Ђурић и Тахири постигли договор о мосту на Ибру

Едита Тахири тврди да је постигнут договор о постепеном уклањању препрека и барикада на мосту на Ибру у Косовској Митровици, и око њега. Марко Ђурић каже да је договорено да Парк мира остаје.

Србија 22.07.2014 | 19:03
Ђурић и Тахири постигли договор о мосту на Ибру

Парк мира до даљњег остаје на мосту на Ибру који повезује северни и јужни део Косовске Митровице, исход је данашњег састанка у Бриселу директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и заменице косовског премијера Едите Тахири, тврди представник Београда.

Ђурић је изјавио Тањугу да је састанак протекао у бољој атмосфери него претходни сусрет, иако је на почетку било спора око тога где ће седети представници општина са севера Косова и Метохије, што је решено постављањем округлог стола.

"Договорено је да Парк мира остаје, да ће ЕУ извршити визуалну процену стања моста и да ће у наредним недељама бити настављени разговори о томе на који начин ће трајније бити решено стање везано за појас у непосредној близини моста", рекао је Ђурић.

Он је нагласио да је изненађен изјавом Едите Тахири после састанка да је тобоже договорено уклањање Парка мира, и истакао да је резултат састанка управо супротан.

"Ми ћемо у наредним недељама са покрајинском владом, када буде формирана, разговарати о будућности укупних политичких односа у покрајини и сигуран сам о много детаља попут оних о којима смо разговарали и данас у Бриселу", рекао је Ђурић, објаснивши да је данашњи састанак пре свега био посвећен снижавању тензија везаних за појас око моста у Косовској Митровици.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је свима на терену упутио апел да се уздрже од било каквог једностраног делања и да раде на смиривању тензија.Нешто пре Ђурића, у обраћању медијима заменица премијера Косова Едита Тахири изјавила је  да је постигнут договор о постепеном уклањању препрека и барикада на мосту на Ибру у Косовској Митровици, и око њега.

Тахири је додала да су се две стране договориле да се на основу европских стандарда и косовског закона омогући потпуна слобода кретања људи и возила преко моста на Ибру, који спаја северни и јужни део Косовске Митровице.Она је, такође, истакла да ће радно тело Приштине, Београда и ЕУ до септембра дати коначну оцену и потом рокове да се све то спроведе.

Коментари / 0

Оставите коментар