ЦИК казнио СНСД због злоупотребе дјеце у политици

СНСД је у другом предмету ипак санкционисан са 4.500 КМ, а ради се о злоупотреби дјеце у политичке сврхе. То је прва казна по наведеном основу, а пријаву је поднијела ПДП. ЦИК БиХ изрекла је новчану казну 3.000 Уједињеној Српској због законом забрањене преурањене предизборне кампање.

Република Српска 27.06.2024 | 15:55
ЦИК казнио СНСД због злоупотребе дјеце у политици

Ирена Хаџиабдић, предсједница ЦИК -а упозорила све у БиХ, посебно политичке актере, да се држе одредби Изборног закона БиХ.

Односно да путем медија не износе лажне информације које би могле угрозити интегритет изборног процеса и дезинформисати гласаче. Ако у поступку ЦИК докаже да је закон прекршен, она је упозорила да закон предвиђа новчане казне, па чак и забран учешћа на изборима.

– Подсјећам да је закон прецизорао да се политички субјекат може казнити и за оно што ради његов присталица. Крајње је вријеме да се одребде закона пажљиво прате и поштују – нагласила је Ирена Хаџиабдић.

НОВЧАНЕ КАЗНЕ

ЦИК је обуставила поступак против СНСД за злоупотребу јавних средстава, по пријави ТИ БиХ. Они су тврдили да је начелник општине Источно Ново Сарајево Јовица Катић прекршио Изборни закон тако што је пензионерима плаћао одлазак у бању, возачке испите за ученике вуковце…

Међутим, општина је успјела да докаже да су ти трошкови били редовна буџетска ставка, а не опредизборна кампања.

Међутим, СНСД је у другом предмету ипак санкционисан са 4.500 КМ, а ради се о злоупотреби дјеце у политичке сврхе. То је прва казна по наведеном основу, а пријаву је поднијела ПДП.

Они су доставили и фотографије представе за дјецу у Бронзаном Мајдану на којој су се, у првом реду, појавили предсједник Скупштине Града Бањалука, Љубо Нинковић, и кандидат СНСД за градоначелника Бањалуке, Никола Шобот, који им се и обратио.

ЦИК је утврдила да је СНСД одговоран за то што је Шобот “злоупотријебио дјецу“, преноси Српскаинфо.

– Забрањено је укључивање дјетета у активности које могу бити повезане са политичким оглашавањем и промоцијом. Кандидатима и присталицама није дозвољено злоупотријебити дијете у политичке сврхе – објаснио је члан ЦИК Жељко Бакалар.

ЦИК БиХ изрекла је новчану казну 3.000 Уједињеној Српској због законом забрањене преурањене предизборне кампање.

По пријави ТИ БиХ, утврђено је да је Славка Брезо, одборница Уједињене Српске у СО Пале и предсједница Регионалног одбора УС, на свом Фејсбук профилу објавила да је ова странка иницирала бесплатан папатест. Те објаве су садржавале логотип УС чиме је промовисала странку и себе.

Такође, Славки Брезо је наложено да уклони спорну објаву те да све присталице обавијести да се суздрже од јавног вођења преурањене кампање.

(Српскаинфо) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Манијаци

27.06.2024 16:08

Па они злоупотребљавају малољетнике (дјецу), и на друге нацине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

27.06.2024 17:49

Е миј Никола, баш те жалим а то је последње кад кажеш човјеку!!!Туга

Name

Борац

27.06.2024 18:23

Само забрана кандидоваља.

Name

кинез

27.06.2024 16:32

треба увести бар 10 пута висе ако се зели постици несто !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

27.06.2024 16:42

До народа је. Узмеш све што ти политичари дају, ионако су те паре скунуте са народних леђа. А кад дође гласање, заокружиш неког ко те неће понижавати дајући ти цркавицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

27.06.2024 16:58

Секту звану СНСД под хитно треба забранити а њене присталице довест у ред у свакој установи их је толико нагомилано да загадише све око себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дебил

27.06.2024 17:10

Овај Ђајић је већи дебил од Црнатка, Вукана и Тривићке заједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дебил

27.06.2024 17:47

А ти си већи дебил од Ђајића!

Name

Пецо

27.06.2024 17:11

А јесте их казнили неце моци спавати. Немојте бити тако остри ипак су то васи миљеници, ви сте им помогли да покраду просле изборе, багро смрдљива

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЛ

27.06.2024 18:07

Кад видис само ове њуске све ти је јасно какав је то олос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

28.06.2024 15:27

Види овога искомпексираног погледа, неко је зељан пазње а не мозес на њега бицикло наслонити а да на падне колико је способан. Поставља се питање, ко је теби дао да будес доктор?

ОДГОВОРИТЕ