Седам сати сна - права мјера одмора

Колико сна вам је заправо потребно?

Здравље 24.07.2014 | 18:13
Седам сати сна - права мјера одмора

Нова истраживања показала су да је осам сати сна ипак превише и да је седам идеално.

Пошто потребе за сном варирају од особе до особе, стручњаци сугеришу да би требало да откријете своје идеално време спавања, тако што ћете пред одлазак у кревет избегавати кофеин, алкохол, рачунар, а ујутру
дозволити себи да се пробудите природно, без будилника. Ако се осећате свеже и одморно, то значи да сте "погодили" своју идеалну дужину спавања.

Ако себи не можете да приуштите такав експеримент, вреди знати да је у студији, којом је обухваћен 1,1 милион пацијената оболелих од рака, доказано да су они који су спавали седам сати дневно имали нижу стопу
смртности.

Друга студија показала је да исто важи и међу старијим женама.

Једно занимљиво истраживање у ком је пет здравих одраслих особа на два месеца симулирало камено доба (без сатова и струје) показало је да је просек сна током ноћи износио 7,2 сата.

Студије су такође показале да седмочасовни сан тело и мозак држи у најбољем радном стању, док се превише сна повезује с дијабетесом, гојазношћу, кардиоваскуларним болестима и вишом стопом морталитета. Премало сна води нерасположењу, слабом здрављу и добијању на тежини.

Коментари / 0

Оставите коментар