Шта ако се Бајден повуче из трке за предсједника?

Лош утисак који је Џозеф Бајден, предсједник САД, оставио у дебати са Доналдом Трампом, готово аутоматски је покренуо нова питања која су додатно забринула демократе, а која се односе на то да ли ће он напустити предсједничку трку.

Свијет 30.06.2024 | 10:39
Шта ако се Бајден повуче из трке за предсједника?

Како преноси Си-Ен-Ен у анализи, то не би довело до једноставног процеса замјене кандидата, јер је Бајден већ побиједио на страначким изборима, гдје готово да није ни имао озбиљног конкурента.Чињеница да је Бајден освојио готово све страначке делегате указује на то да су мале шансе да он буде присиљен да напусти трку против своје воље.

"Ово нису 60-те године. Бирачи Демократске странке су изабрали. Он је номинован", рекао је Давид Акxелрод, стратег Демократске странке.

Актуелни примарни систем, који предност даје страначким члановима у односу на страначке прваке, у суштини је произашао из незадовољства након што су демократе изабрале потпредсједника Хуберта Хамфрија за свог кандидата 1968.

Чак и након што се предсједник Линдон Џонсон те године повукао из предсједничке трке, препознајући његову све мању популарност и противљење до рата у Вијетнаму, Хамфри је представљао наставак Џонсонове вијетнамске политике на Демократској националној конвенцији у Чикагу.

Насиље је избило када су се демонстранти сукобили са полицијом док је Хамфри прихватио номинацију. Ствари би биле сасвим другачије 2024. ако би Бајден одлучио да напусти трку, иако ће се конвенција демократа вратити у Чикаго у августу.

Ако би водећи кандидат одустао од кампање након већине предизбора или чак током конвенције, поједини делегати би морали да изаберу кандидата странке на конгресном спрату (или, потенцијално, током виртуелне прозивке).

То би освијетлило уобичајено питање ко су ти стварни делегати. Демократска странка је поставила рок до 22. јуна за државе да изаберу више од 3.900 делегата - скоро сви су тренутно обећани Бајдену - додијељени су му након побједа на страначким изборима у државама.

Ко би евентуално замијенио Бајдена?

Можете претпоставити, на примјер, да би потпредсједница Камала Харис била главни кандидат за гласање у таквом сценарију. Али било би и других потенцијалних кандидата који су раније тврдили да би могли да воде ефикаснију кампању против бившег предсједника Доналда Трампа.

Да ли би неко попут гувернера Калифорније Гевина Њусома - који је понудио подршку Бајдену након дебате у четвртак - изазвао Камалу Харис на конвенцији? Одговарање на замјену могло би да изазове подјеле. На делегатима би било да одлуче, у низу гласања након жестоког лобирања, кога ће изабрати.

На демократској страни, постоји и друга група коју треба узети у обзир - "суперделегати", група од око 700 високих страначких лидера и изабраних званичника који се аутоматски делегирају на конвенцију на основу свог положаја. Према нормалним страначким правилима, они не могу да гласају на првом гласању ако могу да промјене номинацију, али су слободни да гласају на сљедећим гласањима.

Шта ако кандидат напусти трку послије страначке конвенције?

Био би потребан драстичан догађај да кандидат напусти трку пар мјесеци између конвенције и избора у новембру. Демократе и републиканци имају различите методе суочавања са овом могућношћу. Можете замислити да би крајњи резултат вјероватно био да се кандидат за изборе укључио у гласање на општим изборима, али то није нужно загарантовано.

Демократе: Демократски национални комитет је овлашћен да попуни упражњено мјесто на националној листи након конвенције према партијским правилима, након што се предсједавајући странке консултује са демократским гувернерима и руководством Конгреса.

Републиканци: Ако се упражњено мјесто појави на страни републиканаца, републикански Национални комитет може или поново сазвати националну конвенцију или сам изабрати новог кандидата.

Да ли би кандидат за потпредсједника аутоматски био номинован за предсједника?

У опширном меморандуму Конгресне истраживачке службе се такође наводи да ако актуелни предсједник постане неспособан након што је добио партијску номинацију, 25. амандман Устава САД би уздигао потпредсједника на мјесто кандидата за предсједника, али би правила странке одређивала ко ће постати кандидат странке.

Ниједна странка не захтијева да потпредсједник предсједничког кандидата буде уздигнут на врх листе, мада би то очигледно био највјероватнији сценарио.

Да ли је иједан кандидат напустио трку послије страначке конвенције?

У модерним временима, демократа који се кандидовао за потпредсједника 1972. године, сенатор Томас Иглтон, био је приморан да се повуче након конвенције након што је откривено да је лијечен од менталне болести. 

Шта ако изабрани предсједник буде онемогућен да врши функцију послије избора?

Ако би изабрани предсједник преминуо, тајминг је поново важан. Према Уставу, електори који се састају у државним престоницама технички бирају предсједника. Док неке државе захтијевају да гласају за побједника избора у својој држави, у другим имају слободну вољу. Било је неколико конгресних саслушања о овој теми.

Сугерише се да би очигледно имало смисла да новоизабрани потпредсједник једноставно преузме улогу новоизабраног предсједника. Али закон није у потпуности јасан. Према 20. амандману, ако новоизабрани председник умре, његов или њен потпредсједник, изабрани потпредсједник, постаје предсједник, преноси Телеграф.

Могло би се поставити питање, на примјер, када тачно неко постаје изабрани предсједник? Да ли је то након што се електори састану у децембру, или након што се Конгрес састане да би пребројао гласове електорског колегијума 6. јануара?

(Телеграф.рс) Фото: нyпост.цом

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дрекавац

30.06.2024 11:01

Негооо, шта ћемо ми за сиротињску откупну цијену пшенице? Шта је кога брига за некакво гласање у некаквом Занзибару!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еххх

30.06.2024 12:44

Пшеница да се увезе из Украјине по 70 УСД по тони колико плаћа и Њемачка и остали купци.А ти своју по 130 УСД продај Занзибару, ваља бар пробати.

Name

Василије 1

01.07.2024 11:56

Стар је, сенилан, приглуп, спор, ... .

Name

Божо

30.06.2024 11:49

Бајден је само за у гроб . Цовјек је изгубљен .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

30.06.2024 11:54

Колико је ова старка ,млађа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

30.06.2024 12:44

На мјесто Бајдена долази Индијац који је рођен у Америци и побјеђује Трампа,демократа је.

Name

Мирослав

30.06.2024 12:41

А сто би га мењали, тип је управо такав каквог требају. Цвркуце, а нема појма о цему, кад крене увек крене у погресну смер, пруза руку неком кога нема, ко то јос има осим амера?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

30.06.2024 14:06

Има како нема ето Бурле има папире да је неподобан, а и ниста бољи није од Бајдена. Сваки дан извали провалу године. Ето видис да има.

Name

мрга

30.06.2024 21:17

Нека склоне старце из политике. Најкасније до 50. године да заврше други мандат и онда забрана бављења политиком. Ко је стар, нека цупка унучад.

ОДГОВОРИТЕ