Gruzija na nogama, usvojen Zakon o stranim agentima

Parlament Gruzije je većinom glasova poništio veto predsednice Salome Zarubišvili koji je stavila na zakon o stranim agentima.

Svijet 28.05.2024 | 23:18
Gruzija na nogama, usvojen Zakon o stranim agentima

Posle toga, u Tbilisiju je otpočeo protest koji je podržala i Zurabišvili.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države osudile su odluku gruzijskog parlamenta i zapretile posledicama, dok Evropska unija razmatra odgovor.

Za je glasalo 84 poslanika, dok je četvoro bilo protiv.

„Zakon je usvojen“, rekao je predsednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Pošto je gruzijski parlament usvojio sporni Zakon o stranim agentima, u Tbilisiju su ponovo počeli protesti demonstranata koji se protive takvoj odluci.

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili obratila se preko video-veze učesnicima protesta okupljenim ispred parlamenta, podržala ih i pozvala na otpočinjanje priprema za parlamentarne izbore 26. oktobra.

Ona je istakla da će predstojeći izbori biti referendum na kome narod treba da odluči hoće li se približiti Evropi ili Rusiji.

SAD prete, Evropa razmatra odgovor

Portparol Stejt departmenta Metju Miler je, komentarišući odluku gruzijskog parlamenta o Zakonu stranim agentima istakao da Sjedinjene Američke Države osuđuju tu odluku i prete viznim ograničenjima i posledicama kad su u pitanje evrointegracije.

Prema njegovim rečima, odluka gruzijskih poslanika „predstavlja pretnju demokratskom putu i budućnosti ekonomske bezbednosti“ Gruzije, članstvu u Evropskoj uniji i odnosima sa Vašingtonom.

On je takođe dodao da su SAD spremne da uvedu vizna ograničenja gruzijskim političarima i članovima njihovih porodica koji, navodno, podrivaju demokratske procese u Gruziji.


Istovremeno, u zajedničkoj izjavi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i Evropske komisije naglašeno je da Evropska unija i njene članice proučavaju sve raspoložive varijante reagovanja kao odgovor na usvojeni zakon o stranim agentima u Gruziji.

U saopštenju se ističe da apeluju na Tbilisi da se „vrati na evropski put“ i odbaci zakon.

Zakon o stranim agentima

U utorak je u gruzijskom parlamentu održana plenarna sednica na kojoj je usvojen nacrt Zakona o stranim agentima. U parlamentu je tokom razmatranja usvajanja nacrta izbila tuča između poslanika.

Portparol Evropske komisije Peter Stano zakon o stranim agentima nazvao „ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije“, dok je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do „fundamentalnog revidiranja“ odnosa SAD i Gruzije.


Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog Zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

U aprilu ove godine vladajuća partija „Gruzijski san ponovo je iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromenjen. Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

(Kurir) Foto: EPA/ AP Zurab Tsertsvadze

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

MeNAGER

28.05.2024 23:42

U Gruziji po ulicama veliki protesti kao otezavajuca okolnost na izglasavanje ovog zakona i oni ga izglasaju A u RSu niti ko protestuje niti se ko buni niti koga zanima a oni opet nesmiju ni da stave zakon bar kao tacku na dnevnom redu

ODGOVORITE
Name

Bok

29.05.2024 04:22

Boje se građana. Malo, malo, pa neki protesti i nemiri kod nas. Ha ha ha.

Name

Koroslav

28.05.2024 23:54

Bit će Gruzija ko i Ukrajina ,i zvaće se majdan Guzia😄.

ODGOVORITE
Name

Ruski zakon

29.05.2024 10:35

Bila je Gruzija kao Ukrajina. Rusija je jos 2008. izvrsila agresiju na Gruziju, a sada su na vlasti u Gruziji oligarsi povezani sa Moskvom. Zato i usvajaju ovaj zakon, koji je po sadrzaju identican ruskom, a ne americkom

Name

Mirko

29.05.2024 02:18

Ajd sad opet obojena revolucija, šetnje sodomije i razvrata, ipak je demonkratija čudo sve vrvi od blagostanja.....

ODGOVORITE
Name

Re

29.05.2024 09:43

Samo se ti sprdaj, ljudi se bore za svoja prava. A kakva prava ti imas osim da jedes besplatne sendvice i podrzavas partiju?!

Name

Koroslav

29.05.2024 10:24

Stalo ruglo na sred puta i ruga se ,a ne vidi da je ruglo😄.

Name

Miroslav

29.05.2024 18:18

Razmisljam, ko je glavni instruktor, mozda je opet onaj nas Popovic, iskusan covek u pripremi i vodenju ulicarenja, satorisanja, pripucavanja, pucanja. A onda sve to dobro naplati, pa mirno i spokojno ceka gde ce ga "demokrate" opet poslati, da uvede demokraciju. Lep posao zar ne, samo je morao dusu prodati djavolu.

Name

Istina

31.05.2024 02:59

Tacno tako kako si napiso

Name

Србислава

29.05.2024 09:34

Браво ,и код нас треба такав закон. Надам се ускоро. Да се зна ко је за вечере

ODGOVORITE
Name

Mirko

29.05.2024 13:55

Trebaju oni Staljina izabrati, bolje bi ih vodio.....

Name

Logika

29.05.2024 09:38

Po SAD logici njihovih četvoro je bitnije, pametnije, lepše od celokupnog Gruzijskog stanovništva a ne samo parlamenta. Oni su izgubili kompas i razum ako su ga ikada i imali.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.05.2024 12:57

Digla se raja, "borci" za demokraciju. I protokol je vec vidjen,nevladini, ulicarenje, satori na trgu, neki pucanj, pa vise pucanja, pa mrtvi, pa rusenje legalno izabranih, pa nova poslusna vlast, pa trci brzo u nato, pa jos brze u EU. A onda se pojave Rusi, da to sve razvake, pa eto gradjanskog rata, bede, mrtvih i siromastva. Opet obican narod strada, ali koga je briga, vazno je da su natovci na granici Rusije.

ODGOVORITE