Због пушења му расле длаке у грлу!?

52-годишњем мушкарцу из Аустрије због пушења почеле су му расти длаке у грлу! Аустријанац је годинама пушио једну кутију цигарета дневно па је тако развио изузетно ретко стање односно добио је урасле длаке у грлу.

Занимљивости 27.06.2024 | 15:48
Због пушења му расле длаке у грлу!?

Директна употреба дувана однесе запањујуц́их 8 милиона живота сваке године, према подацима Светске здравствене организације (СЗО).

Ова необична медицинска ситуација и феномен, објављен је у часопису Америцан Јоурнал оф Цасе Репортс, показује неочекиване и понекад озбиљне компликације које дуготрајно пушење може изазвати.

Неименовани мушкарац, велики пушач, први пут се обратио лекару 2007. године због промуклог гласа, проблема са дисањем и кашља који није могао да нестане.

Током прегледа бронхоскопом, доктори су открили упалу и изненађујуц́е, неколико длака му је расло у грлу, посебно у пределу који је оперисан након инцидента умало дављења када је био дете.

У доби од 10 година, мушкарац је прошао трахеотомију, процедуру која је створила отвор на његовом душнику.

Овај отвор је стабилизован коришц́ењем трансплантата коже и хрскавице који је узет из његовог уха. Ово калемљено подручје, неочекивано, постало је мало вероватно место где је коса почела да расте.

Лекари су мушкарцу дијагностиковали ендотрахеални раст косе, невероватно неуобичајено стање које је раније документовано само у једном другом медицинском случају.

Ове длаке, које су му расле у грлу шест до девет комада достизале су дужину од око 5 центимеата, а расле су кроз његову говорни апарат (грло где су гласне жице) па чак и у уста. Због тога је морао да посец́ује болницу сваке године током 14 година да би их уклонио.

dlake u grluДлаке у грлу 52-годишњег мушкарца из Аустрије

Иако је привремено олакшано чупањем длачица и употребом антибиотика за лечење инфицираних фоликула, раст длаке се стално врац́ао.

Године 2022. донео је велику одлуку и престао да пуши! Ова позитивна промена омогуц́ила је лекарима да изврше нову процедуру под називом ендоскопска коагулација аргон плазме -спаљивањем корена из којег је расла коса.

Ова техника користи циљану енергију да спали сам корен раста длаке, спречавајуц́и будуц́и поновни раст. Друга коагулација, следец́е године, потпуно је елиминисала поновну појаву длачица.

(<а хреф="хттпс://занимљивостидана.цом/занимљивости/због-пусења-поцеле-му-расти-праве-длаке-у-грлу.хтмл">занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар