УН оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице

- Уједињене нације су оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице, док је британска добротворна организација Медицал Аид фор Палестинианс осудила убиство 500 здравствених радника од почетка рата у Појасу Газе, пренели су данас медији.

Свијет 27.06.2024 | 07:51
УН оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице

"Ова убиства су се догодила у контексту систематских напада на болнице и друге медицинске установе уз кршење ратних закона", саопштила је у уторак канцеларија Високог комесара УН за људска права, преноси портал Политико.

Британска добротворна организација Медицал Аид фор Палестинианс саопштила је да је од почетка израелске војне офанзиве у октобру 2023. године, 500 здравствених радника је убијено у Појасу Газе.

"То значи да је просечно двоје здравствених радника убијано свакога дана, при чему један на сваких 40 здравствених радника, односно 2,5 одсто, више није жив", саопштила је данас британска организација Медицал Аид фор Палестинианс.

У Појасу Газе је од октобра 2023. године убијено више здравствених радника од укупног броја погинулих у свим сукобима широм света у 2021. и 2022. години заједно", наводи се у саопштењу Медицал Аид фор Палестинианс.

Напади на болнице се сматрају ратним злочином према Међународном кривичном суду, али болнице могу изгубити свој заштићени статус у оквиру међународног права ако се користе у војне сврхе.

Након напада Хамаса на југ Израела у којем је убијено више од 1.000 људи, Израел је узвратио војном кампањом на Појас Газе у којој је до сада погинуло више до 37.000 људи.

Израел већ месецима има несугласице са УН, посебно због тога што је генерални секретар УН Антонио Гутереш у октобру оптужио Израел за "56 година окупације".

Израел је у јануару ове године захтевао смену генералног секретара УН Антонија Гутереша.

(Тањуг) Фото: Илустрација

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

27.06.2024 09:52

"Болнице могу изгубити застицени статус ако се користе у војне сврхе" А болнице у војне сврхе користе само Палестинци Авганистанци Срби Руси Ирацани и Сиријци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј то

27.06.2024 11:52

Стварно? Бас сам изненађен !! Рак ове планете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

27.06.2024 13:14

Која је,улога УН,ако ништа конкретно,нису у стању урадити,у свијету гдје САД,одлучује у име свих?! Савјет Безбједности,такође,постоји форме ради,а ништа се не пита!!! Па,кад је већ тако,чему служи њихово постојање?!

ОДГОВОРИТЕ