Пропуштене прилике: Застој у напретку БиХ према ЕУ

Иако се очекивало да би дијалог на високом нивоу између ЕУ и БиХ одржан у понедјељак могао донијети неке новине, испоставило се да су сви остали на својим пријашњим позицијама, а БиХ се није приближила почетку преговора.

Босна и Херцеговина 05.06.2024 | 14:11
Пропуштене прилике: Застој у напретку БиХ према ЕУ

Оливер Вархеји, европски комесар за проширење, на састанцима је пренио ставове ЕУ врата за БиХ су отворена, али ако не буде реформи, неће бити ни напретка, укључујући и улазак БиХ у План раста за западни Балкан.

Ова ситуација за БиХ може бити посебно опасна, из неколико разлога. Као прво, Европски савјет је пристао да отвори преговоре са БиХ “на образ” званичника Европске комисије, Европске службе за спољне послове и Делегације ЕУ у Сарајеву.

Ови званичници су најскептичније земље ЕУ уочи европског самита на којем је требало да донесу одлуку увјерили да ће БиХ отварање преговора схватити као охрабрење и да ће подстаћи реформе, а да би црвено свјетло довело до резигнације и слабљења мотива за спровођење реформи.

БиХ је добила зелено свјетло, а реформе су изостале, па је реално очекивати да ће наредна гарнитура у Европској комисији и Делегацији ЕУ у Сарајеву имати пуно тежи посао да Европски савјет наредни пут убиједи да БиХ треба да добије наредни корак у европским интеграцијама.

Прес конференција након састанка дјеловала је релативно оптимистично само зато што нико у Бриселу није желио да донесе лоше вијести уочи веома важних избора у ЕУ за Европски парламент, који ће одлучити састав наредне Европске комисије у којој се њемачка политичарка из конзервативне фракције Урсула фон дер Лајен нада још једном мандату на челу извршног европског тијела.

Осим тога, рат у Украјини исцрпљује европске финансије, због чега ће бити све теже отворити новчаник и платити скупе реформе на западном Балкану, ако домаћи политичари не покажу већи ниво озбиљности.

ЕУ је показала невиђен ниво спремности да отвори врата региону и кроз укључивање у поједине елементе заједничког европског тржишта, што би била изузетна вијест за домаће привреднике, али хладан одговор домаће политичке елите могао би та врата затворити на дужи период.

У том случају ЕУ би се фокусирала на ЕУФОР и војне аспекте своје мисије, односно да осигура мир и стабилност, али и менаџмент миграција, док би придруживање ЕУ било стављено у други план.

Вархељи је рекао да ЕУ очекује испуњење осам корака који су постављени уз добијање кандидатуре, посебно кад је ријеч о Закону о судовима, Закону о Високом судском и тужилачком савјету, Закону о заштити личних података и Закону о граничној контроли.

– Ово су кораци који ће нам бити потребни да бисмо могли да пређемо на сљедећу фазу, у којој би Савјет требало да буде у могућности да одобри преговарачки оквир, што је први корак у стварним преговорима – рекао је Вархељи. Другим ријечима, БиХ ће стајати у мјесту док се не усвоје ова четири закона, за које за сада нема ни назнаке када би се то могло десити.

Аднан Ћеримагић, аналитичар Европске иницијативе за стабилност и експерт за европске интеграције западног Балкана, за Независне је оцијенио да се на форуму није десило ништа битно.

– Чини се како је овоседмични форум на највишем нивоу био баш то, форум у оквиру којег су поновљене већ познате позиције ЕУ. За учешће у Новом плану за раст очекује се усвајање државног буџета, за усвајање преговарачког оквира, усвајање закона из осам корака који су пратили кандидатски статус. Нико од учесника није оставио утисак да је сам форум понудио неки помак у смислу конкретних договора – оцијенио је он.

Изјаве домаћих лидера након састанка с европским комесаром не остављају много простора за оптимизам. Милорад Додик, предсједник Републие Српске, рекао је да је ЕУ поставила превисоке услове, Елмедин Конаковић, предсједник НиП, да је БиХ изгубила замах у европским интеграцијама, а Зукан Хелез, министар одбране БиХ, да у БиХ посљедњих мјесеци доминирају озбиљна политичка неслагања.

Уз то, Резолуција о Сребреници довела је до даљих подјела, јер су српски лидери у региону устврдили да није циљ одавање поште жртвама него проглашење Срба геноцидним народом. Све то оставља мало простора за оптимизам и могућност да у наредних неколико година дође до озбиљног приближавања Бриселу.

(Независне)  Фото: Ројтерс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зорица Броз

05.06.2024 15:19

БиХ цека на Украјину - цим она добије рат улазе обе земље у војни савез звани ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

05.06.2024 16:59

Ко тим политицким паразитима из ЕУ, јос верује? Мозда Конаковиц, јер оцекује њихову заститу, због кумства са мафијом? Нема нам друге, него да седу три народа због договора, без тих страних бандита, и манипулатора. Они се смењују у насој лудој куци, цим наслуте да би се ми могли о нецему договорити, они минирају могуци договор. Цини ми се да смо ми за те бандите, покусни лабораториски зецеви или мисеви? И јос несто, сваку пару коју нам обецају или дају, на лукав нацин узму бар три пута висе од нас. Узели су све банке, осигуравајуце куце, руднике, енергетски потенцијал, телеком, дакле све где могу дебело зарадјивати. Кад једном додјемо памети, нацицемо се на празном и пустом простору под ведрим небом, све це нам отети, цек це нам одвести и децу да за њих раде или ратују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2024 14:30

Нису нам ниста узели, вец су нам донијели. Нисмо имали ниста осим порусене дрзаве. А теби донесу бесплатан сендвиц из комитета, па трабуњас по цијели дан о "мрском западу"

Name

Тако је

06.06.2024 17:07

Цар је го. Ко јос вјерује у просперитет по наративу тај је изгубљен у простору и времену....