Мјесто у свијету гдје не постоји вријеме (ВИДЕО)

Антарктик је јединствено место када је реч о временским зонама. На географском Јужном полу, сви меридијани Земље се спајају у једну тачку, што теоретски значи да би тамо могла бити коришћена било која временска зона на свету. 

Свијет 14.04.2024 | 13:08
Мјесто у свијету гдје не постоји вријеме (ВИДЕО)

Међутим, пошто је Антарктик углавном ненасељен и служи као дом за различите истраживачке станице, нема званично одређених временских зона за цео континент.

Истраживачке станице на Антарктику обично користе временску зону земље из које потичу или која их снабдева, а понекад и временску зону земаља које су им најближе. На пример, Амундсен-Скот станица на Јужном полу прати новозеландско стандардно време током зиме и Новозеландско летње време током периода летњег рачунања времена, јер се тој станици обично приступа преко Новог Зеланда.

Иако Антарктик теоретски лежи у свим временским зонама, практично коришћење времена зависи од логистичких и оперативних потреба истраживачких станица. Због тога, на Антарктику не постоји време у традиционалном смислу, јер се временске зоне прилагођавају потребама људи који тамо раде, а не географском положају као у остатку света.

 
 
 
 
 
Виеw тхис пост он Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

А пост схаред бy Нас Даилy (@насдаилy)

(Политикин магазин) Фото: Принтерест/тхелостгирлсгуиде

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тах

14.04.2024 14:28

Вријеме не постоји. Постоји промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никакав

14.04.2024 15:55

континент Антарктик не постоји то вас сотоњаре лажу! Зашто нема снимака цијелог тзв Антарктика из авиона? Зашто нитко жив не смије да оде и истражује унутрашњост тзв Антарктика? Све знају о Марсу шаљу неке ко фол летјелице праве цртане филмове о Марсу и Мјесецу а о тзв Антарктику незнани ништа осим тих неких станица које не истражују ништа! Антарктик не постоји свако то може видјети на застави Уједињених нација нема Антарктика! Постоји ледени зид који окружује цијелу Земљу нико не смије прићи том леденом зиду! Задњи који је пришао је Ричард Бирд педесетих година прошлог вијека! Објавите коментар!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКАКАВ БОБ РОЦК

14.04.2024 17:03

ТАКО ЈЕ НЕСТОРОВИЋУ

Name

Р Милан

14.04.2024 18:35

Дивна ли простора...па био и само ледени појас.....Тамо ове незасите, којима је мало 2, 3, па и 4 мандата по 4 године.....Тамо могу неограничено да владају....безвременски- доживотно...!!

ОДГОВОРИТЕ