Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

- Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas širom sveta i Srbije proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista.

Svijet 31.03.2024 | 08:42
Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, sutra slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.
 
Papa Franja je u subotu uveče vernicima uoči Usrksa poručio da sačuvaju svoju veru i kada su skrhnani bolom, tugom i drugim nedaćama. 
 
On je, između ostalog, naveo "ignorisanje sebičnosti i ravnodušnosti koji nas sputavaju u nastojanju da izgradimo pravednije i humanije gradove i društva", kao i "sve naše težnje za mirom koje su razbijene okrutnom mržnjom i brutalnošću rata".
 
Tokom Uskrsnog bdenja beogradski nadbiskup Ladislav Nemet je u subotu uveče svim vericima, katolicima i nekatolicima poželo da im Hrist ojača svaku inicijatvu koja život čini lepšim i boljim, i pribiližava život večno uskrslom učitelju.
 
U samoj uskršnjoj poslanici Nemet je naveo da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i naglasio da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.
 
Uskršnje slavlje za vernike označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.
 
Jaje predstavlja simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.
 
Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povdom Uskrsa uputio je čestitku nadbiskupu beogradskom Ladislavu Nemetu i svim hrišćanskim vernicima koji danas slave Uskrs.
 
(Tanjug) Foto: RTV

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

075

31.03.2024 09:52

Neka svjetlost Uskrsa obasja vas i neka vam Isus podari spas, sretan Uskrs!

ODGOVORITE
Name

Како

31.03.2024 10:22

Ускрс данас 31. 3. а Васкрс тек 5. 5.? Како толико размак од Ускрса до Васкрса? Срећно свима који славе!!!

ODGOVORITE
Name

Коментатор

31.03.2024 19:39

Што је толико важно разлика важно је да се прославља свако на,свој начин као да мора бити ил заједмо и л пар дана разлике