Све примјене соде бикарбоне

Сода бикарбона је корисна против јаког зноја и непријатног мириса, помаже код опекотина, убода комарца и лошег задаха, а препоручује се и у сврху лечења рака и кандиде.

Здравље 24.07.2014 | 12:49
Све примјене соде бикарбоне

Натријум бикарбонат, који се популарно зове сода бикарбона, има веома широку примену: у кувању, прању, лечењу, козметици… Можемо је назвати и прахом са чудотворним деловањем, јер је утврђено да чак помаже и у лечењу неких тешких болести.

Терапија содом бикарбоном према др Симонцини:
Доктор Симонцини, италијански онколог, препоручује коришћење соде бикарбоне без додатака алуминијума или фармацеутске соде бикарбоне у сврху лечења рака.
Како делује терапија: сода бикарбона драстично повећава базност крви, што уништава цандиду (која према теорији др Симоницини узрокује рак).

У наставку следи још неколико примера колико је и за шта све овај прах добар:
- Убоди комараца могу бити веома непријатни, међутим решићете се бола, ако на рану нанесете пасту коју сте направили од воде и соде бикарбоне.

- Сода бикарбона је добра и за лечење опекотина – ставите мало соде на влажну крпу те принесите на опекотину.

- Помоћи ће вам и да се решите неугодног мириса из обуће: довољно је да је само поспете по обући.

- Да бисте добили свеж дах, исперите грло са пола чаше воде и прстохватом сода бикарбоне.

- Такође, корисна против јаког и непријатног мириса зноја. Натопите газу са водом и содом бикатбоном и стављајте неко време испод пазуха. Непријатни мириси ће нестати.

- Користи се и у борби против чувене гљивице цандиде албицанс (кандида) и у зависности где се налази са раствором воде и соде бикарбоне треба се испирати или пити је. Обични лекови против гљивица не функционишу, јер цандида брзо мутира, да би се одбранила, чак и почиње да се храни леком, који је био намењен да је убије. За разлику од других лекова, цандида се не може прилагодити соди бикарбони. Древни Египћани такође су знали за деловање анти гљивичних лекова, а у Индијској литератури за лечење рака препоручују се лекови са снажним базним својствима, попут соде бикарбоне.

Свакодневно превентивно (и терапијско) конзумирање соде бикарбоне представља непроцењив допринос за одржавање целокупне виталности организма и доброг здравља.

У кухињи и кући:
- Можете је користити за зачепљене одводе. Наспите 100 грама соде у одвод, а затим прелијте са најмање пола литре вреле воде. За још бољи ефект, користите соду и алкохолно сирће.

- Може се користити и уместо омекшивача за рубље.

- Сода бикарбона ће ублажити неугодни мирис канте за смеће. Наспите соду у канту и убаците нову кесу за смеће.

- Фрижидер или замрзивач чистите влажном крпом и содом бикарбоном. Након тога исперите чистом водом. Она ће, такође, упити и мирисе из вашег фрижидера. Наспите је у посуду и убаците у фрижидер те је промешајте с времена на време. Мењајте је свака два месеца.

- Можете је користити за чишћење каде, лавабоа и WЦ шкољке.
- Познато је колико је добра уместо прашка за пециво, чак пожељнија.

- Чак је добра и за прање посуђа. Додајте малу количину води за прање, а од ње нећете имати алергијску реакцију као што се зна десити са појединим детерџентима. Пластичне посуде у којима складиштите храну ћете најлакше очистити содом бикарбоном. Исто тако, њом можете очистити и све шерпе, тигање и тепсије.

- Чишћење рерне не мора бити ноћна мора! Наспите соду и мало воде те оставите да одстоји преко ноћи. Ово ће вам помоћи да је следеће јутро лакше очистите.

Четири начина како сода може послужити за улепшавање:
1. Утрљајте на лице смесу од соде бикарбоне и воде, у размери 3:1, лаганим кружним покретима. На тај начин ћете урадити благ и ефикасан пилинг лица. Такође, сода бикарбона вам може помоћи и да се решите бубуљица: направите пасту од ње и свеже исцеђеног лимуновог сока, те је периодично наносите на бубуљицу.

2. Направите властити шампон за дубинско прање додавањем четвртине соде бикарбоне у шампон (потребно је да соду бикарбону додате у прозирни, а не кремасти шампон). То ће вам помоћи да уклоните остатке производа за негу косе и њихово накупљање на коси. Немате времена за прање косе? Користите соду бикарбону као суви шампон да упије уље и да не морате излагати косу фену још један дан. Једноставно поспите соду бикарбону по корену косе и након тога почешљајте косу прстима.

3. Да бисте ублажили опекотине од сунца, натопите пешкир раствором од 250 мл воде и четири кашике соде бикарбоне. Добијени раствор ће помоћи да се “извуче” врелина из опекотина.

4. Она вам може помоћи и да имате мекшу кожу. Једноставно је додајте у топлу купку и то је то. Поред тога, када радите кућни педикир, додајте три кашике соде бикарбоне у топлу воду и ваша стопала ће вам бити веома захвална.

Коментари / 0

Оставите коментар