Грузија на ногама, усвојен Закон о страним агентима

Парламент Грузије је вец́ином гласова поништио вето председнице Саломе Зарубишвили који је ставила на закон о страним агентима.

Свијет 28.05.2024 | 23:18
Грузија на ногама, усвојен Закон о страним агентима

После тога, у Тбилисију је отпочео протест који је подржала и Зурабишвили.

Истовремено, Сједињене Америчке Државе осудиле су одлуку грузијског парламента и запретиле последицама, док Европска унија разматра одговор.

За је гласало 84 посланика, док је четворо било против.

„Закон је усвојен“, рекао је председник парламента Шалва Папуашвили.

Пошто је грузијски парламент усвојио спорни Закон о страним агентима, у Тбилисију су поново почели протести демонстраната који се противе таквој одлуци.

Председница Грузије Саломе Зурабишвили обратила се преко видео-везе учесницима протеста окупљеним испред парламента, подржала их и позвала на отпочињање припрема за парламентарне изборе 26. октобра.

Она је истакла да ц́е предстојец́и избори бити референдум на коме народ треба да одлучи хоц́е ли се приближити Европи или Русији.

САД прете, Европа разматра одговор

Портпарол Стејт департмента Метју Милер је, коментаришуц́и одлуку грузијског парламента о Закону страним агентима истакао да Сједињене Америчке Државе осуђују ту одлуку и прете визним ограничењима и последицама кад су у питање евроинтеграције.

Према његовим речима, одлука грузијских посланика „представља претњу демократском путу и будуц́ности економске безбедности“ Грузије, чланству у Европској унији и односима са Вашингтоном.

Он је такође додао да су САД спремне да уведу визна ограничења грузијским политичарима и члановима њихових породица који, наводно, подривају демократске процесе у Грузији.


Истовремено, у заједничкој изјави шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и Европске комисије наглашено је да Европска унија и њене чланице проучавају све расположиве варијанте реаговања као одговор на усвојени закон о страним агентима у Грузији.

У саопштењу се истиче да апелују на Тбилиси да се „врати на европски пут“ и одбаци закон.

Закон о страним агентима

У уторак је у грузијском парламенту одржана пленарна седница на којој је усвојен нацрт Закона о страним агентима. У парламенту је током разматрања усвајања нацрта избила туча између посланика.

Портпарол Европске комисије Петер Стано закон о страним агентима назвао „озбиљном препреком ка европском путу Грузије“, док је портпарол Беле куц́е Карин Жан Пјер рекла да усвајање тог документа може да доведе до „фундаменталног ревидирања“ односа САД и Грузије.


Парламент Грузије је 7. марта 2023. године у првом читању усвојио предлог Закона о страним агентима. Након тога су у престоници земље почели масовни митинзи које је растеривала полиција уз примену сузавца и водених топова. Касније су власти повукле документ из парламента.

У априлу ове године владајуц́а партија „Грузијски сан поново је изнела спорни предлог закона на разматрање законодавног органа. Овај пут се уместо термина „агент страног утицаја утицајем“ користи појам „организација која спроводи интересе стране силе“. Остатак садржаја је непромењен. Најзад, у Тбилисију су обновљени протести уз захтев да се опозове предлог закона. Локална опозиција тврди да је овај документ аналог руског и усмерен је „против пријатеља земље“.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је такве изјаве апсурдним, подсетивши да је прва земља која је осмислила систем борбе против страних агената, Сједињене Америчке Државе. Он је додао да је то сада постала глобална пракса.

(Курир) Фото: ЕПА/ АП Зураб Тсертсвадзе

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

28.05.2024 23:42

У Грузији по улицама велики протести као отезавајуца околност на изгласавање овог закона и они га изгласају А у РСу нити ко протестује нити се ко буни нити кога занима а они опет несмију ни да ставе закон бар као тацку на дневном реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

29.05.2024 04:22

Боје се грађана. Мало, мало, па неки протести и немири код нас. Ха ха ха.

Name

Корослав

28.05.2024 23:54

Бит ће Грузија ко и Украјина ,и зваће се мајдан Гузиа😄.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руски закон

29.05.2024 10:35

Била је Грузија као Украјина. Русија је јос 2008. изврсила агресију на Грузију, а сада су на власти у Грузији олигарси повезани са Москвом. Зато и усвајају овај закон, који је по садрзају идентицан руском, а не америцком

Name

Мирко

29.05.2024 02:18

Ајд сад опет обојена револуција, шетње содомије и разврата, ипак је демонкратија чудо све врви од благостања.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.05.2024 09:43

Само се ти спрдај, људи се боре за своја права. А каква права ти имас осим да једес бесплатне сендвице и подрзавас партију?!

Name

Корослав

29.05.2024 10:24

Стало ругло на сред пута и руга се ,а не види да је ругло😄.

Name

Мирослав

29.05.2024 18:18

Размисљам, ко је главни инструктор, мозда је опет онај нас Поповиц, искусан цовек у припреми и водењу улицарења, саторисања, припуцавања, пуцања. А онда све то добро наплати, па мирно и спокојно цека где це га "демократе" опет послати, да уведе демокрацију. Леп посао зар не, само је морао дусу продати дјаволу.

Name

Истина

31.05.2024 02:59

Тацно тако како си написо

Name

Србислава

29.05.2024 09:34

Браво ,и код нас треба такав закон. Надам се ускоро. Да се зна ко је за вечере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.05.2024 13:55

Требају они Стаљина изабрати, боље би их водио.....

Name

Логика

29.05.2024 09:38

По САД логици њихових четворо је битније, паметније, лепше од целокупног Грузијског становништва а не само парламента. Они су изгубили компас и разум ако су га икада и имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.05.2024 12:57

Дигла се раја, "борци" за демокрацију. И протокол је вец видјен,невладини, улицарење, сатори на тргу, неки пуцањ, па висе пуцања, па мртви, па русење легално изабраних, па нова послусна власт, па трци брзо у нато, па јос брзе у ЕУ. А онда се појаве Руси, да то све разваке, па ето градјанског рата, беде, мртвих и сиромаства. Опет обицан народ страда, али кога је брига, вазно је да су натовци на граници Русије.

ОДГОВОРИТЕ