Богољубу Карићу награда за животно дјело

У Сарајеву је 27.јуна 20024.године одржана 45.манифестација "Избор Најменаџера и Најличности југоисточне и централне Европе".

Република Српска 01.07.2024 | 22:31
Богољубу Карићу награда за животно дјело

У оквиру манифестације одржана је међународна пословна конференција са називом „Заједничко регионално тржиште“ на којој је главни говорник био Богољуб Карић, оснивач и председник БК Групе у пратњи потпредседника БК Групе Драгомира Карића, који се сматрају рестаураторима капитализма и носиоцима приватне иницијативе на овим просторима.

На конференцији су се окупили менаџери из региона и јавне личности, које могу дати свој допринос економској обнови и просперитету региона. Богољуб Карић изразио је захвалност што му је указана велика част да буде главни говорник на конференцији и нагласио важност сарадње у региону и истакао важност породице 
и породичног бизниса.

Његов реферат „Пут до успеха – Регионална сарадња, куда и како даље?“ изазвао је велики интерес учесника, посебно његова иницијатива о оснивању Фонда за очување и развој породичних компанија, који би омогућио 
преживљавање породичних компанија и обезбедио континуитет односно пренос бизниса са генерације на генерацију. Та иницијатива биће упућена владама региона али и институцијама ЕУ да се то питање системски реши на нивоу ЕУ.

Богољуб Карић подржао је и оснивање Европског развојног фонда, који би омогућио финансирање и развој компанија и бизниса и био би, по формули Богољуба Карића, фокусиран искључиво на оснивање јоинт вентурес компанија у региону. То би довело до зближавања људи што би допринело трајном миру и дугорочној стабилности у региону.

Фонд би био отвореног карактера и привукао би европске и америчке фондове што би био додатни подстицај снажном развоју региона. 

Посебно је велики интерес показан за предлог Богољуба Карића о укључивању свих земаља региона и учешћу на међународној изложби ЕXПО 2027 у Београду, коју је назвао економском олимпијадом и истакао незамењиву улогу председника Србије Александра Вучића, који је успео у снажној међународној конкуренцији да Србија добије организацију овако важног и великог светског догађаја. ЕXПО 2027 треба да 
представља прекретницу за саму Србију, која ће у организацију инвестирати 17 милијарди евра, који ће се мултипликовати на развој њене привреде и допринети да се оствари замисао председника Вучића о остварењу БДП 2027.године у износу од 100 милијарди евра.

Позвао је на одржавање регионалног састанка у вези организације и учешћа на ЕXПО 2027 и уверен је да ће председник Вучић са задовољством прихватити састанак са својим колегама у региону на ту тему, јер ће 
то довести о економског просперитете вредног милијардама евра.

Богољуб Карић позвао је на проширење ЕУ јер будућност региона и његов просперитет види у чланству ЕУ и заједничком европском тржишту и истакао да „Уласком у ЕУ престају сви потреси и претреси у региону. Перспектива чланства је најбољи могући механизам за обезбеђивање трајне стабилности“.

Ако су 2004.године европски челници смогли снаге и храбрости да колективно у чланство ЕУ приме 10 
земаља, онда 20 година касније не видимо препреке да земље Западног Балкана са укупно 16 милиона становника не буду ускоро заједнички примљене у чланство ЕУ што би био додатни подстицај за касније чланство Украјине, Молдавија и Грузије у ЕУ.

Усвојени закључци конференције и предложено је да на челу Европског развојног фонда и Регионалног развојног и економског савета, који ће бити на располагању владама како би наш регион и грађане учинили богатијим буде Богољуб Карић. 

На крају међународне пословне конференције Богољуб Карић имао је бројне билатералне сусрете са менаџерима и власницима компанија и запажене медијске наступе.

Након међународне пословне конференције одржана је церемонија доделе признања најзаслужнијим појединцима и компанијама. Министарки спољних послова Словеније Тањи Фајон је признање „Европска најминистарка“ уручио бивши председник Хрватске Стјепан Месић, док је бројним менаџерима и компанијама 
уручене различите менаџерске награде. Богољуб Карић је овога пута добитник „Награде за животно дело“. 

У вечерњим сатима Богољуб и Драгомир Карић су заједно са градоначелницом Сарајева Бењамином Карић прошетали Башчаршијом чиме је и завршена њихова посета главном граду Босне и Херцеговине.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Золе

02.07.2024 08:23

И кажу Милошевић није ваљо ,како коме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карина

02.07.2024 20:04

Сви Карићи у шетњи Башчаршијом....баш,баш

ОДГОВОРИТЕ