Данас је Ускрс по Грегоријанском календару

- Хришћани који време рачунају по Грегоријанском календару данас широм света и Србије прослављају највећи хришћански празник - ускрснуће Исуса Христа.

Свијет 31.03.2024 | 08:42
Данас је Ускрс по Грегоријанском календару
Ускрс, празник који симболизује победу живота над смрћу, сутра славе католици, протестанти, англиканци, као и неке православне и бројне мање цркве.
 
Папа Фрања је у суботу увече верницима уочи Усркса поручио да сачувају своју веру и када су скрхнани болом, тугом и другим недаћама. 
 
Он је, између осталог, навео "игнорисање себичности и равнодушности који нас спутавају у настојању да изградимо праведније и хуманије градове и друштва", као и "све наше тежње за миром које су разбијене окрутном мржњом и бруталношћу рата".
 
Током Ускрсног бдења београдски надбискуп Ладислав Немет је у суботу увече свим верицима, католицима и некатолицима пожело да им Христ ојача сваку иницијатву која живот чини лепшим и бољим, и прибилижава живот вечно ускрслом учитељу.
 
У самој ускршњој посланици Немет је навео да је Ускрс променио будућност створеног света, а у њему и човека и нагласио да вера даје снагу људима да истрају на свом животном путу.
 
Ускршње славље за вернике означава крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено, као симбол проливене крви Христове.
 
Јаје представља симбол обнављања природе и живота, а ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.
 
Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу.
 
Председник Србије Александар Вучић повдом Ускрса упутио је честитку надбискупу београдском Ладиславу Немету и свим хришћанским верницима који данас славе Ускрс.
 
(Тањуг) Фото: РТВ

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

075

31.03.2024 09:52

Нека свјетлост Ускрса обасја вас и нека вам Исус подари спас, сретан Ускрс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

31.03.2024 10:22

Ускрс данас 31. 3. а Васкрс тек 5. 5.? Како толико размак од Ускрса до Васкрса? Срећно свима који славе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

31.03.2024 19:39

Што је толико важно разлика важно је да се прославља свако на,свој начин као да мора бити ил заједмо и л пар дана разлике