Tužba Radnoj grupi UN zbog pritvora Duška Kneževića

 - Tobi Kedman, jedan od advokata predsednika Atlas grupe Duška Kneževića, potvrdio je danas da je podneo tužbu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za proizvoljno određen pritvor, navodeći da je to učinjeno i protiv Crne Gore i protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

Region 27.06.2024 | 14:30
Tužba Radnoj grupi UN zbog pritvora Duška Kneževića

Kedman je tužbu podneo prošle nedelje i podsetio da su prethodno već izrazili svoju zabrinutost u vezi s uslovima pritvora Kneževića. 

"Tu smo zabrinutost naravno podelili s nadležnim organima u Crnoj Gori, ali smo bili prinuđeni da to učinimo i na širem nivou, podnošenjem pritužbe Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za proizvoljno određen pritvor tokom protekle nedelje, što je učinjeno i protiv Crne Gore i protiv Ujedinjenog Kraljevstva. U podnetoj pritužbi navodimo da je njegov pritvor prema pravilima Radne grupe i međunarodnom pravu i najboljim praksama određen proizvoljno, tražeći od Radne grupe da to pitanje ispita po hitnom postupku“, rekao je Kedman.

 Ukazao je da to ima veze i sa zakonskim okvirom, u smislu onoga na šta Knežević ima pravo, kao i sa stvarnim uslovima u zatvoru, ali i s načinom njegovog pritvaranja u samici, bez pristupa spoljašnjem svetu i uz vrlo ograničen pristup porodici i svojim advokatima.

"U tom smislu, istakao bih da je jedna od stvari koja nas brine ta što uprkos izjavama ministra pravde (Andreja Milovića) tokom mog susreta s njim prilikom moje posete Crnoj Gori, kada mi je rečeno da će nam biti odobrena poseta doktoru Kneževiću, sada mi je još jednom odbijena takva mogućnost", rekao je Kedman u izjavi za podgoričku A plus tv..

Planirao je, kaže, i danas da otputuje u Crnu Goru i poseti Kneževića,  ali je sudija njegov zahtev odbio.

"Naravno, informisali smo Radnu grupu UN i o tome", naveo je Kedman.

On je objasnio da je kao osnov odbijanja navedeno da Knežević ima pravo na samo jednu vanrednu posetu mesečno te da je već iskoristio tu mogućnost.

Ukazao je da nije tražena ni vanredna ni porodična poseta, već da oni kao međunarodni advokati imaju, kako kaže, pravo na pravnu posetu svom branjeniku.

"Ali se, nažalost, čini da to vlasti koje donose takve odluke ne razumeju. Ono što nam stvara veoma realnu bojazan je to što je, da se kojim slučajem ova pitanja rešavaju pred engleskim sudom, gotovo sasvim izvesno da bi i po pitanju uslova pritvora i po pitanju ograničenja koja su nametnuta našem branjeniku engleski sud doneo sasvim drugačiju odluku", naveo je Kedman.

Dodao je da će crnogorske vlasti morati da odgovore Radnoj grupi UN i zbog odbijanja kaucije i puštanja Kneževića da se brani sa slobode, kao što je to bio slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu, čiji je Knežević takođe državljanin.

"Nema, dakle, opravdanja da se i sada odbije njegovo puštanje na slobodu uz kauciju i stroge uslove koji su predloženi. Nema logičnih razloga za takvu odluku", tvrdi Kedman.

Kedman nije isključio mogućnost da je primerni razlog za Kneževićevo pritvaranje to što pokušavaju da ga ubede da iznese dokaze protiv drugih pojedinaca u drugim predmetima, što naravno predstavlja nepropisno korišćenje pravosudnog sistema. 

"Ono što smo mi vrlo jasno saopštili vlastima jeste da ako će doktor Knežević pružiti ikakvu pomoć u bilo kom drugom predmetu za bilo koje druge pojedince koje crnogorske vlasti žele da procesuiraju on će to uraditi ali to neće uraditi dok je u pritvoru i neće im dozvoliti da to iskoriste kao način da ga primoraju na saradnju u drugim pitanjima", naveo je Kedman.

(Tanjug) Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

Komentari / 0

Ostavite komentar