Реформе које тражи ММФ од БиХ тешко спроводљиве

Заустављање раста плата у јавном сектору, смањење пореских олакшица, укидање субвенција за електричну енергију, али и успостављање фонда за финансијску стабилност цијеле БиХ само су неке од мјера за којима треба да посегну домаће власти према мишљењу Међународног монетарног фонда (ММФ).

Босна и Херцеговина 22.06.2024 | 08:25
Реформе које тражи ММФ од БиХ тешко спроводљиве

С друге стране, домаћи економски стручњаци тврде да је због нефункционисања БиХ тешко очекивати да захтјеви ММФ-а, али и свих других кредитора, у најмању руку буду разматрани, а камоли спроведени у дјело.

Фискалне резерве у паду

У ММФ-у сматрају да би власти у БиХ требало да предузму мјере за обуздавање дефицита ограничавањем потрошње на плате у јавном сектору, те да избјегавају дискрециона повећања социјалних давања и нових мјера помоћи, али и да преиспитају осталу текућу потрошњу.

- Истовремено, треба да очувају потрошњу на јавне инвестиције које подстичу раст. Потребно је ублажити и фискалне ризике који проистичу из повећања минималне плате и ограничавања раста цијена електричне енергије - поручују из ове међународне финансијске институције.

Њихов савјет домаћим властима је и да смање потребе за финансирањем и припреме планове за случај да не буду у могућности обезбиједити новац.

- Фискалне резерве смањене су због повећаних буџетских дефицита, великих отплата дуга и повлачења владиних депозита  - сматра ММФ.

Република Српска и ФБиХ, наглашавају, ове године се суочавају с великим потребама за финансирањем, које се вјероватно неће моћи подмирити само на домаћем тржишту.

- Буџети ентитета предвиђају значајне емисије дужничких инструмената, од којих неке тек треба прецизно одредити. Власти треба да смање дефиците с циљем ограничавања потреба за финансирањем, да прецизирају планове задуживања и утврде додатне могућности смањења текуће потрошње како би се припремиле за потенцијални мањак новца - наводе у ММФ-у.

Такође, наглашавају и да је потребно посегнути за реформама како би се поново изградиле фискалне резерве, уз истовремено побољшање квалитета потрошње.

- Реформе, укључујући преглед запослености у јавном сектору, плата и социјалних давања, потребне су с циљем повратка у зону фискалног суфицита у средњорочном периоду.

Потребно је посегнути за прерасподјелом ресурса са текуће на капиталну потрошњу, првенствено за инфраструктуру, зелену енергију и дигитализацију. На крају неопходно је мобилизовати и додатне приходе, између осталог помоћу смањења пореских олакшица -  сматрају у ММФ.

Одлив капитала

Међународна финансијска институција осврнула се и на Централну банку БиХ (ЦБ БиХ) за коју сматра да стреба снажно да се одупре притисцима усмјереним на финансирање буџета влада или кредитирање банака.

- ЦБ БиХ треба додатно да ојача оквир обавезне резерве, између осталог путем повећања стопа накнаде за резерве које комерцијалне банке држе код Централне банке.

Потребно је наставити с примјеном правила о испуњавању обавезне резерве на депозите у девизама, те након прелазног периода прећи с дјелимичног на потпуно испуњавање обавезне резерве на овај начин - наводе у ММФ-у.

Сматрају и да би смањење јаза између стопа накнаде ЦБ БиХ и каматних стопа у еврозони смањило подстицај да банке средства пласирају у иностранству, чиме би се обуздао одлив капитала.

- Ако би се повећање накнаде пренијело на каматне стопе на кредите, то би могло допринијети даљем смањењу инфлације. Потребно је наставити пажљиво пратити ризике у финансијском сектору, те побољшати приправност за кризу - поручују из ММФ-а.

Такође, траже и успостављање фонда за финансијску стабилност за цијелу БиХ који би, како наводе, могао олакшати реструктурирање банака и обезбиједити ликвидност у изузетним случајевима.

И угљеник у фокусу

Транзиција ка зеленој енергији и припреме за увођење пореза на угљеник ЕУ, наводе у ММФ-у, области су које захтијевају хитно дјеловање.

- Власти би што је прије могуће требало да уведу механизам одређивања цијене угљеника. Треба постепено да укину субвенције за електричну енергију и успоставе систем трговања емисијама усклађен са системом у ЕУ, са привременим алтернативама увођења цијена угљеника, као што су порез или акциза као могуће мјере, будући да би спровођење система трговања емисијама могло захтијевати период од неколико година - сматрају у ММФ-у.

С циљем поспјешивања раста, домаћим властима савјетују да убрзају реформе усмјерене на унапређење управљања, заштиту финансијског интегритета, борбу против корупције и убрзање процеса дигитализације.

- Потребно је унаприједити надзор, транспарентност и пословање јавних предузећа, ријешити недостатке у јавним набавкама и ојачати управљање јавним инвестицијама  - сматрају у ММФ-у.

Опструкције

Доктор економске дипломатије Синиша Пепић наводи да је једна од улога ММФ-а, али и других институционалних кредитора, да за услове коришћења њихових финансијских средстава стављају пред власт одређене захтјеве.

- Тиме се осигуравају да ће та средства бити на првом мјесту ефективна по макроекономију земље која их користи, односно да ће тај новац у датом тренутку бити враћен, али и да ће доћи до одређених ефеката његовим улагањем.

Ако долази до повећања јавне потрошње те ако је апарат гломазан, а мислим да је далеко већа неефективност јавног апарата, онда ММФ може да изрази забринутост везану за саму оправданост даљег финансирања БиХ - казао је “Гласу” Пепић.

Из тог разлога, наглашава, они приступају како захтјевима за одређене реформе, тако и указују на одређене проблеме и баве се едукацијом оних који управљају јавним финансијама у државама које финансирају.

- Све то може да произведе позитивне ефекте по јавне финансије државе која таква средства прихвата - поручио је Пепић.

Оно што се поставља као питање свих питања јесте, наглашава, функционисање БиХ у смислу да ли можемо уопште очекивати да  реформски процеси који се стављају пред земљу, у најмању руку, буду разматрани, а камоли спроведени у дјело.

- Свједоци смо свакодневних опструкција у смислу функционисања система власти на нивоу заједничких органа, али исто тако и договора странака које чине већину у заједничким органима.

Питање је колико је БиХ у овом тренутку спремна да се ухвати у коштац не само са захтјевима ММФ-а него и реформи на европском путу, те свих других реформских процеса.

Очигледан је застој на том плану, а камоли да размишљамо сада о неким будућим реформским процесима те успостављању реда или кориговању јавне потрошње  - навео је Пепић.

Сматра да су због свега тога грађани таоци нефункционалне БиХ.

- Народ ће тек осјећати посљедице јер имамо већ дозначена средства из других фондова која се не могу користити. За нова средства ММФ-а условљени смо новим захтјевима у реформском процесу. Сви реформски процеси и сваки покушај да се направи корак напријед, буду прекинути неком новом политичком кризом и све враћено два, три корака назад - закључио је Пепић.

Нуде помоћ

Из ММФ-а поручују да су недавно усвајање закона о спречавању прања новца те сукобу интереса одлични потези, али да би власти требало да крену с одлучним спровођењем тих закона.

- Подстичемо власти да затраже ММФ-ову свеобухватну дијагностичку процјену управљања, која би помогла у идентификовању и утврђивању приоритетних реформи. Постављање БиХ на путању већег раста и обезбјеђење већих могућности њеним грађанима у коначници ће смањити исељавање становништва - сматрају у ММФ-у.

Инфлација

Међународна финансијска институција, чије је сједиште у Вашингтону, је у најновијем извјештају за БиХ подсјетила да је инфлација са рекордних 17,4 одсто, колико је износила у октобру 2022. године, постепено опадала те је у прошлој години у просјеку износила шест одсто. Према њиховим процјенама, инфлација ће наставити  пад те би у овој години требало да износи три одсто.

(Глаас Српске)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Еххх

22.06.2024 08:52

Доктор економсје дипломатије!?Јбт...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спашен, остао и опстао!

22.06.2024 09:09

Само онај или она држава која нема никаквог аранжмана са глобалистичком аждајом звана ММФ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.06.2024 11:20

Додик је доведен тенковима глобалиста на власт и спровео је све реформе које су од њега тразене ,напримјер лоповску приватизацију по моделу ММФ ,данас видимо где смо после свих ти реформи економски и демографски као народ унистени и вјероватно се никад нецемо опоравити и нестацемо за 100год док је Додик и његова свита све богатија ето докле су нас довеле реформе ммф ,свјетске банке и других глобалистицких сатанистицких институција

Name

Ама

22.06.2024 09:13

Њихове плате гласацку масинерију администрацијууууу привилегијеее од хране пица гардеробе и по 3 и 4 примања оглодали будзет а Возни парк од зракомлата до лимузина ни Њемацка ни Свицарска не бих издрзале опљацкали будзет до коске нз оциглед медј заједнице пљацка траје од рата покривена партијама на власти !!! Зло невидјено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јааа

22.06.2024 09:20

Одопмо ми сви на запад, изгледа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гига

22.06.2024 09:53

Од све економије Насо само знају постотак тендера

ОДГОВОРИТЕ
Name

подршка

22.06.2024 10:15

Подршка инстутуцијама РС и народу у борби против окупатора и квислинга. Побједили смо у рату, побједиће Српска и у миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2024 10:54

Браво, напријед до нестанка. хаха. Браво.

Name

Реформе

22.06.2024 10:17

Самога ММФ су неопходне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мака сет

22.06.2024 10:17

Неко добро написа, или се власт РС прави будалом, или ако то (случајно) не чини, нахајца ју опозиција… па докле више Срби? Јесу ли вам два три, можда 9 живота на располагању па да их тратите као да су туђи…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потребне су

22.06.2024 10:20

Реформе трулога западног система и свих његових "инструмената" који су у интересу искљуциво појединаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протекторат БиХ!

22.06.2024 10:58

Има ли иста добро, али да није из Васингтона?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

22.06.2024 11:23

Сужене су могућности уградње. Зато ММФ није популаран код 'наше' власти, 'наших' партија, наших врлих властодржаца. Пуно траже да се заштите и још више контролишу. Да могу сваки цент или пфенинг би они испратили иде ли тамо гдје треба. По њиховом, гдје треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

22.06.2024 11:31

У самим темељима 'наших' партија, од самог оснивања, забетонирана је економска доктрина која се може описати са двије ријечи - ГЛАДЕЖ И ГРАБЕЖ. Кратко, јасно, прецизно. Дословно у свим партијама, како оним основаним '90-е, тако и онима што су настајеле касније. А наведена доктрина као парадигма остаје, траје ли траје, дубоко коријење пустило и чак свијест народа деформисало. Ко не зна за се не зна ни за друге, бог је прво себи браду сачинио, ближа је поткошуља од кошуље, нека свога и у гори вука.., само су неке од модификација дубоко усађене коруптивне доктрине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То јест

22.06.2024 12:38

Пљацка траје од 1990 године! Поцетком рата и лоповска приватизацијааа покривена пол партијама на владти! Тад кренулооо и траје до данас!!! Пљацка дрзаве и народа свих категорија радника пензионера свих соц категорија! Пол партије тј Групе лоповаа великих и малих које раде за потребе великих партија тј група лопова! Политицко тајкунска криминална хоботница !!!!! На оциглед медј заједнице! Вусоких представника и њихове масинеријеее ињцко лајцек вигемарк смит итд итд! Пљацка незаустављена јос и припомогнутаааа са пипцима до рyсије србије турске мадјарске словеније итд итд! Умрезена хоботница!

Name

570 милијарди

22.06.2024 14:53

У старту опљацкано (помоцу Запада) и пљацка траје деценијама.... Појависе се врли капиталисти за деценијско сисање а од којих градјани друство нема бас никакву сигурност, будуцност...

Name

треба дати

22.06.2024 16:52

Ммф да дају украини да ратују и гину дјубради фасистицка ви некога да уцјењујете