Др Благојевић: Закон о експлоатацији опасних руда

За почетак јула ове године планирана је сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би, како се најављује, требао бити усвојен Приједлог закона о геолошким истраживањима. За кратко вријеме то је други по реду закон који се доноси о овој материји.

Република Српска 25.06.2024 | 16:47
Др Благојевић: Закон о експлоатацији опасних руда

Пише: Др Милан Благојевић

Оно што је за очекивати је да се и овај пут задржи рјешење, садржано у једном другом закону - Закону о рударству, према којем би ресорни министар и даље доносио рјешења којима би се одобравала експлоатација свих руда, па тако и оних које су опасне за животну средину и човјека, попут никла, литијума и сличних сировина.

Колико су оне опасне за човјека и природу на свој начин свједочи и саопштење Предсједништва САНУ још из септембра 2012. године (саопштење број 42/10 од 28.9.2012. године).

У њему је САНУ између осталог упозорила јавност на то да отварање рудника никла "нарушава изглед подручја и деградира основне природне вредности и ресурсе" те да "експлоатација сличних, сиромашних руда, претвара зелене површине у Месечеве пејзаже".

С обзиром на ове и бројне друге искуствене спознаје, до којих се дошло научним путем, било би добро да се досадашњи поступак давања одобрења за експлоатацију опасних руда измијени нечим новим, што би било од користи за човјека и животну средину.

Наиме, овдје код нас се усталила пракса, која је преточена и у слово закона, према којој одобрење за експлоатацију свих руда даје ресорни министар својим рјешењем.
Међутим, ту праксу треба мијењати, јер о рударењу не треба одлучивати један човјек или неколицина њих, будући да то нису нити требају бити питања од интереса само за њих, већ се ради о нечему што је интерес далеко шире заједнице људи.

Рецимо, када се треба доносити одлука о томе да ли треба дозволити експлоатацију литијума на Мајевици, или никла на Озрену,  не треба много аргументације да бисмо се увјерили како о таквим питањима одлуку не треба да доноси један човјек, министар својим рјешењем, већ се у сваком од таквих случајева треба доносити посебан закон, нпр. закон о експлоатацији литијума на Мајевици, што до сада није био случај.

Стога такво рјешење најприје треба уградити у системске законе о томе, а то су Закон о рударству и Закон о геолошким истраживањима, како би се избјегло да у тим законима пише да о томе одлучује ресорни министар својим рјешењем. 

Тиме би било омогућено и доношење посебног закона у сваком случају када треба дозволити експлоатацију руда, нарочито оних које су опасне по живот човјека и животну средину.

Предности оваквог поступања биле би вишеструке, од којих би за сада издвојио само двије од њих.

Прво, у том случају би о овим круцијалним стварима расправљао и одлучивао законодавац-парламент, а не појединац, чиме би у значајној мјери била смањена могућност утицаја на појединца и његово подмићивање зарад добијања дозволе за експлоатацију одређене руде.

А друга ништа мања корист је да би се у случају доношења таквих посебних закона омогућавало да исти након усвајања буду подвргнути уставно-судској контроли њихове (не)усклађености са Уставом Републике Српске, и то оним одредбама тог Устава које прописују право сваког човјека на здраву животну средину, које право у себи садржи и забрану доношења закона којима би се повређивало то уставно право.

Само у том случају би онда Уставни суд Републике Српске на основу стручних мишљења могао да утврди и одлучи о томе да ли се, рецимо законом о експлоатацији литијума на Мајевици, или законом о експлоатацији никла на Озрену, повређује Устав Републике Српске тиме што се таквим законима крше уставне одредбе о праву на здраву животну средину.

И да сваки пут када утврди кршење тог уставног права Уставни суд укине такав закон те тиме спријечи за човјека и природу опасну експлоатацију руда.

Садашњи систем је супротан од тога, јер све препушта вољи појединца оличеног у одређеном министру, што никако није добро како за државу тако ни за друштво.

Др Милан Благојевић

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

У

25.06.2024 16:52

Сјећамо се ми Благојевићу твојох текстова са Фронтала против ових...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дегутантно.

25.06.2024 16:54

Да, да...многе је пљувао па сад се промовише. Дегутантно.

Name

Дарко

25.06.2024 16:58

А власт нас пљцка

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУРАТ Б.

25.06.2024 17:53

Свакао да треба ићи по закону и правилима струке. Захваљујући рударењу ,њивама и шумама наш народ је опстајао.Никад му нису дали да развије индустрију,шта нам све нуде и потурају,као и данас ово може,то не може! Али гледајте усуда,о свему томе одлучују додик,кошарац,ђокић на основу свог профита у пројекту. И докле ће ти "експерти" бити на власти,па док могну плаћати те америчке мафијаше ! НАШИ ГЛАВНИ ПОЛИТИЧАРИ,па погледајте,молим вас...кошарац,стевандић,ђокић,додик УИСТИНУ ЛИЧЕ НА ДАХИЈЕ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бсња лука

25.06.2024 17:59

Сви пред скупстину и срусити резим то је услов био да му странци признају покрадене изборе идемо сви доста је висе гамади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зукан Зуки Хадзиефендиц

25.06.2024 18:00

Браво Докторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

25.06.2024 18:24

Је ли Благојевиц јос увијек савјетник додику или је добио ногу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

25.06.2024 18:26

Дођите сви у Лозницу у петак на велики протест против ископавања литијума. Сад ако одбранио Лозницу сутра ћемо и Лопаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

25.06.2024 20:02

Само на устанак дизи се народе ова власт руднике отвара ради своје зараде њих не интересује становниство вец сам новац. Постали су робови новца кад су спремни по свом народу да газе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исак

25.06.2024 20:04

Штета што овог Благојевић а не пошаљу из РС у Уставни суд БиХ. Ја сам правник и препознајем кад је неко стручан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

25.06.2024 21:33

Рекли из предсједништва САНУ, а не из УНа 😂. Ипак су то већи мозгови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

26.06.2024 07:00

Дзаба сви закони,срљамо у пропаст,остајемо без здравља и ми и наша покољења,јер су људи у прошлости били пуно паметнији

ОДГОВОРИТЕ