Разорни ураган од 265 км/х захватио Карибе, има мртвих

Ураган Берил захватио је Карибе достигавши рекордну снагу олује категорије 5! Забележено је више смртних случајева на острвима у Карипском мору док премијер Гренаде Дикон Мичел наводи да верује да то није коначан биланс жртава. Ветрови су достизали брзину од 265 километара на сат док АП извештава да су најмање четири особе погинуле.

Свијет 02.07.2024 | 21:36
Разорни ураган од 265 км/х захватио Карибе, има мртвих

Алармантна ситуација

Берил је иначе атлантски ураган а његова појава означава и рани почетак сезоне урагана на Атлантику која иначе обично почиње крајем јула или почетком августа.

- Ситуација је алармантна, нема струје, уништене су многе куће и зграде. Путеви су непроходни због чега су и делови насеља одсечени- наводи Мичел.

Очекује се ескалација Берила у ураган категорије 5 у среду што ће донети јаке ветрове опасне по живот и олујни удар на Јамајку, саопштио је Национални центар за урагане у Мајамију. Ураган категорије 5 дефинисан је као ураган са сталним ветровима бржим од 250 километара на сат.

 

Берил се због рекордних температура топле воде за ово доба године трансформисао у петак у тропску олују, а у суботу се надоградио на ураган, што је појачало његову снагу.

Упозорење на ураган сада је на снази за Јамајку за среду где су могуће обилне кише и поплаве. Упозорење се издаје кад се очекује да временске непогоде стигну у року од 36 сати. Центар за урагане упозорава државе на северозападу Кариба да прате напредак олује јер је пут Берила током недеље неизвестан.

Стручњаци изненађени

Мајкл Ловри, стручњак за урагане и олујне ударе, рекао је за АП да је ураган Берил веома озбиљна претња.

- Берил је изузетно опасан и редак ураган за ово доба године. Не треба га потцењивати. Већ је историјски ураган - рекао је Ловри.

 

Последњи снажан ураган који је погодио југоисточне Карибе био је ураган Иван у септембру 2004. године. Иван је погодио Гренаду као ураган категорије 3 и убио 39 људи.

Ураган Берил је најранија олуја категорије 4 и категорије 5 икада забележена у Атлантику. Стручњаци сматрају да би ово могла да буде једна од најкритичнијих сезона урагана у историји. Национална управа за океане и атмосферу објавила је у мају да очекује осам до 13 урагана у Атлантику. Четири до седам урагана су класификовани као велики урагани што значи да доносе ветрове од 180 километара на сат.

(Блиц) Фото: Принтскрин

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Беба

03.07.2024 11:02

Мени ураган немозе ниста.Свако јутро и увеце пијем пуни таблета .И будем располозена и ниста ме ние брига Висте сви сероњеи

ОДГОВОРИТЕ