Македонија, БиХ и Косово на путу џихада

Из Босне и Херцеговине, Косова и Албаније регрутује се највише радикалних исламиста за ратове у Сирији и Ираку, одмах после Јордана, Саудијске Арабије и Туниса. До сада убијено 40 добровољаца са Косова, девет из Македоније, преноси Радио Слободна Европа.

Регион 17.09.2014 | 08:00
Македонија, БиХ и Косово на путу џихада

Тунис, Јордан, Саудијска Арабија, па затим Косово, Босна и Херцеговина и Албанија, с обзиром на број становника, највећи су "извозници" добровољаца за ратове које "Исламска држава" води по Ираку и Сирији, произлази из анализе коју је начинио Радио Слободна Европа.

Према тој анализи, која је заснована на документима неколико западних влада, укључујући САД, Британију и Француску, из БиХ је на ратишта у Сирији и Ираку отишло око 350 добровољаца, 150 са Косова, док је из Албаније у џихад отишло 140 бораца.

Из Македоније је, наводи се, у Сирију и Ирак отишло 20 особа, али су македонски медији, позивајући се на обавештајне изворе, објавили да су до сада на тим ратиштима погинула деветорица македонских Албанаца, од којих су седморица из скопског насеља Чаир.

Британски обавештајни извори, на чије се сличне анализе позивао тамошњи Телеграф, располажу другачијим бројкама, па је, према тим подацима, у џихад из БиХ отишло 170 људи, из Албаније 150, са Косова 140 и из Македоније 110.

Са територије Србије у Ирак и Сирију отишло је 350, а Црне Горе 30 исламских добровољаца.

 

Извор: РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Остоја

17.09.2014 06:40

Засто им ограницават њихова људска права исправније би било пустит све који зеле да оду то је свакако пут у једном правцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

17.09.2014 07:06

Што их више оде (бројнија војска), веће шансе да их примјете када их бомбардују. Будала и кривих дрва никад фалит неће. 350 (ако је истина) не знаћи ништа. Исто толико ако не и више је отишло у Украину, само што је далеко од Израела, па никоме није битно. Важно је стварати ратове око Израела, разјединити народ... у противном би их удруżени вратили у Њемачку па нек тамо швабама отимају земљу. У мојој улици има 20 "четника на батерије" који малтретирају цијело насеље. Само метеор или Јапански протекторат може овај лијени и лицемјерни народ научити памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

17.09.2014 07:11

Колико је из Босне и Србије отисло у Украјину све то заједно су плаценици а 80% је нузда натјерала а нормално и пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

17.09.2014 08:11

Прво треба знати шта су и ко су ЧЕТНИЦИ па онда писати погрдно о њима али је то безвезе објашњавати исламистима и џихадистима из Федерације бих? Дакле и да стварно иду у Украјину добровољци онда иду нормалним путем јер Украјина није "у светом рату" то ради само ислам,сваки рат у којем учествују турци је свети рат па како то да тек сада толики бум око овога? Било је ратова и 90их у бих па је цјели свјет бранио тада ислам мислећи да је мање зло од православља па онда дође и косово и опет нато брани ислам јер мисли да је мање зло,сада када се опет појављују јер тим људима никада доста ломили су и палили по СРБИЈИ док нису добили неку државу па убијали и силовали,сада када добише разби се све нату од главу јер су то фанатици којима ништа није добро дошло што није исламистичко е то вама је дана федерација и албанија са македонијом и СРБИЈОм па и РЕПУБЛИКА СРПСКА јер има и у њој ислама,само ће сада то свјет тешко искоријенити имали су прилику поставили су се на погрешну страну и сада је то што јесте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

17.09.2014 08:16

Немојте правити драму, на 3,5 милиона људи (око 1,8 мил муслимана) апсолутно је занемарив број од 150 људи који су отишли ратовати за тамо нечије интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

давно процитано

17.09.2014 08:51

Циљ овог цланка је уствари мало подгријати размисљања Срба у БиХ те ипак Босњаке муслимане треба представљати као опасност за Србе без обзира ко досао на власт у наредним изборима. Према извјестају страних об. слузби само у Сирији бројке су сљедеце: 900 Француза, 500 Британаца анд 400 Нијемаца се бори/ло на страни ИСИСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цувајмо мир као зјеницу ока свог

17.09.2014 08:59

Милојко...Кад иду дзихадисти у рат то је проблем а кад иду цетници дје удара крст на крст то је нормално, бас си добро објаснио. Остоја ста ако дзихадисти крену на РС по твоме треба им дозволити њихова права и пустити да сви иду који то зеле, е ако крену сви који зеле неце бити добро зна се за кога. мозес и одговорити онако бас јунацки тастатура трпи све. Цувајмо мир као зјеницу ока свог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

17.09.2014 13:02

Људе треба пустити нека иду,али зато нетреба дати да се врате,тамо се борис тамо и остани,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

17.09.2014 21:33

Ти баш чуваш мир. Питање је само да ли си изашао из основне школе када лупаш да четници носају крст, ја знам за кокарду а ти питање је којој колонији припадаш Србској сигурно не и зато причај о знаку У и о џихаду то вјероватно сањаш

ОДГОВОРИТЕ