити узорана аутопутевима и пругама, да се производи што брже (јефтиније) транспортују. До тада, 5-10 марака повећање, од избора до избора (или између референдума) Што рекла моја баба; То је нама наша борба дала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

20.09.2014 05:16

300 процената су ми смањили пензију а повецавају 3 процента кад би зивио ко корњаца дасао би на исту инаце никад висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ловац на муфљузе и лесинаре

20.09.2014 08:18

Овога муфљуза треба под хитно у затвор док није отегнуо папке.ста се он накрао и ове јаднике пензионере ојадио све у интересу снсд-а који га је и инсталирао.ракуљ , Јовициц Дукиц Цургуз све то треба похапсити ради пљацке и издаје властитог народа.Ако сдс дограби власт под обавезно да се позабави овим ликовима.заборавио сам додати Мисицку и онога лесинара за потразњу несталих особа.То су стетоцине којима ни тотал не мозе ниста.затвор их цека..сдс је на реду да ПРАВДУ истера до краја.

ОДГОВОРИТЕ