Министар позвао борце на састанак, тема - ревизија

Почетком сљедеће седмице министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Данијел Егић, заказао је састанак с представницима борачких удружења и организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата на којем би требало да се разговара о ревизији статуса ратних ветерана Војске Републике Српске, сазнаје Српска инфо.

Република Српска 16.06.2024 | 14:20
Министар позвао борце на састанак, тема - ревизија

Састанак је организован на иницијативу министра Егића који је спреман да размотри вишемјесечне захтјеве Удружења „Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата РС“ да се крене с процесом ревизије и „одвоји жито од кукоља“, односно да се коначно утврди тачан број бораца који на основу учешћа у рату имају право на мјесечни борачки додатак и остале привилегије предвиђене за ратне ветерене.

Српскаинфо је, подсјећамо, прије неколико дана објавио да су чланови Удружења „Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата РС“ запријетили протестима, блокадом путева и институција уколико надлежни коначно не прихвате њихове захтјеве за покретањем ревизије. Између осталог, тим захтјевима предвиђена је измјена Кривичног закона и да сваки учесник рата, под кривичном и моралном одговорношћу, потпише изјаву којом свједочи колико је провео у зони борбених дејстава и у којој ратној јединици.

Предсједник Удружења „Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата РС“, Ристо Јефтић, за Српскаинфо каже да је актуелна власт у Српској изгледа коначно схватила озбиљност активности његовог удружења, као и тежак положај борачке популације која тражи ревизију.

– Након скупштине нашег удружења, одржане 2. јуна, као и закључака које смо тада усвојили кренуле су с мртве тачке ствари везане за ревизију – каже Јефтић.

Додаје да ће и на предстојећем састанку с ресорним министром тражити јасне рокове у оквиру којих би процес ревизије требало да почне и да се заврши.

– Нећемо прихватити ништа неодређено. Тражимо да се зна тачан рок до када би ревизија борачких статуса требало да буде окончана – каже Јефтић.

Некадашњи борци ВРС, окупљени у Удружењу “Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата” почетком овог мјесеца донијели су одлуку да изађу на улице уколико Влада Српске и ресорно министарство наставе да игноришу њихов захтјев да се изврши ревизија статуса бивших бораца ВРС.

Како су поручили са скупштине тог удружења, уколико у року од 15 дана из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС не добију одговор да су спремни да крену с процесом ревизије ратни ветерани ријешени су да предузму радикалне кораке. Између осталог, запријетили су да ће протесте одржати пред зградом Владе Републике Српске те да се, како су најавили, неће повући све до испуњења њихових захтјева.

Иначе, главни предмет спора између бивших бораца ВРС и представника актуелних власти јесте број ратних ветерана који остварују право на мјесечни борачки додатак и остале привилегије резервисане за демобилисане борце. Према процјенама наведеног удружења, статус бивших бораца у Републици Српској тренутно има најмање 70.000 оних који за вријеме протеклог рата нису ни “омирисали барут”, а камоли учествовали у борбама за стварање и одбрану Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Данијел Егић, крајем прошле године изјавио је да право на мјесечни борачки додатак остварује око 194.000 људи. Узимајући у обзир да према бројним релевантним процјенама укупан број припадника ВРС, чак ни у најкритичнијим ратним годинама, није прелазио 155.000, да је од завршетка рата прошло скоро три деценије те да је велики број ратних ветерана природним путем отишао с овог свијета, док је немали број оних који су одселили у иностранство, остало је нејасно како се повећала цифра оних који су учествовали у рату.

(Српска инфо / Фото: ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/РАС )

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

16.06.2024 15:00

Да ли ова ревизија подразумјева да се и онима борцима којима се укинула ПРВА група и дата ПЕТА омогући повратак у ПРВУ групу.Такву ревизију подржавам али је сигурно да тако неће бити.Овој власти су битнији дезертери него стварни борци јер већина ових у власти и нису учествовали у стварању Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

16.06.2024 17:53

То це бити састанак да се да подрска Додику за укидање 9.јануара.Ако се буду противили одузеце им звање бораца и добит це епитет издајника Републике Србске

Name

цицо

16.06.2024 15:08

Ревизија ????? Знаци смањење прихода, јел тако ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо 3 цета 4 батаљон илијас

16.06.2024 15:13

Ја припадник ове цете која је цасно и придрзавајуци се свих норми ратовања и зеневске конвенције цасно и постујуци све норме ратовања тврдим следеце...у 4 батаљону 3 пјесадијске цете је дописано на десетине оних који пуске нису узели у руке и који узимају борацке додатке наустрб нас који смо били у рову.знам их поименицно и спреман сам се суоцити са њима.редом цу их прозвати и испљувати у лице позовите ме док сам јос зив и дацу вам имена и лазних рви.ПС ово је истина и јос је висе ова појава изразена у крајиским и семберским и осталим корпусима.најмање код нас у сарајевском ратисту.ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ИСПЉУЈЕМО ТУ ГАМАД.ПОЗДРАВ СВИМ ЦАСНИМ ВЕТЕРАНИМА ВРСа,АР БИХ,ХВО.и порука младим људима...НЕДАЈТЕ ДА БИТАНГЕ И РАТНИ ПРОФИТЕРИ УПРАВЉАЈУ ВАСИМ ЗИВОТИМА...СТОП РАТУ И МРЗЊИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Цедо од Тита

16.06.2024 22:02

То си 100% у праву, али данас висе никога није брига за борце!! Надам се да це младе генерације бити далеко “Паметније” од нас!! Данас борци презивљавају и крпе крај са крајем , а ратни профитери тросе милионе🤦‍♂️

Name

Прика бн

16.06.2024 23:09

Апсолутно подржавам ревизију. Како донатори који су били ослобођени одласка на ратиште могу добити статус борца прве категорије. Код нас је у селу човјек добио помоћ за дрва, а био у Швици сад је ту у пензији. Мора се нешто мјењат док се још може.

Name

ЈА

16.06.2024 15:23

Е свака цаст , да они који су 4 године били у рову и све остало дозивљавали , да се они одвоје од оних који су знамо како добили уцесце у рату и рви..а то да се испита а не свједок овај онај...поз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2024 15:38

Онда додиг нема уцесца у рату.

Name

Маx

16.06.2024 15:54

Свака част. Исто ћу урадити а ако треба суочавање на суду Да нас је било 204000 заузели би Беч

Name

Владимир велики

16.06.2024 15:27

Само поново пуске у руке и сву мафијаску багру отјерат у прослост..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.06.2024 17:54

Само се ти фатај пуске,само пази да ти је неко неотме,па у д.пе гурне.

Name

Идеално

16.06.2024 15:33

Не могу а да не примијетим да су се ветерани наметнули као главно борацко удрузење, зато би поставио питање да ли це се Борс и Остојиц појавити на том састанку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир Мали

17.06.2024 18:19

Браво! Придружит ће вам се Звиздић, Зукан, Елез и други.

Name

Србо

16.06.2024 15:33

Каква су ова удружења сва осим борачке а која није за похвалити од пресједника па до чланова већине из пресједништва републичке БО, та удружења имају по 20 чланова ,узели канцеларије бране руководство РС а посебан је Вукотић, којег нема нигдје, да није недај боже отишао за Русију, пошто је он велики борчина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

16.06.2024 15:39

Иду избори сад им борци требају,што их до сад не позвасте?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.06.2024 15:39

70 000 немогуће а да има има. Даље ко да сада након скоро 30 година изврши и заврши поштену ревизију. И то је немогуће. Је ли стварно неко мисли да је у рату вођена у потпуности часна и поштена папирологија и да је то данас на располагању у свим мјесним БО? Чисто сумњам. Под каквом часном заклетвом да ја или било ко се изјасни колико сам тачно био у зони ратних дејстава. Просто немогуће ако није вођена уредна евиденција у рату. Има тога још много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Прве категорије

16.06.2024 15:40

Тих седамдесет хиљада лажњака су сигурни гласачи плус неки чланови њихових породица тако да од тога до октобра ништа нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре свака част и ре ја

16.06.2024 15:43

слажем се са твојом птичом чедо,а шта мидлиш јуначе како ћемо се изборити против ових које власт поставља на важне функције са купљеним дипломама и са минимум знања.шта ћемо са онимавтипа вулићке,љубојевићке,шулића,кошсрца и многих министара у влади РС,сад и до сада.шта ћемо против оних што РС због њиховог незнања плаћа силне камате и дугове.О општинсом и градском нивоу власти да не причам.шта ћемо са онимабкоји у 60етој год.заврше факултет и одмах руководеће радно мјесто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

16.06.2024 16:54

Изборит се тако сто сви требамо изаци на изборе и гласати за НЕБОЈСУ ВУКАНОВИЦА...ИСКЉУЦИВИО ЗА ЊЕГА.Једини цовјек који раскринкава гутаце народних милијарди .СТОП САМОВОЉИ ,СТОП КРАДЈИ,СТОП НАМЈЕСТАЊУ ТЕНДЕРА,СТОП НАМЈЕСТЕНИМ ГУБИТЦИМА РАЗНИХ СУДСКИХ СПОРОВА ПРОТИВ РС.СТОП НЕПОТИЗМУ И ЛАЗНИМ ДИПЛОМАМА.СТОП ЛАЗНИМ ПАТРИОТАМА КОЈИ ВИТЛАЈУ СА 3 ПРСТА И ПРАВЕ НАС БУДАЛАМА.ЛАЗНЕ БОРЦЕ И ЛАЗНЕ ДИПЛОМЕ ИСПЉУВАТИ И НА СТУБ СРАМА ИСТАЦИ.У СВИМ ОПСТИНАМА РС НА ОГЛАСНОЈ ТАБЛИ ИСПИСАТИ ЊИХОВА ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА И ИМЕ ИЦА МАТЕРЕ БАБЕ И ДЈЕДА.ДОСТА ЈЕ ВИСЕ.НЕЦУ ДА ОДАМ СПУСТЕНЕ ГЛАВЕ.ДИГНИМО СЕ ИЗНАД СВЕГА И МИ БУДИМО СУДИЈЕ ЊИМА А НЕ ОНИ НАМА.ВУКАНОВИЦА НА ВЛАСТ И НИКОГ ДРУГОГ.ПРАВДА МОРА ДОЦИ КАД ТАД А НЕМОЈМО КО БАБЕТИНЕ ПУТЕМ ПОРТАЛА ПРОКЛИЊАТИ И МОЛИТИ НЕГО МУСКИ И ДО КРАЈА.

Name

Професионалац

16.06.2024 15:56

Пазите се овај министар ће Вас зајебати, није овдје ријеч о ревизији већ о укидању мјесечног борачког додатка, јер ови ветерани (а знамо ко су) и за кога раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЧЕДО

16.06.2024 21:55

Свака част за коментар!

Name

Зика

16.06.2024 15:57

Мој комшија био учесник на ратишту имао три операције на тијелу био на вма Београд никада није примао надокнаду а из Бања Луке добио обавјест писмену да нема право за надокнаду коме да се жали а нема од чега да живи.Молим да ако неко зна шта да чини и гдје да се јави нека обавјести толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

славица лубарда вишеград

16.06.2024 18:08

жалбу насловити на снсд и додика лично...ма он то решава одмах

Name

хер Зика

16.06.2024 18:09

нек се ушути..ови какви су могли би га и ухапсити

Name

Пајо

16.06.2024 16:20

СВЕ ЈЕ ЛАЖ !! ОДГОВОРНО ТВРДИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски борац

16.06.2024 16:29

Треба ревизија и све лажне борце на одговорност

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

16.06.2024 16:29

Ево ја ван,након чекања од скоро 30 година ревизију,дајем рок до краја године. Од тога нема ништа. Само трла баба лан. Можда у овом року и син Игор постане курир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

16.06.2024 16:48

Слажем се да би ревизија добро дошла и борцима и свим грађанима Републике Српске у финансијском и моралном погледу, али плашим се да нико од удружења проистеклих из одбрамбено отадзбинског рата нема идеју како провести ревизију. Да би се урадила праведна ревизија неопходно је мијењати закон и у закону дефинисати шта је прва борбена линија јер зона борбених дејстава је широк појам у који се могу уоквирити сви учесници рата као и цивили и тражити звање борца. Постојећи закон је и направљен како би сакрио срамно ратну прошлост многих који данас имају привилегован положај. Постојећи закон је сакрио ратне злочинце,привилеговао дезертере и ратне профитери,а понизио борци њихове породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

16.06.2024 17:13

Јели позвао само снсд борце, посто они имају "своју" борацку као и све. Тотално су подјелили народ, имамо наси и њихови а исти народ. Веце зло од њох се није могло појавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајо

16.06.2024 17:23

Опет ће најебати они прави борци, а јајарама ће се повећати додатак. Када је у овој лоповској земљи било правде. Сада сте сјетили бораца након што се онај Зекан сликао са пушком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

16.06.2024 17:28

Нема пара за оне који су ратовали у омогућили багри фотеље!!!!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

16.06.2024 17:36

Цифра се повећала тако ŝто је годинама виŝе вриједила чланска карта сектаŝког снсд-а него војна књижица са тачном евиденцијом учеŝћа у рату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

16.06.2024 17:47

Нисам била учесник, али ме је неко ставио на некакав списак и водим се припадник Оружаних снага Отадзбинског рата РС. Дужи период гањам да ми тај статус одузму, јер нисам била припадник ОСРС, јер ме срам истинских бораца и моја два погинула брата, да тај статус користим, кад нисам била у ОС. Како је моје име доспјело на списак и из којих разлога у том периоду, није ми познато.Питам се, како је тај списак мјеродаван за Министарство рада и борачке заштите, без релевантних доказа? Чак сам се и Министарству обраћала, тј. директно министру, да се тај статус поништи и никад нисам добила одговор, надам се, да ћу том ревизијом окончати процес без суда.Нисам се могла пензионисати, ондје гдје сам остварила радни стаж, јер сам се налазила на неком списку као припадник Оружаних снага, мјесец дана. Сматрам да је неко злоупотријебио моје податке, јер сам само била пријављена као избјегло лице, у опстини гдје сам избјегла).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

16.06.2024 17:58

Само јавно објавити списак бораца и кривицна одговорност првог ухапсити Рогића из Бањалуĉке борачке а онда редом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

16.06.2024 18:03

Да има неправде у то сам се увјерио, након рањавања и лијецења у београду остварио сам право као Рви 4 категорије са 80% инвалидности, да би након мјесец дана од кад сам добио ресење о инвалидности исто такво ресење добио и мој стриц који није био ни једног минута ангазован ни мобилисан у ВРС. И дан данас прима инвалиднину и редовно иде на бањска лијецења а ја немам право,осим инвалиднине на бањско лијецење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

17.06.2024 19:18

Треба да се растави прва линија и позадина,неподцјењујем ничији допринос у рату,али смо дошли у ситуацију да спонзори кроје судбину прави борацу који су стављали главу у торбу данас неодлучују ништа битно што се тиче њихове судбине,а тек доктори који су узели новац од неких јајара и прогласили их инвалидима,био сам на комисији и тамо су на ревизију позвали људе који су заиста рањени ,на мој упит доктору гдје су лажњаци зашто њих не зове ,и ко је потписивао лажне налазе рекао је да их ја пријавим,ја са му објаснио да би онда ја њему отео посао и неби било потребе за његове услуге,на крају да кажем да је срамота што су подјелили борачку организацију,а подјелиле су је јајаре због личног интереса

Name

Будала као и ти

17.06.2024 01:53

Да!Баш ће ревизија да побољша социјални статус бораца након 30 година.Замајавање.Бацање прашине у очи.Пара нема јер вам не дају дудуковци.Боли их уво за вас.У борачким одборима су њихови људи.Битно је дудуковцима да имају црне лимузине,љубавнице, да дјецу запосле у државне институције.Ни Сарајево им није мрско ако се мора радити (ништа).Клошаријада и лажни патриотизам.Колико су патриоте да се видјети на примјеру бораца.Да их је Бога страх,никада цркви пришли не би.Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

27 Дервентска

17.06.2024 06:08

Ја сам одгулио пуне 4 године у рову на првој линији! Одмах 1996 по заврсетку рата,било је јасно да ће борци бити бацени низ воду! Тако је и било! Дезертери су се вратили и одмах се дочепали власти и функција! Ја од РС-а никад ништа нисам тражио, а небих узео и да ми дају! Одавно висе не зивим на Балкану! Нисам отисао због егзистенције или нецег слицног! Отисао сам због неправде коју сам осјетио одмах након потписивања дејтона! Ово сто данас имамо није ни 1% од онога сто смо мислили да це бити! Умјесто Републике Српске добили смо легло лопова,криминала,корупције и НЕКУЛТУРЕ! Нетреба РС нико да руши! Она це се сама угасити! Зиви били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.06.2024 06:50

Све је то слабо уради ће ревизију и све ће остати исто неки одликовани борци примају и новчану надокнаду и статут борца 1 групе а неки ништа иако су одликовани без промјене закона и борацке уједини ништа се неће урадит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

17.06.2024 10:57

Ма какв министар Егић то је Додиков човјек. Нема ту ни један у врху борачке организације да се бори за борце него само као и Додик за личне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

корлеоне

17.06.2024 13:14

Сад сте се сјетили ревизије тридесет година послије рата,и како сад доказати ко је био а ко није прави борац,мислим само да губите вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лео

17.06.2024 15:56

Имам 48 мјесеци у зони борбених дејстава и не пада ми на памет да тражим новац зато што сам се борио за свој народ и своју породицу и своје огњиште,па зар да ми неко плаћа за то ,па нисам био плаћеник. Највише се боре за тај несрећни борачки додатак баш они људи који рат нису ни видјели е они су инцијатори за све само да им је пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимирр

17.06.2024 16:05

Борац прве категорије је онај борац који се одазвао на војни позив и нема ту паметовања. Не мозе свако бити "на првој линији". Ајмо онда да дијелимо "линијасе" на онима којима је пуцала и којима није пуцала линија. Да ли мању вазност има војник у слузби везе који је десифровао поруке, открио намјере, предвидио, ..од онога на првој линији? Засто деградирати кувара када је то његов позив и који се одазвао на прву мобилизацију? Уосталом засто ови сто упорно тразе ревизију ме изадју јавно први и не пријаве слуцајеве за које они знају, него пребацују одговорност на друге. Свако од нас зна некога ко није омирисао рата али га не пријављујемо, а онда на форумима брљезгамо о томе. Треба ли правити разлику измедју некога који је доцекао рат са 30 година и клинц из средње клупе који је отисао 1993? Као овај је ветеран? Ама дјеца нису стигла да буду ветерани!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оги

18.06.2024 07:38

Владимире све си у праву 100%. Ово сто хоце ови ткз ветерани је све политицка позадина Јелене Ттивиц.

Name

Мићо

18.06.2024 13:27

Треба ревизију извршити Бурли и његовим ботовима....

ОДГОВОРИТЕ