Директор школе остао без посла и пензије због препуњене чаше кафе?!

Један директор из Јапана ниже средње школе изгубио је посао и пензију, за коју се верује да износи око 20 милиона јена (124.263 евра), због кафе! Ова драконска казна је уследила јер је препунио чашу кафе у продавници у Такасагу у префектури Хјого.

Занимљивости 27.02.2024 | 15:29
Директор школе остао без посла и пензије због препуњене чаше кафе?!

Али критичари су довели у питање одлуку префектурног одбора за образовање да примени најстрожу доступну казну, рекавши да је то слично изрицању „смртне казне“ за кривично дело са малим новчаним губитком.

Према наводима одбора, “осумљичени” директор је платио 110 јена на шалтеру једне продавнице да би купио кафу стандардне величине у самопослужном апарату за кафу 21. децембра прошле године. Међутим, продавац је приметио да је своју шољу напунио притиском на дугме за велику кафу, која кошта 180 јена.

Када је суочен, 59-годишњи директор школе коју подржава град признао је да је варао приликом куповине кафе. Такође је признао да је то урадио два пута раније у истој продавници.

Полиција је послала досијее о сумњи на крађу филијали у Химеји Окружног јавног тужиоца у Кобеу.Тужиоци су признали да је починио крађу, али су одлучили да га не оптуже.

У интервјуу који су дали званичници одбора, директор школе је наводно рекао да је то учинио “на импулсу тренутка“ и да му је „заиста жао“ због свог лошег понашања. Директор је такође признао да је исту ствар урадио четири пута у другој продавници чиме је укупан износ који је преварио порастао на 490 јена.

У Јапану ако не знате, постоје четири степена кажњавања који се користе за дисциплиновање јавних службеника. Отпуштање је најтежа мера, затим суспензија са посла, смањење плате и укор као најблажа мера.

Смернице за дисциплинске мере које је поставила влада префектуре Хјого налажу да јавни службеник који је починио крађу треба да буде суспендован са посла или отпуштен.

Одбор је 30. јануара најавио отпуштање директора, одузимајуц́и му наставничку лиценцу и пензију, јер је препунио три шољице кафе у продавници у којој је ухвац́ен. Образлажуц́и одлуку, одбор је рекао да је утврдио да је он одговоран за крађу, позивајуц́и се на пресуду тужиоца.

На питање да ли је отпуштање или суспензија са посла прикладнији одговор, званичник одбора је рекао за Асахи Схимбун , да су се одлучили на “стриктну примену“ правила у случају директора.

“Разгледали смо досадашње дисциплинске мере и закључили да је отпуштање примерено за поновљени прекршај“, рекао је званичник.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар