Министри поручили: Испуните услове које је Брисел дао

Други пут за годину дана, у заједничкој, званичној посјети Босни и Херцеговини су Антонио Тајани, министар спољних послова и међународне сарадње Републике Италије,и Александер Шаленберг, федерални министар за европске и међународне послове Републике Аустрије. Како је раније саопштено, Тајани и Шаленберг су стигли у Сарајево, у свјетлу предстојећег састанка Европског савјета 21. и 22. марта ове године, како би поновили своју подршку европском путу БиХ.

Република Српска 04.03.2024 | 12:59
Министри поручили: Испуните услове које је Брисел дао

Након састанка са министром спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедином Конаковићем, министри су се обратили медијима и редом подвукли важност хитног спровођења реформи, односно испуњавања услова које је поставио Брисел...

Конаковић је рекао да је урађено много на европском путу, али да ћемо видјети да ли је то довољно за почетак преговора.

"Има још важних задатака. Морамо их испунити, али да нагласим, не на штету институција БиХ. Нама од ЕУ треба лидерство. Не може се говорити само о бирократским процедурама... Нагласили смо и важност економских процеса. Извозимо више од 93% производа у земље ЕУ и то нема алтернативу, а може се унаприједити", нагласио је Конаковић и додао да би то младима гарантовало перспективу овдје и смањило одлазак младих из БиХ. 

- Босна и Херцеговина је дио Европе и видимо је у Европској унији за неколико година, рекао је Тајани.

"Ту сам са колегом Александером да подржимо отварање приступних преговора. За Италију је западни Балкан приоритет и зато смо направили Групу пријатеља западног Балкана. Стабилност ове регије је важна", рекао је Тајани и похвалио напредак у испуњавању европских услова, посебно усвајање Закона о спречавању прања новца и почетак преговора са Фронтексом.

"То је важно посебно за борбу против илегалиних миграција и трговине дрогом", истакао је Тајани. 

Упитан да ли ЕУ пут кочи Милорад Додик, Тајани је рекао да постоје проблеми, као и свугдје.

"Зато је потребно радити корак по корак на имплементацији стратегија. Разумијем проблеме у Републици Српској, али за све је потребно вријеме и ја сам више оптимистичан него раније. Напорно се ради на пуноправном чланству БиХ у идућим годинама и то би било позитивно за све", рекао је италијански министар.

Шаленберг је рекао да је сагласан са свим што је рекао Тајани.

"Ово је јасан знак Аустрије и Италије. Посебно смо везани за западни Балкан и БиХ. Надамо се да ће Европски савјет дати Босни и Херцеговини зелено свјетло. Направили сте значајан напредак посљедњих мјесеци, можда и већи него у протеклих неколико година. Логично је питање, зашто је требало толико дуго? Међутим, имате позитивну агенту коју требате наставити спроводити. Сваки полтичар који ради против европског пута краде будућност ове земље и младих у овој земљи. Дајте младима перспективу овдје. Ко то опструише игра се са ватром", нагласио је аустријски министар и додао да је стабилност западног Балкана могућа само ако су све земље у Европској унији.

Шаленберг је упитао гдје је то ЕУ погријешила? "Како смо дозволили неким трећим странама попут Москве и Пекинга да утиче на регију која је 100% европска, у дворишту и самом срцу Европе? Дали смо обећање прије 20 година у Солуну и нисмо га испунили. Морамо радити на приближавању земаља западног Балкана ЕУ. Такође, ми осуђујемо сецесионистичку реторику која долази из Републике Српске. Процес приступања је за БИХ, не за ентитете", нагласио је аустријски министар.

Конаковић је на крају рекао да је БиХ од прошлог доласка министара до данас, 100% ускладила своју спољну политику са европском. 

Двојица министара из Аустрије и Италије, данас би се у Сарајеву требали састати и са члановима Предсједништва БИХ, као и са Борјаном Кришто, предсједавајућом Савјета министара БиХ. Саопштено је да ће Тајани и Шаленберг током тих сусрета нагластити да се Босни и Херцеговини неопходне реформе не намећу извана, те да нису само бирократске вјежбе, већ да су од кључног значаја за побољшање живота грађана у БиХ.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Доста је и вас

04.03.2024 14:26

Какви услови?Ако вам требамо примите нас,ако не пустите нас више на миру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад -Нострадамус

04.03.2024 14:27

Мора да Баја није код куце цим ови слободно ходају -,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан градјанин

04.03.2024 14:36

Е лицно градјани јос никакву љепоту не примјецују само политицки подобници јер масовно јос омладина одлази трбухом за крухом јер Вецином нису политицки љубимци.и не могу купити дипломе а за писао и да не питате. Оде све на запад образовано радно и вриједно гдје се исплати радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

04.03.2024 15:37

Ови из ЕУ никако да схвате,снсд и хдз не интересују интеграције поготово увођење скенера,правна држава не долази у обзир.

Name

БОБ РОЦК

04.03.2024 15:20

А министар Елмедин је видим министар јер је висок 2,25,а не ко ови прцмољци из ЕУ, метар и ћевап

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСС

04.03.2024 15:34

Овај Шаленберг нешто као прети, лепо би било у ЕУ али под понижавајућим условима једноставно не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.03.2024 22:23

Па они су пред распадом каква црна еу

ОДГОВОРИТЕ