Званичник Бијеле куће: Разговараћемо да ли ће Бајден наставити трку

- Највиши званичник Беле куц́е Дејвид Акселрод изјавио је данас да ће се водити разговори о томе да ли би демократски кандидат и председник САД Џо Бајден требало да настави председничку трку.

Свијет 28.06.2024 | 12:57
Званичник Бијеле куће: Разговараћемо да ли ће Бајден наставити трку

"Постоји осец́ај шока око његовог наступа на дебати. Како је његов глас звучао и то што је деловао мало дезоријентисано. Разговораћемо о томе да ли треба да настави (трку)", рекао је и Акселрод, који је био и предизборни званичник бившег председника Барака Обаме, преноси НБЦ.

Бајденов наступ у дебати са републиканским кандидатом Доналдом Трампом изазвао је нову рунду критика од стране демократа, укључујући и размишљања о томе да ли би требало да остане на врху листе.

Како преноси портал, демократски званичници у великој мери настављају да пружају подршку Бајдену и тврде да слаб учинак у дебати не мења основне улоге на изборима.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом, чије се име често наводи као потенцијални алтернативни кандидат, рекао је новинарима након дебате да Бајден не би требало да одступи.

У модерној ери, наводи се, национална странка никада није покушала да замени свог кандидата, првенствено због тога што партијска правила онемогуц́авају замену кандидата без њихове сагласности.

Једини веродостојан сценарио да демократе добију новог кандидата био би да Бајден одлучи да се повуче, као што је то урадио Линдон Џонсон 1968. године, пише НБЦ.

Ако би Бајден одустао пре него што је планирано да буде формално номинован у августу, то би "отворило врата" за све демократе, јер не постоји механизам да он или било ко други одреди изабраног наследника.

Да би неко био номинован, потребна је вец́ина од око 4.000 делегата. Бајден је освојио 3.900 гласова. 

Према недавним реформама, више од 700 суперделегата странке, посланици и угледници, има право да гласа само ако нико не освоји вец́ину на првом гласању, тако да би њихови гласови могли да буду кључни.

Бајден би имао одређени утицај на своје обец́ане делегате, али на крају они могу да гласају како желе, тако да би кандидати највероватније водили кампању како би придобили сваког појединачног делегата, наведено је.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Готово

28.06.2024 13:34

Не мозе висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

28.06.2024 14:02

Нека не одступа, циркус довести до краја. Изгледао мало дезирјентисани, а човјек не зна гдје се налази. Можда га је мајка звала или ујак ког су "појели људождери".

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

28.06.2024 14:19

Аја демократије Цуј Бајден и Трамп кандидати од онолике Америке Њих двојица нису досли на мјеста кандидата на демократски нацин него су досли разним лобирањима А лобирање у демократском систему је озакоњена корупција и политицка трговина Цак постоје и лобистицке куце Ти њима платис а онда они лобирају за тебе Па на који нацин лобирају него корупцијом са дјелом новца који си ти њима платио Аја демократског система

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

28.06.2024 15:23

Добра је она пјесма од Мирослава Илића "Америка". Од онолике Америке, ова дав су кандидати, баш срамота за америчку демократију и народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле

28.06.2024 15:23

Нема се ту шта разговарати. Лик је матор, сенилан, дементан и опасан. Пензија! Ништа бољи није ни Трамп, уз то его-манијак на стероидима! Криминалац. Нови људи су потребни. Толика Америка, а нигдје нормална, млада човјека да се кандидује и буде предсјеник највеће свјетске силе. Боже помози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дезорјентисан

28.06.2024 15:36

Он је умро .само му још нису рекли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

28.06.2024 16:05

Овај каубојски јастријеб је постао стари олињали и болесни пијетао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

28.06.2024 16:58

Бог вам недао. Што мучите старо биће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

28.06.2024 17:49

Треба увести закон да предсједник не мозе бити старији од 50 година. И ми испастамо због старих сенилних политицара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.06.2024 18:07

Гледао сам , Трамп је исто стар цовјек али дјелује да дрзи све под контролом. Бајден је онако језа га гледати и слусати......

ОДГОВОРИТЕ