Докапитализација увод у продају ОЦ "Јахорина"?

Олимпијски центар Јахорина кренуо је у докапитализацију од 29 милиона марака. И док са једне стране директор Олимпијског центра Јахорина потврђује да је овај центар у кредитимима, предсједник надорног одбора тврди супротно и негира задужења Центра. Представници опзиције постављају питање, зашто би неко продавао акције предузећа ако није у дуговима. 

Република Српска 18.06.2024 | 20:01
Докапитализација увод у продају ОЦ "Јахорина"?

Олимпијски центар Јахорина кренуо је у још једну докапитализацију ове године од 29 милиона марака, а право прече куповине имају власници редовних акција односно Влада Републике Српске која је већински власник са преко 90 одсто акција. 

 „Законски и овим проспектом којег смо ми штампали то мора тако да буде. Ми радимо поступак докапитализације што значи да ове хартије нису дужничке него власничке. Значи сваки акционар повећава свој удио у власништву, пошто је Влада нбајвећи акционар логично је да ће Влада да повећа. Остали дио акција ће се пустити на берзу и надам се да ће се показати интересовање инвеститора за улагање у Олимпијски центар“, каже Недељко Елек, предјседник надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина.

Одређено предузеће креће у докапитализацију када се налази у финансијским проблемима и када је у великим дуговима. А, зашто то ради Олимпијски центар Јахорина помало нам је нејасно, јер предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељко Елек каже да ће они прикупити 29 милиона марака како би тај новац утрошили у текуће трошкове и реализацију пројеката, док са друге стране, директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнајић прича сасвим другачију причу и каже да је ово предузеће ипак у кредитима, однсно да има одређена задужења. 

„Дугова има али је Олимпијски центар Јахорина уз гаранцију Владе Републике Српске узео кредите за одређене инфраструктурне пројекте и ми ћемо сада заједно са Владом наћи рјешење да изађемо из ове ситуације“, каже Љевнајић.

На питање „колико дугује Олимпијски центар Јахорина“, Елек одговара да не дугује ништа.

На питање на који начин су дугове измирили каже: 

„Нисмо измирили. Овдје се све вријеме погрешна интерпретација прави. Ми дижемо кредите и инвестирамо, ми повећавамо имовину. Ево сада радимо и докапитализацију и ја сам заиста поносан на све оно што смо урадили у ОЦ Јахорина.“

Члан предсједништва Народног форнта Слађана Јашаревић поставља питања зашто би неко предузеће продавало акције ако није у дуговима и шта то они нуде акционарима. 

„Хотела више немају, објеката. Имали су Бистрицу и продали су је. Посљедњи податак који сам чула да ОЦ Јахорина закупљује један приватни објекат од локалног тајкуна. При томе се у папирима води да се закупнина тог објекта плаћа на годишњем ниову 400.000, а у пракси се плаћа 200.000, док се остатак вјероватно распоређује на оне који су склопили такав уговор.

Шта остаје да се докапитализује и купи кад немате хотел, туристићку дјелатност? Имате мало земље која се сваким даном све више продаје. Једно јутро ћемо устати и видјети да је то купио неко “, тврди Јашаревићева.

Јашаревићева подсјећа да су се све докапитализације могле избјећи прије 10 година, кадана челу Олимпијског центра није било садашње руководство. 

„Тада је постигнут договор са Европском банком да се узме прилично повољан кредит од 10 милиона евра са грејс периодом од 3 или 4 године и простојном каматом. Тад се све могло завршити на планини. Тадашњи предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић није хтјела да потпише за тај кредит, а без тога није могло да се регулише јер је Влада већински власник. Док је ово руководсто на челу, украдено је између 130 и 150 милиона КМ, без пријекта на Игриштима", тврди даље Јашаревићева.

Будући власници акција Олимпијског центра Јахорина су управо од центра упозорени да они не исплаћују дивиденде,што је логично јер се дивиденде исплаћују од добитка предузећа. 

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ипе

18.06.2024 20:12

Можда сад брат Паоград погура брата Бинга да ово купи,неки дан је говорио бубрег би му дао.Бинго у портофилију нема још туризам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.06.2024 20:23

Елек и његов тата су уложили 400 оваца они имају у куповини ,предност.

Name

Срамота невидјена

18.06.2024 21:09

СРАМ ДА ВАС БУДЕ ВРСИТЕ ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈЕ НОВЦЕМ ИЗ БУДЗЕТА И ПЉАЦЈАТЕ НАРОД А НА УКЦ,ј НЕМА ЛИЈЕКОВА,НЕМА ОСНОВНЕ СТВАРИ ЗА ЛИЈЕЦЕЊЕ ЉУД О ТОМЕ НЕ ВОДИТЕ РАЦУНА НЕГОСТЕ ОМИГУЦИЛИ ОНОМ МАФИЈОЗУ ДЈАЈИЦУ ДА УНИСТИ И ОНО СТО ИМА,ЈАДАН НАРОД АЛИ СТАЦЕС КАД ЈЕ ГЛУП.

Name

Ре ре

18.06.2024 21:35

Није 400, веч 200 оваца је уложио конзулов тата.

Name

Ре ре ре

18.06.2024 22:16

Добро нисам знао а можда је било нешто и јањади.

Name

Милош

18.06.2024 22:52

Бинго це купити ОЦ Јахорина, зиви били и видјели

Name

Бока

18.06.2024 23:51

Недељко Елек неписмен купио приватну диплому и у надзорни одбор. Тако како они раде може свака будала. Влада даје гаранције за кредите, а зна се да је дубиоза и пропаст. Новац се зна гдје заврши.

Name

Ванземаљац

18.06.2024 23:54

То Милина својта узима за 1еуро,чим су пре годину дана платили есцајг 250.000 КМ.Још уложити 30 милона народних пара и продати за 1 еуро Милиној дјечици.Да се не дрогирају.

Name

Зали бозе насих пара

18.06.2024 21:03

Идуца сезона бит це бум, најављују цак 15 дана са снијегом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

19.06.2024 06:10

Не само дана, већ и ноћи. Заборавио си ноћно скијање. Са гондолом која свијетли. То нема нико. Нормалан.

Name

Увод је

18.06.2024 23:00

Давно био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

qqq

19.06.2024 06:11

јели остало јос несто дасеје могло уновцит тоце заврсит младји месиц ваља купит којег папцину или подрепаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

20.06.2024 08:20

Срамота како је нарузена прелијепа планина. Градња на све стране,без урбанистичког плана. Ко је дозволио Галенс-да прави ону ругобу од хотела са 15 спратова. ЈАХОРИНА НИЈЕ ГРАД. Погледајте како су се правиле Бистрица и Рајска долина . Да се не нарузи планина. Комунисти су знали цувати Јахорину. Јебале вас паре,никад доста,а из селендри својих сте побјегли ,И као постали господа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Модерано

20.06.2024 10:56

Влада ће искористити право прече куповине. Па као да би други улагачи уложили своја средства у докапитализацију. Нису ни до сада. ОЦ остварује минималну добит, не исплаћује дивиденде. Који би нормалан инвеститор уложио свој новац у такво привредно друштво ?

ОДГОВОРИТЕ