CIK kaznio SNSD zbog zloupotrebe djece u politici

SNSD je u drugom predmetu ipak sankcionisan sa 4.500 KM, a radi se o zloupotrebi djece u političke svrhe. To je prva kazna po navedenom osnovu, a prijavu je podnijela PDP. CIK BiH izrekla je novčanu kaznu 3.000 Ujedinjenoj Srpskoj zbog zakonom zabranjene preuranjene predizborne kampanje.

Republika Srpska 27.06.2024 | 15:55
CIK kaznio SNSD zbog zloupotrebe djece u politici

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK -a upozorila sve u BiH, posebno političke aktere, da se drže odredbi Izbornog zakona BiH.

Odnosno da putem medija ne iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati glasače. Ako u postupku CIK dokaže da je zakon prekršen, ona je upozorila da zakon predviđa novčane kazne, pa čak i zabran učešća na izborima.

– Podsjećam da je zakon precizorao da se politički subjekat može kazniti i za ono što radi njegov pristalica. Krajnje je vrijeme da se odrebde zakona pažljivo prate i poštuju – naglasila je Irena Hadžiabdić.

NOVČANE KAZNE

CIK je obustavila postupak protiv SNSD za zloupotrebu javnih sredstava, po prijavi TI BiH. Oni su tvrdili da je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovica Katić prekršio Izborni zakon tako što je penzionerima plaćao odlazak u banju, vozačke ispite za učenike vukovce…

Međutim, opština je uspjela da dokaže da su ti troškovi bili redovna budžetska stavka, a ne opredizborna kampanja.

Međutim, SNSD je u drugom predmetu ipak sankcionisan sa 4.500 KM, a radi se o zloupotrebi djece u političke svrhe. To je prva kazna po navedenom osnovu, a prijavu je podnijela PDP.

Oni su dostavili i fotografije predstave za djecu u Bronzanom Majdanu na kojoj su se, u prvom redu, pojavili predsjednik Skupštine Grada Banjaluka, Ljubo Ninković, i kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke, Nikola Šobot, koji im se i obratio.

CIK je utvrdila da je SNSD odgovoran za to što je Šobot “zloupotrijebio djecu“, prenosi Srpskainfo.

– Zabranjeno je uključivanje djeteta u aktivnosti koje mogu biti povezane sa političkim oglašavanjem i promocijom. Kandidatima i pristalicama nije dozvoljeno zloupotrijebiti dijete u političke svrhe – objasnio je član CIK Željko Bakalar.

CIK BiH izrekla je novčanu kaznu 3.000 Ujedinjenoj Srpskoj zbog zakonom zabranjene preuranjene predizborne kampanje.

Po prijavi TI BiH, utvrđeno je da je Slavka Brezo, odbornica Ujedinjene Srpske u SO Pale i predsjednica Regionalnog odbora US, na svom Fejsbuk profilu objavila da je ova stranka inicirala besplatan papatest. Te objave su sadržavale logotip US čime je promovisala stranku i sebe.

Takođe, Slavki Brezo je naloženo da ukloni spornu objavu te da sve pristalice obavijesti da se suzdrže od javnog vođenja preuranjene kampanje.

(Srpskainfo) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Manijaci

27.06.2024 16:08

Pa oni zloupotrebljavaju maloljetnike (djecu), i na druge nacine.

ODGOVORITE
Name

MIRKO

27.06.2024 17:49

E mij Nikola, baš te žalim a to je poslednje kad kažeš čovjeku!!!Tuga

Name

Borac

27.06.2024 18:23

Samo zabrana kandidovalja.

Name

kinez

27.06.2024 16:32

treba uvesti bar 10 puta vise ako se zeli postici nesto !!!

ODGOVORITE
Name

Milko

27.06.2024 16:42

Do naroda je. Uzmeš sve što ti političari daju, ionako su te pare skunute sa narodnih leđa. A kad dođe glasanje, zaokružiš nekog ko te neće ponižavati dajući ti crkavicu.

ODGOVORITE
Name

Ana

27.06.2024 16:58

Sektu zvanu SNSD pod hitno treba zabraniti a njene pristalice dovest u red u svakoj ustanovi ih je toliko nagomilano da zagadiše sve oko sebe

ODGOVORITE
Name

debil

27.06.2024 17:10

Ovaj Đajić je veći debil od Crnatka, Vukana i Trivićke zajedno

ODGOVORITE
Name

Re debil

27.06.2024 17:47

A ti si veći debil od Đajića!

Name

Peco

27.06.2024 17:11

A jeste ih kaznili nece moci spavati. Nemojte biti tako ostri ipak su to vasi miljenici, vi ste im pomogli da pokradu prosle izbore, bagro smrdljiva

ODGOVORITE
Name

MILL

27.06.2024 18:07

Kad vidis samo ove njuske sve ti je jasno kakav je to olos

ODGOVORITE
Name

Praseci

28.06.2024 15:27

Vidi ovoga iskompeksiranog pogleda, neko je zeljan paznje a ne mozes na njega biciklo nasloniti a da na padne koliko je sposoban. Postavlja se pitanje, ko je tebi dao da budes doktor?

ODGOVORITE