Тужба Радној групи УН због притвора Душка Кнежевића

 - Тоби Кедман, један од адвоката председника Атлас групе Душка Кнежевића, потврдио је данас да је поднео тужбу Радној групи Уједињених нација за произвољно одређен притвор, наводећи да је то учињено и против Црне Горе и против Уједињеног Краљевства.

Регион 27.06.2024 | 14:30
Тужба Радној групи УН због притвора Душка Кнежевића

Кедман је тужбу поднео прошле недеље и подсетио да су претходно већ изразили своју забринутост у вези с условима притвора Кнежевића. 

"Ту смо забринутост наравно поделили с надлежним органима у Црној Гори, али смо били принуђени да то учинимо и на ширем нивоу, подношењем притужбе Радној групи Уједињених нација за произвољно одређен притвор током протекле недеље, што је учињено и против Црне Горе и против Уједињеног Краљевства. У поднетој притужби наводимо да је његов притвор према правилима Радне групе и међународном праву и најбољим праксама одређен произвољно, тражећи од Радне групе да то питање испита по хитном поступку“, рекао је Кедман.

 Указао је да то има везе и са законским оквиром, у смислу онога на шта Кнежевић има право, као и са стварним условима у затвору, али и с начином његовог притварања у самици, без приступа спољашњем свету и уз врло ограничен приступ породици и својим адвокатима.

"У том смислу, истакао бих да је једна од ствари која нас брине та што упркос изјавама министра правде (Андреја Миловића) током мог сусрета с њим приликом моје посете Црној Гори, када ми је речено да ће нам бити одобрена посета доктору Кнежевићу, сада ми је још једном одбијена таква могућност", рекао је Кедман у изјави за подгоричку А плус тв..

Планирао је, каже, и данас да отпутује у Црну Гору и посети Кнежевића,  али је судија његов захтев одбио.

"Наравно, информисали смо Радну групу УН и о томе", навео је Кедман.

Он је објаснио да је као основ одбијања наведено да Кнежевић има право на само једну ванредну посету месечно те да је већ искористио ту могућност.

Указао је да није тражена ни ванредна ни породична посета, већ да они као међународни адвокати имају, како каже, право на правну посету свом брањенику.

"Али се, нажалост, чини да то власти које доносе такве одлуке не разумеју. Оно што нам ствара веома реалну бојазан је то што је, да се којим случајем ова питања решавају пред енглеским судом, готово сасвим извесно да би и по питању услова притвора и по питању ограничења која су наметнута нашем брањенику енглески суд донео сасвим другачију одлуку", навео је Кедман.

Додао је да ће црногорске власти морати да одговоре Радној групи УН и због одбијања кауције и пуштања Кнежевића да се брани са слободе, као што је то био случај у Уједињеном Краљевству, чији је Кнежевић такође држављанин.

"Нема, дакле, оправдања да се и сада одбије његово пуштање на слободу уз кауцију и строге услове који су предложени. Нема логичних разлога за такву одлуку", тврди Кедман.

Кедман није искључио могућност да је примерни разлог за Кнежевићево притварање то што покушавају да га убеде да изнесе доказе против других појединаца у другим предметима, што наравно представља непрописно коришћење правосудног система. 

"Оно што смо ми врло јасно саопштили властима јесте да ако ће доктор Кнежевић пружити икакву помоћ у било ком другом предмету за било које друге појединце које црногорске власти желе да процесуирају он ће то урадити али то неће урадити док је у притвору и неће им дозволити да то искористе као начин да га приморају на сарадњу у другим питањима", навео је Кедман.

(Тањуг) Фото: схуттерстоцк.цом/Механиq, илустрација

Коментари / 0

Оставите коментар