15 година од некажњеног злочина

У Старом Грацку, општина Липљан, данас је испред спомен-плоче страдалим српским жетеоцима служен парастос поводом 15 година од овог још неразјашњеног, највећег злочина који су Албанци починили над Србима на Косову и Метохији.

Србија 23.07.2014 | 11:49
15 година од некажњеног злочина

Парастосу су присуствовали родбина и пријатељи убијених, те представници власти из Београда и делегација Срба из косовских институција.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, послије полагања вијенца, изјавио је да је парастос служен за покој душа оних који су прије 15 година убијени само зато што су говорили српским језиком и што су у очима зликоваца, који ни до данас нису кажњени, били криви.

"Још нико није одговарао ни 15 година од овог стравичног злочина. Међународна правда ћути и још нема назнаке да ће одговорни бити изведени пред лице правде", рекао је Ђурић новинарима.

Наглашавајући да Срби желе да живе у миру са свима, Ђурић је апеловао на све Србе да је сада потребно да буду сви као један.

"Цела Србија је са Косовом и Метохијом, тако ће бити и у наредном периоду. Наставићемо да инсистирамо да они који су починили овај злочин не успеју да остваре свој циљ - да нас Срба не буде на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Завршавајући своје обраћање, Ђурић је поручио да ће Србија остати уз свој народ и да ће инсистирати да овај злочин буде расвијетљен, те да злочинци буду изведени пред лице правде.

Парастосу су присуствовали и посланици у косовском парламенту, предвођени министром за повратак и заједнице Далибором Јефтићем, који је подсјетио да 15 година трају захтјеви и апели породица да злочинци буду пронађени.

"Испред ове спомен-плоче понављам данас апел онима који су одговорни за међународну правду да морају дати одговор ко су убице и зашто је убијено 14 жетелаца из Старог Грацка. Све док не добијемо одговор не можемо говорити о процесу помирења", поручио је Јефтић.

Парастосу убијеним српским жетеоцима први пут нису присуствовали представници Кфора.

На њиви у Старом Грацку, 23. јула 1999. године из засједе је убијено 14 Срба, међу којима је најмлађи имао 17 година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момчило Јанићијевић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепшић.

Полиција Унмик је октобра 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у убиству. Битићи је након два мјесеца пуштен из притвора усљед недостатка доказа.

Убиство жетелаца је један од најтежих злочина над Србима од доласка међународних мисија на Косово. Породице убијених и даље чекају да се починиоци приведу правди.

Међу најтеже злочине, за које до сада нико није одговарао, спадају и убиства дјеце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу и дизање у ваздух аутобуса "Ниш експреса" код Подујева.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар