ЕУ спремна на преговоре са БиХ, али када испуне услове

Европска унија је приправна у сваком тренутку отворити приступне преговоре с Босном и Херцеговином, али када ће то тачно бити зависи искључиво о БиХ страни која мора провести додатне реформе и испунити услове.

Босна и Херцеговина 28.05.2024 | 15:49
ЕУ спремна на преговоре са БиХ, али када испуне услове

Поручила је то данас Валентина Суперти која ће бити главни преговарач ЕУ.

БиХ је одлуком Европског савјета из марта ове године добила сагласност за отварање приступних преговора, но након тога је у земљи дошло до нове политичке кризе и блокада па још није формиран преговарачки тим, нити усвојен преговарачки оквир.

На чекању је и низ закона чије је усвајање Савјет ултимативно затражио, уз одлуку да формално одобри почетак преговора, али без дефинисаног датума.

Кабинет предсједавајуће Савјета министара БиХ, Борјане Кришто, данас је у Сарајеву организовао конференцију како би се потврдиле обвезе које треба испунити.

Суперти, која обавља дужност директорке за западни Балкан при Општој управи Европске комисије за комшилук и преговоре о проширењу и која ће водити преговоре с БиХ, казала је како је јасно да су врата ЕУ за БиХ у потпуности отворена, али је истакла како ће се проширење одвијати на темељу заслуга и брзине проведбе реформе као и усвајања правне стечевине Уније.

– Унија је за то спремна у сваком тренутку – казала је Суперти.

Позвала је власти у БиХ да што прије покажу одговарајући напредак што ће Европском савјету омогућити да утврди преговарачки оквир и сазове међувладину конференцију.

Подсјетила је како су конкретне обвезе усвајање закона о судовима, о Високом судском и тужилачком савјету, о заштити личних података као и о контроли граница, а уз то се мора усвојити и државни прорачун за 2024. годину што због политичких неспоразума у земљи још није учињено.

Истакла је и потребу за реформама које би омогућиле БиХ укључивање у План раста за западни Балкан.

Кришто је казала како је пред БиХ историјска прилика која се не смије пропустити, а увјерена је како се постојеће блокаде могу отклонити.

Појаснила је како је у току успостава преговарачког тима као и избор главног преговарача у име БиХ признајући како “широко децентрализовани” устрој државе успорава све процесе у земљи па тако и приближавање чланству у Унији.

Но она каже како вјерује да се проблеми и на том плану могу ријешити уз поштовање механизма координације при доношењу одлука и уставне структуре.

Истакла је како током преговора очекује посебну подршку Хрватске, али и других земаља регије које су раније отвориле преговарачки процес.

– Свјесна сам да нема пречица, нити брзих путева, но уз заједнички рад и јачање међусобног повјерења увјерена сам како можемо остварити заједничке циљеве – казала је Кришто.

Владимир Дробњак који је био главни преговарач Хрватске током приступних преговора на сарајевском је скупу упозорио како у ЕУ знају баш све о земљи с којом преговарају, но при том је баш Европска комисија, како је казао, најбољи пријатељ земљи с којом се преговара.

– То је и политика и дипломатија и право и логистика – казао је Дробњак.

Преговоре с ЕУ описао је као најсложенији процес с којим се једна држава може суочити, а притом преговара цијела земља, а не само њени стручни тимови.

Уз све то, како је истакао, успјешних преговора нема без националног политичког консензуса, а то је био и кључ успјеха преговора што их је водила Хрватска, пише Н1.

– У Хрватској увијек имате пријатеља, а ако треба и савјетника и ментора – поручио је Дробњак политичарима у БиХ.

(Н1) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Xxx

28.05.2024 17:34

Поцеце преговори за светог никад. Имате Лагундзије и остале нек покреће обје вијест за таква нека покретања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напредак гдје?????

29.05.2024 06:29

А шта са Додиковим и Стевандицевим приједлогом о закону о страним агентима??? Јели то пут ка ЕУ?!!

Name

Мрква за Магарца!

01.06.2024 16:17

*ебо вас пут у ЕУ!

Name

Мозе

28.05.2024 19:08

Само главни преговарач ће бити из РС или неће бити ништа од тога. Ентитети морају бити видљиви у преговорима ако се жели напредак. Сваки покушај централизације води у рикверц и то је главна препрека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема смисла

29.05.2024 20:45

Па дрзава мора преговарат за улазак не мозе мјесна заједница,опцина и слицно. Било би безобразно и неумјесно да тразимо тако несто.

Name

Симо

30.05.2024 16:23

Дјекна још није умрла а кад ће????

ОДГОВОРИТЕ