Srbi suočeni s izazovima u polju ljudskih prava

- Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni su sa velikim izazovima u polju ljudskih prava, izjavila je šef Misije UN na Kosovu i Metohiji /Unmik/ Karolin Zijade.

Svijet 22.04.2024 | 17:53
Srbi suočeni s izazovima u polju ljudskih prava

Ona je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku navela da su tokom prethodnih mjeseci tinjale tenzije na Kosovu, zbog nemogućnosti da se riješe dugoročni problemi između Srba i privremenih institucija u Prištini, kao i između Beograda i Prištine.

Ona je obavijestila Savjet bezbjednosti UN u Njujorku o dešavanjima u pokrajini u posljednjih nekoliko mjeseci.

Zijade je naglasila da je potrebno posebno usmjeriti pažnju na zapaljivu retoriku u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, uz podsjećanje na "ekstremno ozbiljan incident" u Banjskoj u septembru.

Prema njenim riječima, "sve se to moglo izbjeći dijalogom".

Zijade je napomenula da je na jučerašnjim izborima za gradonačelnike na sjeveru Kosova i Metohije glasalo samo 253 od ukupno 46.556 registrovanih glasača, nakon što je u Zubinom Potoku, Zvečanu, Kosovskj Mitrovici i Leposaviću prikupljen veliki broj potpisa kako bi se započeo proces ponovnog biranja načelnika.

Prema njenom mišljenju, takav razvoj događaja omogućuje produžavanje neriješenog pitanja.

Ona je istakla da Unmik nastavlja da podržava dijalog uz posredstvo EU.

Zijade je navela da su tokom posljednje godine registrovana brojna nazadovanja u rješavanju problema političkim dijalogom, uz napomenu da jednostrani postupci ne doprinose rješavanju situacije.

"Nebitno koja strana jednostrano postupa, to samo produžava okruženje nesigurnosti i nepovjerenja između strana", naglasila je Zijade.

Ona je ponovila zabrinutost nekoliko zemalja u vezi sa sprovođenjem odluke o uvođenju evra kao jedine valute na Kosovu i Metohiji.

Zijade je navela da je potrebno preduzimanje kredibilnih koraka ka osnivanju Zajednice srpskih opština /ZSO/, naglasivši da takva zajednica, kakva god da je konačna forma, imati elemente održive finansijske stabnilnosti i institucionalnih garancija za Srbe, a to uključuje pitanja lokalne uprave, obrazovanja i zdravstvene njege.

"To će biti važan korak ka učvršćivanju povjerenja između strana. Prioritet je sprovođenje postignutih dogovora. Od najveće važnosti je da strane ostanu privržene konstruktivnom angažovanju i da pronađu praktične kompromise", rekla je Zijade.

Ona je dodala da će Unmik nastaviti da koristi sve resurse kako bi se pomoglo u vezi sa problemom nepovjerenja između strana i da bi se išlo u korist saradnje.
Da omoguće inovaciju, kao i da se pronađe zajednički jezik i korist raznolikosti.

Zijade je navela da je ostvaren napredak u pravnim i političkim okvirima za borbu protiv rodnog nasilja, te da će Misija nastaviti sprovođenje proaktivnih mjera kako bi se sprovela agenda za mir i bezbjednost.

(Srna) Foto: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ljudska prava

22.04.2024 19:18

Nakon dešavanja u Gazi i iživljavanja Izraela sa stanovnicima Gaze, svaka svjetska organizacija postala mi je smiješna!!

ODGOVORITE
Name

A Dali

22.04.2024 19:31

Srbi u republici srpskoj imaju Ljudska prava, non stop samo o ugroženosti Srba u Federaciji,Hrvatskoj a koliko su Srbi ugroženi od Srba i Vlasti u RS, gdje su tražili zaštitu i prava,Ovdje sam ugrožen koliko i u Hrvatskoj,ako ne više,

ODGOVORITE
Name

realnost

22.04.2024 20:23

Povjerenje izmedju Srba i Sipaka nece nikada biti postignuto.

ODGOVORITE
Name

Dusan

24.04.2024 15:06

Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji tesko da cemo imati odnose

ODGOVORITE