Милан Мандарић о Партизану и Звезди

Народ не треба да се плаши великих цифара, одговара амерички бизнисмен Милан Мандарић у интервјуу за „Блиц“ на питање да ли постоји могућност да нека компанија или појединац уложи сто милиона за куповину Црвене звезде или 80 милиона евра за Партизан.

Фудбал 17.09.2014 | 17:15
Милан Мандарић о Партизану и Звезди

Власник Шефилд венздеја већ дуже је заговорник идеје да се фудбалски клубови у нашој земљи приватизују.

- Клуб у Премијер лиги вреди између 300 и 400 милиона фунти. Клуб који се из Чемпионшипа бори за Премијер лигу, као што је Шефилд венздеј, вреди између 50 и 60 милиона фунти. Ја се не бих разбацивао милионима у причи о вредности Звезде или Партизана, али видим да је приватизација све ближа. Наша два највећа клуба су брендови који имају историју, навијаче. Све остало је под знаком питања, укључујући потенцијал лиге, инфраструктуру, дуговања.

Вечити ривали су брендови код којих је све под знаком питања - потенцијал лиге, инфраструктура, дуговања.

Како доживљавате одлучност државе да промени систем финансирања у спорту?

- Није у реду да клубови добијају новац од пореских обвезника. Није то фер ни према држави ни према грађанима. Држава треба да води рачуна о томе ко ће да купи клуб, да то буде неко ко има успеха и резултат у пословању. Ако треба и да има свог представника у руководству, али морају да се знају права и обавезе. Све се своди на ред и закон. Сви морају да се уклопе у систем, да знају шта могу, а шта не. Наравно, и закон мора да буде ригорознији.

Да ли је неко контактирао с вама у последње време из Србије по питању приватизације?

- Било је неких лаганих прича на ту тему. Моја ситуација је јасна, још увек сам стопроцентни власник Шефилд венздеја и јако тешко бих сад могао да се укључим у ту причу у Србији.

За који облик приватизације мислите да би функционисао у Србији?

- Ја могу само да причам из личног искуства. Имам пример из Француске, где сам својевремено био власник Нице 70 посто, а 30 посто држава, односно град. Сви клубови су и данас тако организовани у Француској, већински проценат од 70 одсто припада приватном лицу или компанији. У мом случају, град је давао подршку за омладинску школу, обезбеђивао терене за тренинг, смештај. Добар пример тренутно из окружења је Ријека.

Какав је власник потребан Црвеној звезди или Партизану?

- Клуб ће увек бити у власништву навијача, то сам рекао и мојим навијачима. Рекао сам им да се нисам родио у Шефилду, као и да нећу умрети у њему, али да морају да ми дају време и да имају стрпљења за резултате. Власник клуба треба да има бенефиције, али мора да има одговорност, финансијску, моралну, сваку другу. Тако је свуда, па би тако морало да буде и у Србији.

То значи да плата не би смела да касни?

- То питање не би смело ни да се поставља. У Шефилду имам између 150 и 160 запослених, у самом менаџменту 30-так. Са спортским сектором у питању је око 250 људи, који хране своје породице. Плате морају да буду на време, јер да није тако у Енглеској би одмах настали проблеми, односно санкције и за клуб и за мене као власника.

Како је шкотски великан Ренџерс дозволио луксуз пре две године да буде избачен у четврту лигу?

- Ренџерс је грешка коју други плаћају. Човек је купио клуб тако што је продао све приходе унапред десет година. То је било нелегално и зато је Ренџерс доживео финансијски крах.

Коментари / 0

Оставите коментар