Све што можда нисте знали о преступној години и 29. фебруару?!

Једна Сунчева година траје отприлике 365 дана, пет сати, 48 минута и 46 секунди. Ових додатних нешто више од пет сати управо су разлог за то што постоје преступне године.

Занимљивости 29.02.2024 | 15:33
Све што можда нисте знали о преступној години и 29. фебруару?!

Године са 366 дана, колико има свака четврта, подстичу жене да запросе мушкарце и чине да прославе рођендана буду врло збуњујуће за неке људе. Ово је неколико разлога због којих је 29. фебруар занимљивији него што сте мислили, преноси "Индеx.хр".

1. Преступна година и "преступна секунда"

Сврха преступних година јесте у томе да помогну у прилагођавању Грегоријанског календара соларном календару, и да осигурају да се догађаји попут прољећне равнодневице дешавају "на вријеме". Међутим, чак ни додатни дан у фебруару сваке четврте године не може да осигура потпуно тачно усклађивање, због чега се научници понекад позивају на "преступну секунду".

Преступна секунда је додавање једне секунде, што се повремено примјењује на координисано универзално вријеме (УТЦ) како би се смањила разлика између прецизног времена које мјеримо сатовима и непрецизног соларног времена, које варира због дуготрајног успоравања ротације Земље.

2. Како знамо која је година преступна?

Врло једноставно: ако су посљедње двије цифре године дјељиве са четири (на примјер 2016, 2020, 2024) у питању је преступна година. Године које означавају крај вијека издвојене су од овог правила. Оне морају бити дјељиве са 400 да би биле преступне године. Дакле, 2000. и 2400. су преступне године, али 2100. неће бити.

3. Зашто жене просе мушкарце баш 29. фебруара?

Након што је папа Гргур XИИИ прогласио Грегоријански календар 1582. године, идеја о додавању 29. фебруара сваке четири године чинила се тако смијешном, да су у британском позоришту направили комичну представу у којој се истицало да би жене на тај дан требало да замијене сукње за панталоне, и да се понашају као мушкарци.

Представа је означена као сатира, али већ до 18. вијека, жене су увелико користиле 29. фебруар да просе мушкарце. Традиција, која се данас назива "Дан младожења", достигла је врхунац почетком 20. вијека и наставља и данас да се примјењује у Великој Британији.

4. Рођење, али и још нешто

На свијету постоји око четири милиона људи који су рођени 29. фебруара. Вјероватноћа да ће се неко дијете родити баш на овај датум је 1:1.500.

Људи који су рођени 29. фебруара имају приличан проблем са прославом свог рођендана, али догађа се и да неко умре баш на тај дан. Према Енциклопедији свјетске баштине, Џејмс Вилсон, који је поријеклом био Британац, а током живота постао је осми премијер Тасманије "рођен је преступног дана и умро је баш на тај дан".

5. Попусти за 29. фебруар

У многим земљама трговци дају велике попусте баш на овај дан. Зато обратите пажњу, можда ћете моћи да купите баш оно што сте жељели по веома повољној цијени, преноси "б92".

(независне.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар