Хрватска реаговала на резолуцију, пријете чланством у ЕУ

Министарство вањских и европских послова Хрватске саопштило је да се одлука Црне Горе да усвоји Резолуцију о геноциду у систему логора Јасеновац и логорима Дахау и Маутхаузен не може се сматрати добронамерном и добросуседским у односу на Републику Хрватску и да није у складу с декларисаним циљем чланства Црне Горе у Европској унији.

Регион 28.06.2024 | 21:26
Хрватска реаговала на резолуцију, пријете чланством у ЕУ

- Министарство вањских и европских послова жали што је Црна Гора одлучила да занемари позиве Републике Хрватске да не политизира жртве Јасеновца и не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на наше билатералне односе и европски пут Црне Горе.

Република Хрватска сматра неприхватљивим, непримјереним и непотребним доношење резолуције чија намера није изградња културе сећања и помирења, већ инструментализација сећања на жртве Јасеновца ради краткорочних политичких циљева иницијатора ове резолуције - наводи се у саопштењу.

Хрвати тврде да је Резолуција о геноциду у систему логора Јасеновац и логорима Дахау и Маутхаузен одговор на резолуцију о Сребреници.

(Курир)