Дом народа ПСБиХ данас о Уставном суду и ПДВ-у

 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да настави сједницу на чијем дневном реду је захтјев делегата Желимира Нешковића за разматрање Приједлога закона о Уставном суду БиХ према хитном поступку, најављено је из парламента.

Босна и Херцеговина 27.06.2024 | 08:12
Дом народа ПСБиХ данас о Уставном суду и ПДВ-у

Сједница Дома народа прекинута је 18. марта након што је Клуб бошњачких делегата напустио засједање незадовољан што је у дневни ред уврштен овај приједлог закона.

Према овом приједлогу, како је појаснио предлагач, Представнички дом Парламента Федерације БиХ би бирао шест судија, а Народна скупштина Републике Српске три, те да из сваког од конститутивних народа може бити изабрано највише троје судија.

На дневном реду сједнице је и Нешковићев захтјев за разматрање по хитном постпупку Приједлога закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност БиХ.

Њиме се предвиђа увођење нулте стопе ПДВ-а за све врсте хљеба, млијека, храну за бебе, лијекове, сточну храну без концентрата, сјемена и садни материјал, те учила информационе и комуникационе технологије за предшколско, основно, средње и високо образовање.

Према дневном реду, делегати би требало да се изјасне о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Клуба СДА.

Овај законски приједлог, који ће се пред делегатима наћи у првом читању, Представнички дом усвојио је у децембру прошле године, према хитној процедури.

Рјешења садржана у овом приједлогу, како је наведено у образложењу, тичу се и заштите интегритета изборног процеса и увођења нових технологија.

На дневном реду Дома народа су и извјештаји Канцеларије за ревизију институција БиХ о спроведеној ревизији о повјереним јавним пословима из надлежности институција и управљању возним парком у институцијама.

Делегати ће се изјашњавати о извјештају о раду парламентарног војног повјереника БиХ, Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ и Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2023. годину, те плану рада Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за ову годину, као и о информацији о годишњем плану обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за ову годину.

На дневном реду је приједлог делегата Марине Пендеш којим се односи на позив свим надлежним правосудним институцијама да предузму све активности како би се окончале истражне радње у циљу утврђивања одговорности починиоца атентата над замјеником министра унутрашњих послова у Влади Федерације БиХ Јозом Леутаром.

Дневним редом је предвиђено и давање сагласности за ратификацију споразума о зајму између БиХ и ОПЕК-овог Фонда за међународни развој за Пројекат изградње дионице Немила-Доња Грачаница на ауто-путу коридор "Пет це", те споразума ЕУ и БиХ о учешћу БиХ у програму за сарадњу у области опорезивања "Фискалис".

Сједница је заказана за 11.00 часова 

(Срна) Фото: АА/Архива

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кокни Кол

27.06.2024 09:03

За надати се да је данас на менију у ресторану парламента нека добра чорбица од маркице за посланике милионере и да ће уважена господа чимбеници доручковати исту не би ли прије засједања посјетили клоњу и тамо обавили велику у нужду, а у сали парламента да ураде нешто корисно за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дајо

27.06.2024 09:27

Да ли је иста испросено од ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.06.2024 09:31

Невјероватан дрзавни апарат са не вјероватним ликовима .Који новац они трпају за нерад .Све бих требало распустити да је ико нормалан и формирати нове институције гдје це се све моци пратити.Ко тамо сједи буди бог са нама.Некада такви нису могли бити ни у МЗ а камоли у врху дрзаве.Сто веци апарат висе паукове мрезе.То је је оно сто њима одговара без знања без ,харизме без ицега као да их је поплава избацила па грабе .Никад краја овом лудилу.Од свих мозда двоје да имају то несто сто це запети за око.

ОДГОВОРИТЕ