Mjesto u svijetu gdje ne postoji vrijeme (VIDEO)

Antarktik je jedinstveno mesto kada je reč o vremenskim zonama. Na geografskom Južnom polu, svi meridijani Zemlje se spajaju u jednu tačku, što teoretski znači da bi tamo mogla biti korišćena bilo koja vremenska zona na svetu. 

Svijet 14.04.2024 | 13:08
Mjesto u svijetu gdje ne postoji vrijeme (VIDEO)

Međutim, pošto je Antarktik uglavnom nenaseljen i služi kao dom za različite istraživačke stanice, nema zvanično određenih vremenskih zona za ceo kontinent.

Istraživačke stanice na Antarktiku obično koriste vremensku zonu zemlje iz koje potiču ili koja ih snabdeva, a ponekad i vremensku zonu zemalja koje su im najbliže. Na primer, Amundsen-Skot stanica na Južnom polu prati novozelandsko standardno vreme tokom zime i Novozelandsko letnje vreme tokom perioda letnjeg računanja vremena, jer se toj stanici obično pristupa preko Novog Zelanda.

Iako Antarktik teoretski leži u svim vremenskim zonama, praktično korišćenje vremena zavisi od logističkih i operativnih potreba istraživačkih stanica. Zbog toga, na Antarktiku ne postoji vreme u tradicionalnom smislu, jer se vremenske zone prilagođavaju potrebama ljudi koji tamo rade, a ne geografskom položaju kao u ostatku sveta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nas Daily (@nasdaily)

(Politikin magazin) Foto: Printerest/thelostgirlsguide

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tah

14.04.2024 14:28

Vrijeme ne postoji. Postoji promjena.

ODGOVORITE
Name

Nikakav

14.04.2024 15:55

kontinent Antarktik ne postoji to vas sotonjare lažu! Zašto nema snimaka cijelog tzv Antarktika iz aviona? Zašto nitko živ ne smije da ode i istražuje unutrašnjost tzv Antarktika? Sve znaju o Marsu šalju neke ko fol letjelice prave crtane filmove o Marsu i Mjesecu a o tzv Antarktiku neznani ništa osim tih nekih stanica koje ne istražuju ništa! Antarktik ne postoji svako to može vidjeti na zastavi Ujedinjenih nacija nema Antarktika! Postoji ledeni zid koji okružuje cijelu Zemlju niko ne smije prići tom ledenom zidu! Zadnji koji je prišao je Ričard Bird pedesetih godina prošlog vijeka! Objavite komentar!!!

ODGOVORITE
Name

NIKAKAV BOB ROCK

14.04.2024 17:03

TAKO JE NESTOROVIĆU

Name

R Milan

14.04.2024 18:35

Divna li prostora...pa bio i samo ledeni pojas.....Tamo ove nezasite, kojima je malo 2, 3, pa i 4 mandata po 4 godine.....Tamo mogu neograničeno da vladaju....bezvremenski- doživotno...!!

ODGOVORITE