Dokapitalizacija uvod u prodaju OC "Jahorina"?

Olimpijski centar Jahorina krenuo je u dokapitalizaciju od 29 miliona maraka. I dok sa jedne strane direktor Olimpijskog centra Jahorina potvrđuje da je ovaj centar u kreditimima, predsjednik nadornog odbora tvrdi suprotno i negira zaduženja Centra. Predstavnici opzicije postavljaju pitanje, zašto bi neko prodavao akcije preduzeća ako nije u dugovima. 

Republika Srpska 18.06.2024 | 20:01
Dokapitalizacija uvod u prodaju OC "Jahorina"?

Olimpijski centar Jahorina krenuo je u još jednu dokapitalizaciju ove godine od 29 miliona maraka, a pravo preče kupovine imaju vlasnici redovnih akcija odnosno Vlada Republike Srpske koja je većinski vlasnik sa preko 90 odsto akcija. 

 „Zakonski i ovim prospektom kojeg smo mi štampali to mora tako da bude. Mi radimo postupak dokapitalizacije što znači da ove hartije nisu dužničke nego vlasničke. Znači svaki akcionar povećava svoj udio u vlasništvu, pošto je Vlada nbajveći akcionar logično je da će Vlada da poveća. Ostali dio akcija će se pustiti na berzu i nadam se da će se pokazati interesovanje investitora za ulaganje u Olimpijski centar“, kaže Nedeljko Elek, predjsednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina.

Određeno preduzeće kreće u dokapitalizaciju kada se nalazi u finansijskim problemima i kada je u velikim dugovima. A, zašto to radi Olimpijski centar Jahorina pomalo nam je nejasno, jer predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek kaže da će oni prikupiti 29 miliona maraka kako bi taj novac utrošili u tekuće troškove i realizaciju projekata, dok sa druge strane, direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić priča sasvim drugačiju priču i kaže da je ovo preduzeće ipak u kreditima, odnsno da ima određena zaduženja. 

„Dugova ima ali je Olimpijski centar Jahorina uz garanciju Vlade Republike Srpske uzeo kredite za određene infrastrukturne projekte i mi ćemo sada zajedno sa Vladom naći rješenje da izađemo iz ove situacije“, kaže Ljevnajić.

Na pitanje „koliko duguje Olimpijski centar Jahorina“, Elek odgovara da ne duguje ništa.

Na pitanje na koji način su dugove izmirili kaže: 

„Nismo izmirili. Ovdje se sve vrijeme pogrešna interpretacija pravi. Mi dižemo kredite i investiramo, mi povećavamo imovinu. Evo sada radimo i dokapitalizaciju i ja sam zaista ponosan na sve ono što smo uradili u OC Jahorina.“

Član predsjedništva Narodnog fornta Slađana Jašarević postavlja pitanja zašto bi neko preduzeće prodavalo akcije ako nije u dugovima i šta to oni nude akcionarima. 

„Hotela više nemaju, objekata. Imali su Bistricu i prodali su je. Posljednji podatak koji sam čula da OC Jahorina zakupljuje jedan privatni objekat od lokalnog tajkuna. Pri tome se u papirima vodi da se zakupnina tog objekta plaća na godišnjem niovu 400.000, a u praksi se plaća 200.000, dok se ostatak vjerovatno raspoređuje na one koji su sklopili takav ugovor.

Šta ostaje da se dokapitalizuje i kupi kad nemate hotel, turistićku djelatnost? Imate malo zemlje koja se svakim danom sve više prodaje. Jedno jutro ćemo ustati i vidjeti da je to kupio neko “, tvrdi Jašarevićeva.

Jašarevićeva podsjeća da su se sve dokapitalizacije mogle izbjeći prije 10 godina, kadana čelu Olimpijskog centra nije bilo sadašnje rukovodstvo. 

„Tada je postignut dogovor sa Evropskom bankom da se uzme prilično povoljan kredit od 10 miliona evra sa grejs periodom od 3 ili 4 godine i prostojnom kamatom. Tad se sve moglo završiti na planini. Tadašnji predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović nije htjela da potpiše za taj kredit, a bez toga nije moglo da se reguliše jer je Vlada većinski vlasnik. Dok je ovo rukovodsto na čelu, ukradeno je između 130 i 150 miliona KM, bez prijekta na Igrištima", tvrdi dalje Jašarevićeva.

Budući vlasnici akcija Olimpijskog centra Jahorina su upravo od centra upozoreni da oni ne isplaćuju dividende,što je logično jer se dividende isplaćuju od dobitka preduzeća. 

(BN) Foto: BN

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

ipe

18.06.2024 20:12

Možda sad brat Paograd pogura brata Binga da ovo kupi,neki dan je govorio bubreg bi mu dao.Bingo u portofiliju nema još turizam.

ODGOVORITE
Name

Ре

18.06.2024 20:23

Елек и његов тата су уложили 400 оваца они имају у куповини ,предност.

Name

Sramota nevidjena

18.06.2024 21:09

SRAM DA VAS BUDE VRSITE DOKAPITALIZACIJE NOVCEM IZ BUDZETA I PLJACJATE NAROD A NA UKC,j NEMA LIJEKOVA,NEMA OSNOVNE STVARI ZA LIJECENJE LJUD O TOME NE VODITE RACUNA NEGOSTE OMIGUCILI ONOM MAFIJOZU DJAJICU DA UNISTI I ONO STO IMA,JADAN NAROD ALI STACES KAD JE GLUP.

Name

Re re

18.06.2024 21:35

Nije 400, več 200 ovaca je uložio konzulov tata.

Name

Ре ре ре

18.06.2024 22:16

Добро нисам знао а можда је било нешто и јањади.

Name

Miloš

18.06.2024 22:52

Bingo ce kupiti OC Jahorina, zivi bili i vidjeli

Name

Boka

18.06.2024 23:51

Nedeljko Elek nepismen kupio privatnu diplomu i u nadzorni odbor. Tako kako oni rade može svaka budala. Vlada daje garancije za kredite, a zna se da je dubioza i propast. Novac se zna gdje završi.

Name

Vanzemaljac

18.06.2024 23:54

To Milina svojta uzima za 1euro,čim su pre godinu dana platili escajg 250.000 KM.Još uložiti 30 milona narodnih para i prodati za 1 euro Milinoj dječici.Da se ne drogiraju.

Name

Zali boze nasih para

18.06.2024 21:03

Iduca sezona bit ce bum, najavljuju cak 15 dana sa snijegom.

ODGOVORITE
Name

Jovica

19.06.2024 06:10

Ne samo dana, već i noći. Zaboravio si noćno skijanje. Sa gondolom koja svijetli. To nema niko. Normalan.

Name

Uvod je

18.06.2024 23:00

Davno bio.

ODGOVORITE
Name

qqq

19.06.2024 06:11

jeli ostalo jos nesto daseje moglo unovcit toce zavrsit mladji mesic valja kupit kojeg papcinu ili podrepasa

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

20.06.2024 08:20

Sramota kako je naruzena prelijepa planina. Gradnja na sve strane,bez urbanističkog plana. Ko je dozvolio Galens-da pravi onu rugobu od hotela sa 15 spratova. JAHORINA NIJE GRAD. Pogledajte kako su se pravile Bistrica i Rajska dolina . Da se ne naruzi planina. Komunisti su znali cuvati Jahorinu. Jebale vas pare,nikad dosta,a iz selendri svojih ste pobjegli ,I kao postali gospoda.

ODGOVORITE
Name

Cirkus Moderano

20.06.2024 10:56

Vlada će iskoristiti pravo preče kupovine. Pa kao da bi drugi ulagači uložili svoja sredstva u dokapitalizaciju. Nisu ni do sada. OC ostvaruje minimalnu dobit, ne isplaćuje dividende. Koji bi normalan investitor uložio svoj novac u takvo privredno društvo ?

ODGOVORITE