Како СНСД продаје градско земљиште у Требињу

Двоструким аршинима води се руководство града Требиња када у зависности да ли продаје или откупљује земљиште формира цијену истог. Када град Требиње продаје земљиште у свом власништву договорена цијена је око три пута већа него када земљиште у истој зони откупљују?!

Република Српска 28.05.2024 | 19:59
Како СНСД продаје градско земљиште у Требињу

Тако је град Требиње земљиште у свом власништву продавао по 404 КМ, док као корисник експропријације грађанима за земљиште у истој зони нуди 150 КМ?! Дио власника земљишта је одлучио да своја права потражи судским путем, а заступа их адвокат Дин Тешић који тврди да је одређен број власника земљишта већ доведен у заблуду и оштећен од стране Града Требиња јер су већ продали своје земљиште по цијени коју им је руководство Града Требиња представило као највећу.

Из опозиције поручују да су навикли на овакве ствари и да би зачудили тек ако би Град Требиње на челу са градоначелником Ћурићем урадио нешто у корист грађана.

У самом центру Требиња, у насељу Луч, Град Требиње кроз процес експропријације земљишта у сврху изградње локалне инфраструктуре, од власника земљишта на поменутој локацији откупљује земљу по знатно нижој цијени од тржишне вриједности, док је земљиште у власништву града у истој зони локална власт продавала  по знатно већој цијени од оне коју су као корисници експропријације понудили власницима земљишта.

У Закону о ескспропријацији стоји да се власнику земљишта које се експроприше мора понудити тржина цијена предметног земљишта. Адвокат Дин Тешић који заступа дио власника земљишта на поменутој локацији који су одлучили да своје право потраже судским путем каже да у цијелој причи има посла за Тужилаштво изражавајући сумњу да се вриједност земљишта смањује у спони са органима власти.

"По мени, ту има један велики елемент довођења у заблуду приликом закључења споразума јер се морала утврдити тржишна вриједност јер напосљетку и пред Судом сада када смо покренули поступке експропријације, десило се да су исте споразуме представили као тржишне што нису. У великом броју предмета се уопште не ради вјештачење о тржишној вриједности већ само понуда, па ако се не слажете идите на суд.

По мени се та тржишна вриједност мора правилно утврдити пред Републичком управом. У судском утвђивању тржишне вриједности смо поднијели захтјеве да нам Републичка управа достави просјечне тржишне цијене на том локалитету, гдје нам је Републичка управа доставила и Уговоре и одређене податке да се чак иде скоро до 600 КМ по метру квадратном на том дијелу прве зоне, у граду Требињу", каже адвокат Дин Тешић, правни заступник власника земљишта који су одлучили да своје право и продају по тржишној вриједности потраже судским путем.

Из требињске опозиције поручују да се у овом случају ради о још једној у низу манипулација кроз које власт купи кајмак, а грађани остају кратких рукава.

''Уколико руководство овог града продаје земљиште које је у власништву града по цијени од преко 400 КМ, а у истој тој зони, за откуп земљишта грађанима нуди 150 КМ, шта је то друго него манипулација?! Иста ствар се догађала и са дијелом земљишта код приобалног подручја, за које су покушали да нам подвале причу да је то земнљиште продато без њиховог знања, а ја дефинитивно тврдим да они дефинитивно нису неупућени.

Зато бих поручила грађанима Требиња који у свом власништву имају земљиште за које се нуди откупнина, да се прво добро посавјетују прије него што прихвате прву понуду јер је евидентно да могу добити много бољу цијену него што им је понуђена'', рекла је Милица Радовановић, предсједник Градског одбора Српске демократске странке у Требињу.

"Ја бих се заиста зачудила да имамо једном ситуацију у овом граду да власт ради нешто у корист грађана без да та иста власт нема свог ћара у свему томе. Овдје очигледно имамо једну јасну ситуацију гдје крупни капитал што би рекао наш народ купи кајмак и узима већи дио док народ остаје кратких рукава. Дакле, овдје се не ради о да кажем некој крађи од 10-15 посто већ је овдје у питању 300%. Прекршен је Закон о ескпропријацији, у коме се баш говори ово што сам навела, дакле Члан 54, став 2. Што се мене тиче, овдје би и Полиција и Тужилаштво имали итекако посла, али видјећемо који је епилог свега тога",  каже Дајана Милишић, шеф одборничког клуба листе За правду и ред у Скупштини Града Требиња.

На званични мејл Градске управе Требиње, уз назнаку да су питања упућена градоначелнику Мирку Ћурићу, послали смо допис, али из Градске управе Требиње нисмо добили никакав одговор.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ситни лопов

28.05.2024 22:34

Па људи моји шта раде ови у Требињу?! Украли би бебу испод мајке, ја сам за њих, као ситни лопов, мала маца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Секта

29.05.2024 14:40

ех, како је фино разпродати све што није наше

Name

Васа

29.05.2024 07:55

Да ли је и то црно тржиште и колико је легално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

29.05.2024 09:56

Као мало И'м 150 км за шикаре. Народ је гладна стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,

29.05.2024 17:08

Чисто центар града Засад поље.

ОДГОВОРИТЕ