Бебе осјећају када је мајка под стресом

Према најновијим истраживањима Универзитета у Њујорку, бебе не могу да пренесу сложене емоције, али могу да осјете расположење њихових мајки.

Здравље 31.07.2014 | 18:18
Бебе осјећају када је мајка под стресом

Истраживач Теса Вотрс са Универзитета у Њујорку наводи да беба није у стању да нас пита шта није у реду, али да својим понашањем може то да нам покаже. Кад год се налази у вашем наручју, беба прати ваше емоционално стање и осјећа негативну енергију, уколико она постоји.

Истраживање је обухватило 69 мајки и њихове 12 – 14 месеци старе бебе, којима је, уз помоћ кардиоваскуларних сензора, праћен пулс. На тај начин испитиване су емоције код беба чије су мајке биле у стресним ситуацијама.

У току истраживања мајке су накратко одвојили од беба, како би оне одговориле на одређена питања.Након тога, истраживачи у прегледали говор сваке мајке, процјењујући њихове резултате.

Мајке са негативним резултатима имале су много мање позитивних емоција, као и повећан срчани рад, након овог искуства.

Затим су поново спојили мајке са својим бебама. У року од минут, чинило се да бебе "прате" стрес своје мајке - бебе узнемирених жена су биле у већем стресу!

Како су бебе у могућности да прате емоције својих мајки, још није истражено, али се претпоставља да би то могло бити преко мириса, вокалне напетости или чак израза лица.

Коментари / 0

Оставите коментар