Политичари зарад функције мијењају и националност

Данас Србин, сутра Бошњак, прекосутра Хрват и тако у круг, све по потреби и онако како то функција захтијева. Промјена националног дреса зарад ускостраначких циљева и четири године паразитирања на леђима осиромашених грађана. Ненормално, неморално али у Босни и Херцеговини могуће.

Босна и Херцеговина 15.06.2024 | 19:44
Политичари зарад функције мијењају и националност

То да политичар у Српској на спавање оде као нпр. Србин, а пробуди се као Бошњак или Хрват, или да онај у ФБиХ заноћи као Бошњак или Хрват, а осване као припадник неког од друга два народа, а све зарад политике и интереса, за грађане у БиХ више и није нека вијест.

Међутим, иако је за политичаре то очигледно постало сасвим нормално, за грађане, како кажу, то није нормално нити прихватљиво.

“То је срамота али немају они образа ни два прста. Зато се и зову политичари. Ако је њима добро, није их брига за остале”, рекли су нам анкетирани грађани.

Промијенити вјеру и нацију је људско право и слобода који се не доводе у питање. Међутим, шта је са моралом?

Политика у БиХ је прије свега идеолошки националистичка, а са стајалишта морала, прагматична и подразумјева користољубивост, пљачку јавног новца и друштевних добара и превару грађана на сваки могући начин. Политичари то често раде, заклањајући се иза религије и нације, каже професор Филозофског факултета у Сарајеву Енвер Казаз.

“Политиком се код баве људи који спадају у најгори слој становништва, док честити људи бјеже из политике. Тако је политика згађена људима и умјесто општег добра постала је приватизована од стране политичких елита”, сматра Казаз.

Да је то класични макијавелизам на дјелу, по којем циљ оправдава средство, мишљења је социолог Владимир Васић.

“Тај циљ и то средство заправо су отишли толико далеко да су људи спремни да се одрекну својих корјена, да се одрекну дедовине зарад неких ситних пара. Дакле, то је срамотно понашање, у најмању руку, али добродошли у БиХ”, каже Васић.

Примјери, како их народ зове, “продаје вјере за вечеру” бројни су. Посљедњи је случај Драгане Чавке, Српкиње по рођењу која је постала Бошњакиња и као таква ушла у Управни одбор РТРС-а.

Најинтересантнији је случај Неркеза Арифхоџића који је био амбасадор БиХ у Турској као Бошњак, у Риму као Хрват, а у посљедње вријеме се изјашњава као Босанац.

Сем што су, у најмању руку апсурдни, да ли су такви случајеви и опасни?

Наравно да је опасно, каже за БН професор Правног факултета УИС у Бијељини Димитрије Шеранић.

“Ако сте спремни да свој идентитет, комплетно изграђен за 20, 30, 40 или више година спремни да подредите материјалној користи, замислите шта су ти људи спремни да ураде на нашу штету”, објашњава професор Ћеранић.

“Та лажна вјера јесте простор за производњу политичара као светих људи. Погледате ли лидере националних партија видјећете да су окружени улизицама који их сакрализују. Оно што је простор метафизике, простор духовности постало је идеолошко блато, улизичко бласто властодршцима”, истиче професор Казаз.

Послије свега, намеће се питање постоје ли негдје граница, да ли им је ишта свето и шта можемо очекивати од таквих људи?

“Мислим да овдје нема никакве границе ни у чему, те зато са таквим љидима не можемо очекивати напредак”, мишљења су анкетирани грађани.

“Овдје светиње одавно нема, нема доње границе, отишли смо у минус бесконачно. Но, увијек постоји горе од горега, тако да ја у будућности очекујем да ће се изјашњавати на дневном нивоу.

Ми ћемо једног дана морати да узмемо једну метлу, па да почистимо своје двориште. Да им кажемо “Сви ви којима је материјално на првом мјесту сада идете на посљедње мјесто гдје и припадате. Доста више и вас и вашега, доста више тог превјеравања””, сматра Ћеренић.

За крај, наду буде ријечи професора Ћеранића који је убијеђен да ће, како каже, пропаст морала којој свједочимо једном окренути коло среће и ствари поставити на право мјесто, те да ће испливати они који су вриједни и честити.

“А да ће ови да потпадају као жуто лишће са дрвећа најесен и да од њих више неће остати ни трага, ни сјећања, ни гласа”, закључује профwсор Ћеранић.

(БН)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Ух

15.06.2024 19:54

Професор је диван човјек али бојим се да ће тешко доћи до изражаја паметни и добри људи посто су се ови други повезали чворовима и вуку једни друге тако да не може нико од њих пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјери

16.06.2024 07:43

Вецини политицара је нација као косуља, коју скидају да другу обуку, водјени лицним интересом богацења, поготово власт-скуп макијавелиста хохстаплера, задњег зла и отпада из овог народа.

Name

Па

16.06.2024 08:16

Имате слуцај Сасе Цудица, који на свом "црногорству" пландује и профитира вец деценијама, иако су сви његови Срби. Тренутно, у Бањалуцкој скупстини заузима мјесто неком од стварних припадника националних мањина и при том Град коста неколко стотина хиљада марака.

Name

Јаффа

16.06.2024 09:13

Ако ко каже то таквом политичару у лице слиједе му проблеми. Систем ради за њих. Нема поштења, права и правде.

Name

Постен

15.06.2024 20:02

Док се наси људи крве за националност политицари који се ко боре за националну ствар за фyнкцију се одруцу и националности а ти народе бусај се у прса и вици ја сам тај и тај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југос, лав, и ја.

15.06.2024 20:23

Само будале могу да стављају националност испред свега. Зато будимо оно сто смо и некада били - Југословени

Name

Ре

16.06.2024 00:13

Ствар није у томе дали треба бити Југословен, ствар је у култури зивота, досљедности људског рода. Национализам је измишљен од најгорег шљама људског рода како бих стварао мржњу народа према другим, док црпи тај исти народ из којег потице, стављајући себе у митолошке хвалоспјеве. Ко то разуме он нема проблем доброчинства и постења а народи су културолошки изданци свијести. Та свјесност колко год била лоса увјек постоје људи унутар нације који се боре против зла национализма.

Name

Крле

15.06.2024 20:16

Па.то је постала професија због таквих ми се и гади стављање људи у некакве националне торове јер је то изгубило смисао.На идуцем попису изјаснићу се као амеба јер се тако осјећам у овом трулом пропалом систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2024 22:17

Ништа чудно. Колико ових маторих политичара сада глуми вјернике а у бившој држави су били велики комунисти. Прозивали на партијску одговорност људе који су отишли неком на вјерски празник а сада од њих прави вјерници не могу да уђу у богомољу. Невиђени превртљивци. Сутра ће бити нешто треће ако затреба. Истина је да Једино у шта свим срцем и душом вјерују је пара. Невиђен шљам који се гади сваком поштеном човјеку без обзира на нацију и вјеру.

Name

Др Неле ДРПАЈЛИЋ

15.06.2024 20:34

Браво. И на ову тему несмете да поменете Ненада мироточивог разјединитеља и министра Випотника. ИСТИНА ЈЕ ДА ЈЕ ВИПОТНИК НА ДАН ИЗБОРА ВЛАДЕ ПОСТАО ХРВАТ. ПРАВИ ХРВАТ. Противи се изградњи трговине горе, складишта нуклеарног отпада, које је хрватски национални пројекат. ХРВАТ који ради против ХРВАТСКИХ НАЦИОНWЛНИХ ИНТЕРЕСА. ВЕРУЈЕ У ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др каравук

16.06.2024 07:44

Нит је Випотник икад био Хрват,нити децко има ста са струком којом води. Висе ради ко књиговода са УПС сколом.

Name

Перо

15.06.2024 20:39

Стара добра "неком рат неком брат", . Сто казу послије свих ратова мисеви изадју из рупа. У политику претезно иду они који у својој бранси ниста не вриједе. Па видите колико доктора је усло у политику из користи. Цаст изузецима који су из идеолоских разлова усли. Каквих је ту са купљеним дипломама, обуце одјело, мало се среди, напљацка пара, сједне у ауди и он је "господин"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ2024

15.06.2024 20:48

Ми смо убједљиво највећи расадник тог соја људи. Један мимистар се изјашњава као хрват, супруга као бошњакиња, еx-министар привреде као хрват а свинславе славе и кумују православним црквама и разноразним славама. Најжалосније што се јавно представљају као заштитници српства! Ја сам са својих 40+ година схватио да смо веома лош и покварен народ! Нема нам спаса у скорије вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

15.06.2024 21:01

Тако онај папак Саса Цудиц се изјасњава као Црногорац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипе

16.06.2024 00:22

Апсурд је да политичари "пумпају" нетрпељивост према једном од народа,а попуњавају фотеље из коте истог народа.Па кад додоаш удбаше,они заноће једно,освану скроз друго.Индијанци и Винету су имали поштенија правила.Ни племенски сазив не постижемо.

Name

Дида Пеја

15.06.2024 21:04

Све за функцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЛЕ

15.06.2024 21:04

Има ли гдје цувеног професора ПЛАГИЈАТОРА, са ПАЛА. декана :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подудлао

15.06.2024 22:28

Кад дође себи јавиће се

Name

Баба Ванга

15.06.2024 22:33

У Чајничу, преселио из Калиновика!

Name

ртвбн

15.06.2024 21:11

Видјели смо на шта су све спремни, ви сте то директно преносили са Давидовог трга а видимо и даље на шта су спремни поједини медији ( препознаћете се) зарад свог интереса и интереса Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyy

16.06.2024 07:35

Не постоји такав трг у БЛ

Name

Дефиниција

15.06.2024 22:04

хттпс://www.опанак.рс/како-је-полуинтелектуалац-заузео-место-интелектуалцу-појава-коју-је-нас-слободан-јовановиц-дефинисао-пре-100-година-и-данас-једнако-изједа-насе-друство/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо се

15.06.2024 22:10

Само нек' он не прича о части и поштењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

15.06.2024 23:12

Ово је јос добро. Ено на западу се масовно мускарци изјасњавају као зенски род, да би прије отисли у пензију. Оде ово све у три лијепе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али, Србин неће нико да буде

16.06.2024 08:09

Не доноси новац Доноси медијски лов свега што хода јер није увијек да ате лопови него се исплати да вас се лови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пионири малени

16.06.2024 08:50

Само проблематицни и лоси људи су се кренули бавити уносним бизнисом без рада'политиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зукан Зуки Хадзиефендиц

16.06.2024 09:01

БиХ је дрзава пуна вјерских и политицких конвертита. Онда се то назива са поносом "мултиетницност", ха, ха.. Бас захтијевно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ступидно

16.06.2024 09:04

Боље да се Срби изјашњавају за потребе власти другачије па да буду на функцији него да министри буду стварни муслимани и хрвати. Требамо ли зарад неког лажног поштења да губимо стварну власт. Ево имали смо праве Хрвате, какав је Касиповић. Човјек је уништио српску просвјету. Боље и Драгана Чавка која је Српкиња у душу и неће радити против Срба него Касиповићи и сл. Ово је вријеме када Срби не требају показивати снагу већ памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДемоНкратска земља

16.06.2024 09:10

Каква дискриминација! Нека се свако изјасњава како зели, по слободном избору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакинци

16.06.2024 09:35

Колико пензионера ради по установама а стекли услове за пензију...најлаксе с грбаце харацити

ОДГОВОРИТЕ