БиХ повољна за прање новца, а рудници су примјер

„Данашња архитектура тајкуна, бизнисмена, банкара, политичара и моћника на нашим просторима настала је на прању новца зарађеног на трговини дрогом, нафтом и другим криминалним радњама прије, у току и након ракон распада Југославије. 

Република Српска 18.04.2024 | 21:24
БиХ повољна за прање новца, а рудници су примјер

До сада је од тих послова зарађено преко 300 милијарди евра, а половина тога је новац који је изнесен са рачуна који би контролисао буџет земља бивше Југославије“, рекао је новинар Домагој Стефан Маргетић у емисији „МАТ“ БН телевизије.

„Прање новца на Балкану је настављено, а БиХ је најповољнија за то јер је најмање под контролом међународних прописа. Примјер за то су рудници око Приједора у којима се, под маском испитивања и без потребних папира, врши рударење, тврди Маргетић.

„У руднике око Приједора се убацују стотине милиона евра, а потпуно је неизгледно да би се то вратило кроз следећих 30 година јер је немогуће. Не постоји економска исплативост пројекта али то радите само онда кад желите да оперете новац, убаците га у легалне токове и онда то извучете из тих фирми. При томе уништавате имовину људи и бесповратно околину“, наводи Маргетић.

Новац у БиХ стиже са рачуна оффсхор фирми са Кипра, наводи Маргетић. Њега су, како каже, прије отварања тих рачуна локални мешетари држали у Саудијској Арабији и Русији, а затим пребацили на Кипар да би га инвестирали у БиХ, између осталог и у рудник у Угљевику.

„Мислим да то није готова прича јер је велики новац у игри. Нашим гангстерима треба црвена крпа, па онда кажу да је кривац тај Рус (Сердаров, прим. аут.). Питање је чији је то капитал? Зар мислите да је неки Рус толико блесав да би се играо својим новцем? 

Не! Ја вам одговорно трвдим да је то повјеренички капитал који је иницијално на Кипар дошао са Балкана, а он (Сердаров, прим. аут.) ту само фигурира. Прича ће, наравно ићи даље докле год је профитабилно и докле год виде да кроз ту причу могу опрати нпр. 100 милиона евра“, објашњава Маргетић.

Маргетић наглашава да тренутни рат у Украјини одговара главним играчима у БиХ и Хрватској јер је цијена енергената велика, приступ знатно ограничен, а они, тврди контролишу и значајан дио који одлази у ЕУ.

„Имате неконтролисано оснивање малих енергетских предузећа у БиХ која служе само томе да би се легализовала енормна количина енергената који долазе у БиХ, макар само преко папира, а реално су негдје другдје. Ти енергенти долазе овдје, највећим дијелом уз посредовање Милорада Додика, једним мањим дијелом Човића и Ивана Чермака. 

Потребно их је некоме продати. Додик то овдје нема коме, може један мали дио колико је интересантно Српској или БиХ. Међутим, већину тих енергената откупљује Чермак и онда они улазе у Хрватску, постају хрватски енергенти и иду даље за ЕУ“, додаје Маргетић.

БиХ учествује и у шверцу оружја и у Украјину, иако не директно због вета Републике Српске, тврди Маргетић.

„Драган Човић је омогућио да индустрију посебне намјене у Витезу купи Зубак (Звоно, прим. аут.) који је у рату био главни шверцер за оружје ХДЗ-а. Онда то оружје иде за Хрватску, а из Хрватске иде у Украјину. То се сада догађа пред носом свих, а од тога не зарађује БиХ, него та иста екипа. Буџет БиХ од тога није богатији ни за 50 центи“, прича Маргетић.

„Грађани БиХ од тога немају ништа. Имају само то да навлаче на себе бијес јер то оружје у Украјину ипак долази из БиХ“, закључује Домагој Стефан Маргетић.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Приједорчанин М.

18.04.2024 21:55

Ако хоћеŝ да те људи мрзе,реци им истину у очи.Нема виŝе чојства нити људи,нај виŝе заболи кад те твој зајебе и превари...куда иде овај свијет,у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.04.2024 08:09

Умало Ливне не узе рудник за мале паре, тј за дз. Заправо за оне насе паре које му је Додик дао да му цува ледја у Израелу.

Name

Опет

19.04.2024 15:24

се помиње и наш баја. Много надарен и способан тај патриота

Name

Арса

18.04.2024 22:14

Све што овај човјек говори је истина и то би требао бити посао тужилаштва али они ништа не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

19.04.2024 01:43

Зато ће тужилаштво ускоро бити тужено. Плата 5000, а омиљена им је дисциплина саобраћајне незгоде. Нису будале да чачкају мечку.

Name

Момо

18.04.2024 23:22

Кад негдје напишем да је еx-Ју у дану могла вратити дугове неки мисле да сам будала. А Домагој је све то написао. Све дугове које је Југа потраживала од других држава, све што су велике извозне фирме имале у страним банкама прешло је у приватне руке па опет ушло у новонастале државе. Хyпо банка од мале локалне банке постала највећа банка на просторима еx-Ју, сад је на суду у Аустрији. А нико не извјештава о резултатима сукцесије и гдје се те паре троше. Милијарде су у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

19.04.2024 00:06

То знаци да имају благослов амера . Сто је јос горе то знаци да це нас јос дуго јахати уз подрску истих који им ко фол неке санкције лупају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

19.04.2024 04:25

Послушаш ово и онда видиш да лруља иде на меетинге већ 35 година. Баја и Човић су дебело наплатили своје ‘политике’ Народ је купио причу ‘што горе то боље’ а они богами растурају. Волио бих да се више осврнуо на санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

19.04.2024 07:16

Није проблем сто це тај сиви новац убацити у легалне токове, вец откуд њима сиви новац. За то их требате хапсити, а не зато сто су га убацили у легалне токове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деааа

19.04.2024 07:22

Ста је ту ново!!!!Све се зна И све је вец видјено само не виде они сто требају! !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

100% тачно

19.04.2024 07:37

Само још да је рекао да се сва ова халабука око одбране српске у ствари и води око одбране криминала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти то

19.04.2024 07:44

Не реци ти нама јеси ли ти сад прави Србин, као Кустурица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За пусти то

19.04.2024 09:09

Па лијепо ти он објасниооо ! Мајка је српкиња и он имао зељу да носи име и духовнист! А Кустурица је за Андриц град и савјетника радно место извукаоооо Милионеееееееее прљавиг новца криминалниг а овај није у тим водама! А теби поред оволико информацијаа запела вјераааа а не криминал за Гиниса! Ма мира да си крезуби без основне а камоли средње сколе са милионимааа у дзеповима!? Националист који се незна прекрстити нити славу славити!????

Name

Сњезана

19.04.2024 09:19

А зар је то теби толико битно??? Сто не питас ДодиГа ста је он ??? Србин ли је или је ХРВАТ???

Name

Зора је

19.04.2024 11:06

Реално гледајуци КУСТУРИЦА је веци Србин од твог ДОДОгА!!! А Господину Маргетицу свака ЦАСТ на борби за истину и правду !!!

Name

Давид

19.04.2024 08:43

Маргетић је риједак пример борца против криминала на простору бивше Југославије, али је прогањан и без подршке,у Хрватској га физички прогоне у Србији му забранили улазак, црква га не штити а он неуморно води рат са мафијом... нека му је Бог на помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.04.2024 09:31

Огромне донације су се слиле у БХ.Отуда креце богацење.Те донације су заврсиле у дзеповима оних који су билу у прилици да долазе до њих.То су људи гледали својим оцима. Они су ималу прилику да се баве манифетлуцима, трансакцијама, крадјом ,сверцом. Користили су прави тренутак и досли смо до тога добро се зиви.То нико не оспорава а и не спомиње, али има друга ствар отето проклето.Нација је болесна у сваком смислуи физицки и психицки.Новац им је помутио ум.Сви су надобудни битни Прице, медији нису стваран зивот. Зивот је несто сасвим друго. Битно је да имас а сто ходас као обезглављен, изгубљен бас их брига .Они то нити виде нити цују.Фаце говоре висе од хиљаду ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Русији

19.04.2024 10:53

Да заплијене 300 милијарди,односно 300-288 а тако да им сав окрене ледја због неповјерења колективној мањини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропол

19.04.2024 11:27

То је показао И онај ХрватскИ дрзављанин у хаппен у Сибенику који је зелео узгајатИ марихуану прева рант имао пет рег фирми у Бања Луци али је имао помагача из границне полиције са којим је испијао кафе И одрзавао контакте редовно који му обезбједјује да продје границу без цекања И контроле И њему И другој свити квази бизнисменима. За рад личног користољубља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим те бахро

19.04.2024 11:28

Сти би реко Цорба, лова само лова. Кад је неки митинг у исто вријеме се десава узимање милијарди од стране легитимних заститника својих народа. Који смо ми дебили.

ОДГОВОРИТЕ