Усвајање закона о спречавању сукоба интереса ускоро

За понедјељак је заказана хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће бити разматран приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 02.03.2024 | 10:53
Усвајање закона о спречавању сукоба интереса ускоро

Ради се о приједлогу којег је у парламентарну процедуру упутио заступник Шериф Шпаго у име СДА који, по свему судећи, неће добити подршку. 

Истовремено, како нам је потврдио Денис Звиздић, замјеник пресједавајућег Представничког дома ПС БИХ, радна група која ради на приједлогу закона о сукобу интереса у финалној је фази његове израде, тако да би се он почетком наредне седмице требао наћи на дневном реду, најприје Савјета министара БиХ, а потом и Парламентарне скупштине БиХ.

Подсјетимо, ради се о једном од закона чијим је усвајањем увјетовано отварање преговора БиХ о чланству у ЕУ на сједници Европског савјета 21. марта.

- Ако усвојимо Закон о сукобу интереса и Закон о дрźавној служби, а имајући у виду да је већ усвојен Закон о спречавању прања новца, као и да је у финалној фази Споразум са ФРОНТЕКС-ом, то би сасвим изјесно био кредибилан напредак за отварање преговора.

Отварањем преговора прво ће се отворити кластер са поглављима која су везана за правосуђе и владавину права у склопу којих ће се радити на Закону о судовима и свим другим питањима из те кључне области.

Наравно, постоји могућност да буде усвојен и Закон о судовима БиХ, али у вези с тим законом још увијек није постигнут договор - истиче Звиздић.

Додаје како је у наредним данима потребно усвојити и измјене изборног закона које се односе на унапрјеђење интегритета изборног процеса, али ако то не уради Парламент, логичном и очекиваном сматра одлуку високог представника, која је раније најављена. 

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Одвратне фаце

02.03.2024 11:03

Сва тројица, ФУЈ! Треба одавде бјежати ко год је млађи од 40, и дјецу водити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.03.2024 11:08

Види овог метузалема Прапе. Како га није више срамота се ту појављивати више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.03.2024 13:00

У не уредјеној дрзави је бесмислено доносити законе који су про форме и на папиру.Закони се неце примјењивати то је видјено милион пута.Њих заболи стрпају новац у дзеп и хајмо даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

02.03.2024 13:29

да ли је сукоб интереси примати пензију и радити у владу уз позамашна примања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

02.03.2024 15:11

Незаменљиви свекои испуњавају услове у пензију млади чекају посао и нема примања по два основа

Name

Хехехе

02.03.2024 23:15

А иди овога дрипца, бањалуцкога алкохолицара радмановиц дрипац јос сведи у клупамq катаxтрофа.

ОДГОВОРИТЕ