Срби суочени с изазовима у пољу људских права

- Срби на Косову и Метохији суочени су са великим изазовима у пољу људских права, изјавила је шеф Мисије УН на Косову и Метохији /Унмик/ Каролин Зијаде.

Свијет 22.04.2024 | 17:53
Срби суочени с изазовима у пољу људских права

Она је у обраћању Савјету безбједности УН у Њујорку навела да су током претходних мјесеци тињале тензије на Косову, због немогућности да се ријеше дугорочни проблеми између Срба и привремених институција у Приштини, као и између Београда и Приштине.

Она је обавијестила Савјет безбједности УН у Њујорку о дешавањима у покрајини у посљедњих неколико мјесеци.

Зијаде је нагласила да је потребно посебно усмјерити пажњу на запаљиву реторику у вези са питањем Косова и Метохије, уз подсјећање на "екстремно озбиљан инцидент" у Бањској у септембру.

Према њеним ријечима, "све се то могло избјећи дијалогом".

Зијаде је напоменула да је на јучерашњим изборима за градоначелнике на сјеверу Косова и Метохије гласало само 253 од укупно 46.556 регистрованих гласача, након што је у Зубином Потоку, Звечану, Косовскј Митровици и Лепосавићу прикупљен велики број потписа како би се започео процес поновног бирања начелника.

Према њеном мишљењу, такав развој догађаја омогућује продужавање неријешеног питања.

Она је истакла да Унмик наставља да подржава дијалог уз посредство ЕУ.

Зијаде је навела да су током посљедње године регистрована бројна назадовања у рјешавању проблема политичким дијалогом, уз напомену да једнострани поступци не доприносе рјешавању ситуације.

"Небитно која страна једнострано поступа, то само продужава окружење несигурности и неповјерења између страна", нагласила је Зијаде.

Она је поновила забринутост неколико земаља у вези са спровођењем одлуке о увођењу евра као једине валуте на Косову и Метохији.

Зијаде је навела да је потребно предузимање кредибилних корака ка оснивању Заједнице српских општина /ЗСО/, нагласивши да таква заједница, каква год да је коначна форма, имати елементе одрживе финансијске стабнилности и институционалних гаранција за Србе, а то укључује питања локалне управе, образовања и здравствене његе.

"То ће бити важан корак ка учвршћивању повјерења између страна. Приоритет је спровођење постигнутих договора. Од највеће важности је да стране остану привржене конструктивном ангажовању и да пронађу практичне компромисе", рекла је Зијаде.

Она је додала да ће Унмик наставити да користи све ресурсе како би се помогло у вези са проблемом неповјерења између страна и да би се ишло у корист сарадње.
Да омогуће иновацију, као и да се пронађе заједнички језик и корист разноликости.

Зијаде је навела да је остварен напредак у правним и политичким оквирима за борбу против родног насиља, те да ће Мисија наставити спровођење проактивних мјера како би се спровела агенда за мир и безбједност.

(Срна) Фото: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Људска права

22.04.2024 19:18

Након дешавања у Гази и иживљавања Израела са становницима Газе, свака свјетска организација постала ми је смијешна!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Дали

22.04.2024 19:31

Срби у републици српској имају Људска права, нон стоп само о угрожености Срба у Федерацији,Хрватској а колико су Срби угрожени од Срба и Власти у РС, гдје су тражили заштиту и права,Овдје сам угрожен колико и у Хрватској,ако не више,

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

22.04.2024 20:23

Повјерење измедју Срба и Сипака неце никада бити постигнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

24.04.2024 15:06

Срби и Албанци на Косову и Метохији теско да цемо имати односе

ОДГОВОРИТЕ