Грејем: САД не занимају Украјинци, већ минерали

Украјина је највећи европски “рудник злата” са критичним и ријетким минералима вриједним 12 билиона долара те стога САД не могу себи никако приуштити да ова земља изгуби рат са Русијом.

Свијет 17.06.2024 | 19:28
Грејем: САД не занимају Украјинци, већ минерали

Истакао је ово амерички сенатор Линдзи Грејем у једном од својих посљедњих интервјуа, позивајући овом приликом да се Русија и Кина по сваку цијену спријече да овладају над овим вриједним природним ресурсима у Украјини. Како је рекао сенатор Грејем, Украјина би могла да буде најбогатија земља у Европи, али и да би она требало да плати или компензује Западу испоруке оружја вриједне на десетине милијарди, својим великим резервама минерала.

Како је рекао, САД су још у вријеме владавине Доналда Трампа створиле систем позајмица овој земљи те да се с том праксом поготово наставило током рата између Украјине и Русије.

Према ријечима стручњака за геополитичке односе, професора Драгана Шкобаља и овај примјер још једном показује да су власти у САД, сенатори и конгресмени, под директном контролом великих компанија, инвестиционих фондова, односно крупног капитала. Како каже, амерички политичари нису ништа друго до пуки експоненти банкара са Волстрита, односно окрутне англосаксонске олигархије, која не бира средства да оствари профит.

- Први циљ је бацити Русију на кољена, а други овладати богатим природним ресурсима у Украјини. Она има 51 милион хектара обрадивих површина. Међутим, ова земља посједује и друге вриједне ресурсе. Прије рата се сваке године ископавало око 4,5 милиона тона висококвалитетне жељезне руде, вриједности око 200 милиона евра годишње.

Располаже и са значајним резервама титанијума, злата, природног гаса, нафте, уранијума, али и литијума. Ради се о минералу који је постао један од најтраженијих на свијету, јер је постао неопходан приликом израде паметних телефона и батерија за електричне аутомобиле - каже за “Глас Српске” Шкобаљ.  

Подсјећа и да је угледни амерички лист “Вашингтон пост” још 2022. објавио извјештај у ком се рат у Украјини помиње као “битка за рудно и енергетско богатство нације”. Како је наведено у овом чланку, вриједност тих ресурса амерички стручњаци су процијенили на десетине трилиона долара. Аутори овог текста, на крају су Украјину назвали - мајком сировине, која је дом за 117 од 120 најчешће коришћених минерала и метала.

Да иза сукоба у Украјини стоји прије свега глобалистички бизнис упозорио је недавно и независни кандидат за предсједника САД Роберт Кенеди млађи, појашњавајући да се иза спонзорисања рата у Украјини у ствари крију интереси највећег инвестиционог фонда “Блек рок”, који располаже са имовином вриједном више од 12.000 милијарди.

Како је рекао, мало људи у САД разумије шта рат у Украјини значи за велики бизнис. Кенеди каже да се не ради само о набавци оружја и уговорима о реконструкцији, већ и о вриједном пољопривредном земљишту у Украјини које је, како је истакао, зрело за узимање.

Када је у питању “Блек рок”, Шкобаљ истиче како се ради о великом инвестиционом фонду, који располаже са огромном количином наштампаних долара те да они сада с тим лажним и безвриједним новчаницама купују вриједне ресурсе широм свијета, па и у самој Украјини.

Крајем 2022. године, испод радара медија, прошао је готово неопажено састанак украјинског предсједника Володимира Зеленског и Ларија Финка, првог човјека “Блек рока”. На крају је постигнут споразум да овај фонд савјетује украјинско министарство економије, о инвестиционој мапи пута за реконструкцију украјинске привреде.

У преводу овај фонд, који под својом контролом држи већину америчких медија, нафтних и компанија које се баве производњом оружја, лијекова и хране одлучиваће које ће то компаније учествовати у обнови Украјине. На овај начин, како је истакао Шкобаљ, САД ће путем својих компанија и фондова “дебело” наплатити своју досадашњу издашну војну, политичку и финансијску помоћ Украјини.

Руска имовина

Амерички сенатор Линдзи Грејем био је и један од највећих заговорника да се заплијени руска имовина те да се она уступи Украјини. САД и Европска унија замрзнуле су више од 300 милијарди долара руске имовине. Како би се створило законско покриће за њено одузимање, односно запљену и коришћење, Грејем је предлагао да се Русија стави на листу земаља које финансирају и подстичу тероризам. 

(Глас Српске) Фото: Евгенy_В/Схуттерстоцк

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Курдија

17.06.2024 19:29

Украјина припада Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

17.06.2024 19:40

Шире демокрацију и пљачкају ресурсе.Имаш право ГЛАСА,али немаш право на РЕСУРСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто тако

17.06.2024 21:14

Путин не жели дозволити да Украјина буде самостална, нема право на државност и демократију. Демократије је његова главобоља, замисли руско народ се угледа на демократску Украјину. То и јесу хтјели 2012, све их пимлатио.

Name

Ре Исто тако

17.06.2024 22:14

О цему ти прицас,знас ли ти уопсте ста је демократија?Ту западну демократију најбоље смо видјели за вријеме короне,која је одједном нестала,цим је поцео рат у Украјини.Сада ту демократију,слободу медија и слободу говора видимо на дијелу и када је у питању рат у Украјини.На западу се не смије и не мозе цути друго мисљење,осим лази које су они наметнули.Само будале јос увијек вјерују да је запад слободно и демократско друство.

Name

Ре

18.06.2024 00:14

Прицас о некаквим лажима тог запада који је супротан демократији, а притом оправдавас чињеницу агресије Русије као демократску. Везе ти немас сем да трујес неписмени дио као сто си сам.

Name

Амбасадор

17.06.2024 19:46

А Литијум у Лопарама? То ће Додо да опљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

17.06.2024 19:54

Овако су Косово отцјепили од Србије.Трепча ресурси преко 1000 милијарди процјена.Одлична "кота" за пресретање ракета из Ирана.Људи то студиозно раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

17.06.2024 19:57

Ето нато заљубљеници у америку, цујте истину и прицајте о демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2024 20:13

Сваки рат се води ради интереса. Природних богатстава, продаје оружја, територија. Сад овај као измислио топлу воду. Од кад је свијета и вијека. А русе ето не занима руда и жито. Па узели територију онако реда ради. Да се бране у другој држави.

Name

Xxx

17.06.2024 20:13

Увијек су отимали и богатилисе ал нема висе ударили су на тврдо. Све би се земље СССРа иду поново у Руско царство. А Амери це бити раскомадани ко бивса Југа Ито убрзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

17.06.2024 21:40

Амети немају право. А Руси и Украјинци су браћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовјек

17.06.2024 21:49

Интересантан цланак. Америка је била усла у Кувајт, Ирак, Афганистан, па нису покрали нафту ни минерале. Амери су били и у Босни па нису покрали минерале. А наси драги политицари краду од икона до сума па се нико не зали, али ето Америка је опет крива. Памет у главу народе, није ста нам казу и пису, вец гледајте ста и како раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И?!

18.06.2024 11:50

Какво је стање у тим дрзавама?! Кувајт це увозити нафту за коју деценију. итд.... Користили су их све за своје позиције и интерес....

Name

Мирослав

18.06.2024 00:58

Пљацкаси нањусили, па заратили. Провоцирали Русе, па сад за милијарде купују део Украјине, да би могли пљацкати, оно сто остане од Украјине. Руси им стоје на путу, па се мозе десити зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зк

18.06.2024 18:12

Додик ( УСА) исто срање

ОДГОВОРИТЕ