Филиповање живи и пркосно одолијева временима

Манифестација “Филиповање” окупила је у манастиру Тавна пјеснике и писце из разних крајева, почев од Семберије Срема и Мачве, па све до Јадра и Подриња, са намјером да у близини родног мјеста Филипа Вишњића, у Горњој Трнови, под манастирским окриљем, посвједоче својим дјелима и ријечју значај његовог лика и дјела.

Република Српска 27.06.2024 | 13:27
Филиповање живи и пркосно одолијева временима

Вишњићеве пјесме су себи крчиле пут кроз вријеме и покољења… Оне су позивале на отпор, васпитавале, указивале на дужност и градиле колективни национални идентитет…. Ако је Вишњић започео, наша је света дужност да наставимо….

“Мени је драго да се наши културни стубови и духовне вертикале у нашој традицији и култури поштују, те да се чува, не само култура сјећања, већ и освјешћивања што ширих маса  о томе ко смо, шта смо и камо нам је ићи”, каже проф.др Јелина Ђурковић, уредник часописа “Српска вила”.

“Српски народ морао је да зна да такви као што имали још неких људи, стваралаца, пјевача, итд., управо су утемељили нашу цијелокупну цивилизацију, те ја понекад кажем да на основу њиховог дјела Филиповог и осталих пјевача, а који су то освјежили неким епским десетерцем, можемо да реконструишемо чак и савремену нашу српску историју”, прича Љубомир Ћорилић, књижевник из Лознице.

Српски Хомер је за живота повезао двије стране ријеке Саве, од родне Трнове до Срема и Мачве, те и данас кроз бројне пјеснике и писце повезује српски народ и његову славну прошлост око живе ријечи што струји кроз гусле….

“Једна од првих пјесама коју сам написао помиње Филипа Вишњића. Чињеница је да би и Мачва требала да буде у догледно вријеме домаћин учесницима манифестације “Филиповање”, истиче Дејан Николић из Удружења писаца Мачве “Јанко Веселиновић”.

“Драго ми је што се по други пут састајемо у Тавни, а захваљујући Тихомиру Несторовићу, пјесници и писци из Србије и Српске се окупљају, са циљем оживљавања славних личности из наше прошлости”, додаје Радосав Перић, предсједник ГО СПКД “Просвјета”, Зворник.

“Причом о Филипу ми оживљавамо давна времена и подсјећамо на историју, те на значајне промјене које су се појавиле током Филиповог живота, са надом да ће бити дио неких нових промјена које носи ово наше Филиповање”, каже Ђорђе Славињак, привредник из Бијељине.

Лијепо рече мудри прота Матеја Ненадовић: “У којем се народу појаве јунаци и људи заслужни за отачаство, тај народ ће родити и оне људе који ће њихова дела описати”… Због тога манифестација Филиповање живи и пркосно одолијева изазовним временима...

(БН) Фото: БН

Коментари / 0

Оставите коментар