Ускоро оптужница против више од 20 лица због лажних диплома

„Изузетно обимна и комплексна истрага је у завршној је фази и ускоро се може очекивати тужилачка одлука, која ће, уколико се околности значајно не промијене, резултирати оптужницом против више од 20 физичких и правних особа“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Република Српска 27.06.2024 | 17:42
Ускоро оптужница против више од 20 лица због лажних диплома

Због куповине лажних диплома на више приватних факултета/универзитета, свједоци смо једне од највећих афера у високом образовању у Босни и Херцеговини која је резултовала хапшењем 11 особа.

Међутим поражавајуће је то да након готово годину и по дана нико више о томе ни не прича нити се знају детаљи истраге.

Ускоро се очекује тужилачка одлука у овом предмету као и оптужница против више физичких и правних лица.

Када је Тужилаштво БиХ провело акцију претреса и хапшења на више приватних универзитета у БиХ због куповине диплома и најавило борбу против корупције и организованог криминала, нико није очекивао да ће само кроз неколико дана све потпуно утихнути. Кроз претресе, пронађено је и привремено одузето око 600 000 КМ, а међу 11 ухапшених, већина њих су декани, затим ректори и професора приватних универзитета. И онда је настала тишина и почело пребацивање одговорности са једне на другу институцију.

Док надлежни за област високог образовања у Републици Српској невјешто перу руке од одговорности за највећу послијератну аферу у овој области, високошколске установе из Српске, обухваћене акцијом “Кластер” суочавају се са опасношћу од ускраћивања акредитација, па и забраном даљег рада. Ресорни министар Жељко Будимир каже да министарство у оваквим случајевима даје све од себе као надлежни орган.

„Ми негативне појаве у образовању морамо да рјешавамо то није лак и брз пут али ја са својим тимом покушавам да урадим све оно што министарство може да уради као надлежни орган“, каже  Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање РС.

У циљу да се ова афера на заташка, 6 бањалучких професора упутило је прошле године и отворено писмо академској заједници Српске и БиХ којим траже да се открију и објаве резултати започетих истрага. Један од њих је и професор Бранко Блануша који каже да је ово посљедњи тренутак да се спаси академска честитост и здравље интелектуалног друштва.

„Ако се кренуло у ову акцију Кластер да мора наше тужилаштво и правосуђе до краја да заврши и они који су учествовали у тим активностима да буду процесуирани на одговарајући начин јер то би био дјелић онога да академска заједница добије оно мјесто које припада у друштву  и да се престане са негативним трендовима који је већ траје дужи низ година“, каже проф.др Бранко Блануша, Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци.

А да ли ће да се, условно речено, спрати љага са образовног система кроз адекватно суђење, то зависи од Тужилаштва БиХ. Из ове институције за БН  кажу да је у предмету Кластер истрага у току  те да је био предложен и притвор за 5 осумњичених али је Суд БиХ одредио мјере забране.

„Изузетно обимна и комплексна истрага је у завршној је фази и ускоро се може очекивати тужилачка одлука, која ће, уколико се околности значајно не промијене, резултирати оптужницом против више од 20 физичких и правних особа“, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Под лупом Тужилаштва је 15 особа и девет приватних факултета из БиХ од чега само из Бањалуке 5 установа. Од конкретних мјера, до сада је једино Инспекторат Републике Српске Високој школи за примјењене и правне науке Прометеј Бања Лука, наложио да поништи 110 диплома, међутим овај спор је завршио на суду. Опозиција сматра да се хитно мора реаговати и спријечити да се сумња чак и на оне који су своју диплому стекли на легалан начин.

„Ако се деси да одређена лица буду процесуирана и подигну оптужнице питам се да ли ће бити познати сви људи који су куповали дипломе и можда радили на одговорним функцијама и мјестима а за њих буде доказано да су имали лажне дипломе  да ли ће онда ти документи које су потписивали и послови које су обављали бити валидни и све оно што су они потписивиали“, каже Мирна Савић Бањац, посланик ПДП у НС РС.

Умјесто да се хвалимо дипломцима који се запошљавају и доприносе и себи и заједници, ми бројимо лажне дипломе. Тако на примјер, поред акције Кластер, у Федерацији БиХ имамо акције Перо и Индеx. И ту је било на десетине предузетих акција, претреса и истражних радњи.

За сад је једино у случају Перо дошло до оптужнице и суђења Адмиру Хаџипашићу и Горану Лаловићу, које Тужилаштво назива организаторима криминалне групе, као и декану Високе међународне школе Цазин Сенаду Хаурдићу, те Рефику Ћатићу и Снежани Кочић као референтима студентске службе. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Бојдо

27.06.2024 17:50

У добоју у социјалном раде и примају плату за високу стручну спрему са купљеном дипломом цијели град то зна полиција незна зато што су у снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

27.06.2024 19:30

И у сдсу и пдпу лазњака ...

Name

Не вјерујемо

27.06.2024 20:11

Ма није могуце. Сигурно људи из опозиције јер су ови из власти сви редовно заврсили од Дјокица па надаље.

Name

ПАЛЕ

27.06.2024 20:20

Ста је са овим Деканима са Дрзавног факултета на Палама сто су ПЛАГИЈАТОРИ

Name

Пајо

27.06.2024 20:40

Ови са приватним само знају реци као да је и државни несто, а знају врло добро да га неби могли нити уписати а камоли положит један испит. Приватне факултете требе укинути, дипломе ретроактивно поништити. Забранит им рад у државним предузецима и коефицијент вратити на средњу школу. Брзо би се тај проблем рјешио. Смије нам се пола Еврпопе какви пропалитети носају неке дипломе. Поједини су падали разреде у основној школи.

Name

Грозда

27.06.2024 17:56

Немају они ни средњу сколу заврсену .А немам ни ја па ста ми фали.Удата петеро дјеце све једно другом до увета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.06.2024 22:17

Додји ти земљаце на дрзавни факултет па да видис како декан на Економији плагира рад. Сексалне афере, корупција све је то на Дрзавном само сто нико не смије да прица.

Name

Државна диплома

27.06.2024 18:01

А колико има ПДП кадра са тим дипломама,што то не кажете,а црвене да не спомињем,сви сте ви и сти и куповали сте исте,а ми са исправним,редовним дипломама поред полусвјета као школованог не можемо да мрднемо,сви сте исти и сби стw куповали ПДП,СНСД,СДС...итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Државна

27.06.2024 20:24

Ако мислиш на државну из Републике Српске не знам на основу чега се ви уопште сматрате факултетски образованим, кадар је НУЛА, градиво је буквално из 80их, а да не причамо да су многи "државни" завршили преко тате или деколтеа...

Name

Познавалац

27.06.2024 18:05

Имате лица, која су у фонду ПИО, примају пензије, па рецимо на нивоу професора, а завршилису три разреда средње школе, неки занат и слично, не знам баш детаље, а лажу Фонд. Нисам љубоморан, али то је тако, нека ПИО, под хитно провјери све дипломе, има доста лажних, куплењих. Зовеш ПИО и неће се јаве, нека провјере све дипломе пензионера, има их доста куплених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуб

27.06.2024 19:52

Шта има везе коју диплому има пензионер? Уплате се рачунају, и на основу тога се обрачунава пензија.

Name

Познавалац

27.06.2024 22:22

"ЗУБ" Имао је уплате професора, а није заслужи, значи преварио систем. Не би више...

Name

Једноставно

28.06.2024 05:07

Свицланови владе затин сви нижи нивои сви руководиоцо доставити дипломе на увид као Јелена Тривиц па нека се увјере позиција и опозиција да седаље не продубљује криза и стане у крај лажним дипломама а лажњаке по скраценом поступку удаљити са функције притворити и стрго казнити за пример млођој популацији

Name

Василије 1

27.06.2024 18:13

Република Српска би морала усвојити закон да нико не може бити запослен у државним установама са дипломом приватног факултета, док млади људи који су завршили државне факултете обилазе заводе за запошљавање. Немам ништа против да се са приватним факултетом запошљава у приватним предузећима. Таква пракса је у Словенији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

27.06.2024 18:13

Ста це сада сукиц,дјокиц,рајцевиц.......?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истиномјер

27.06.2024 18:27

Мора бити истражен случај силиконске госпође из Пала, иницијала М.Т која је 2010 године купила диплому од 180 ецтс бодова на овдје споменутом приватном правном факултету Апеирон. На бази те квазидипломе, незаконито је примљена у Тужилаштво бих на позицију приправника, иако се тражила диплома са 240 ецтс бодова. Касније је, такође незаконито, примљена у РУГИП, па онда на крајње сумњив начин у Министарство правде Федерације БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

27.06.2024 18:39

20 оптузница а на хиљаде лазњака. Због таквог коруптног тузиластва и зивимо у мафијаској дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

27.06.2024 19:24

За коментар. Колико хиљада лажног кадра су пустили да нам управља животом. Злочин.

Name

Милан

27.06.2024 19:30

Куку ти је нама остацемо без образованих људи

Name

Пих

27.06.2024 19:47

Електрицари раде као професориии уцитељи сеоски сад доктири типа кузмановиц академик са дипломом из Новог Сада као и несиц лондонски дјак итд итд плејадаааа

Name

Зока

27.06.2024 18:51

Само признајем Лондонске дипломе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пореска

27.06.2024 19:07

Хоће ли и госпођи из Дервенте што ради у пореској одузети диплому. Или је већ заташкано уз помоћ одвјетника од касирке у фрукти до директорице пореске. Јад и бједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олмедо

27.06.2024 19:26

У Приједору,маса људи покуповала дипломе из Брчког преко директора Машинске школе,иначе кадра УС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.06.2024 22:51

У праву сте...

Name

БиХ

27.06.2024 19:50

Многи који обнасају јавне државе функције сад на позицијама су имају купљене факултете то И птице знају ,Тито је био бравар ал је знао да влада И ради није му требало факултет?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.06.2024 19:52

Шта ће са дипломама које су купљене у Србији, највише их је из области машинства и економије зна се ђе се купују, виша пословна код Вука и машинска у Н Београду. Тих кадрова има на руководећим мјестима у ЕПРС по општинама воде службе (Требиње и Гацко), док оно који су завршили факултет радом и учењем раде као конобари, шанкњеи, на рецепцијом хотела исл. И питамо се што нам омладина одлази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

27.06.2024 20:33

080050100 Број од Фонда ПИО Републике Српске, бесплатно и анонимно назовите и јавите да провјере све раднае пензије, не само инвалидске, јер име лажних купљених диплома, да би данас примали пензије професора и отимали некме, све провјерити и одузети имовину, зависно од животне доби. Неки то раде ових дана, срамота од извршиоца обраде, чак часте, а варају. А немају ни редњу школу. До пензије поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

27.06.2024 20:52

Наћи неке људе који...могу спавати послије злочина и платити им да почисте стотињак оваквих лажних школараца. Остали би гаће напунили, побјегли би и са државног посла и из Бањалуке, а град би продисао, јер би се број аута такође преполовио 😎

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

27.06.2024 21:03

Има купљених и лажних диплома и са државног факултета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

27.06.2024 21:04

Ништа од тога појела маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињани

27.06.2024 21:09

А ста се догодило са афером професор паповиц у требињу?Нико али бас бас нико није одговарао а код цовјека надјени лазни рацуни,диоломе и слицне ствари са именима и презименима уцесника.од директора до возаца у цитавој електропривреди и сире.ово само код нас мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

27.06.2024 21:19

У пошти у зворнику раде мама и ћерка,дипломци Прометеја,а двије чисте заједно кад саставе немају јер изгледају као специјалци,а СНСД их гура на више него одговорне функције које носе посао,јад и туга да таквим особама се предаје толика пажња...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабангида

27.06.2024 22:28

"Академска честитост"... па тебе првог треба на преглед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.06.2024 23:42

Треба да се гледа да ли зна радити на том рандом мјесту за које прима плату , има ли ресултата рада, да има и диплому која се трази за то радно мјесто! Није битно да ли је диплома са приватног или дрзавног факултета! Марифетлука око диплома било је и прије и бице у сваком систему! Окренимо се раду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихомир

28.06.2024 05:09

Штета је већ направљена. Лажни стручњаци управљају а стварни напустили земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

28.06.2024 07:43

А како провјерити Ђокицину диплому која је наводно купљена у Кембриђу!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебели

28.06.2024 13:52

Ту ће настрадати сви осим кадрови СНСД. Они су то највише злоупотријебили и највише их има а најмање ће настрадати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аки

28.06.2024 15:11

А Дражен Врховац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

28.06.2024 15:24

То “ускоро” је бас одвратна и уцестала ријец, тако несто излази само из уста политицара, којем је једини посао да нам изљуби дупе за глас и слазе нас а ни то нису способни адекватно урадити.🤮

ОДГОВОРИТЕ