Откуд крокодил у цркви?!

Уобичајено је да на плафону цркве видите верске мотиве али у једној цркви у италији можете видети како са плафона виси 500 година стар крокодил!?

Занимљивости 19.02.2024 | 15:27
Откуд крокодил у цркви?!

Црква Сантуарио Делла Беата Вергине Мариа Делле Гразие,позната по томе што са плафона виси прави крокодил са таксидермом!

То је, у најмању руку, необичан призор, али који постоји откад се неко сец́а. Како је крокодил завршио у цркви Сантуарио Делла Беата Вергине Мариа Делле Гразие у италијанској регији Ломбардија, вероватно ц́е остати мистерија, али његова сврха је била повезана са верском симболиком.

У давним временима, хришц́анство је повезивало рептилска створења попут змија, змајева и крокодила са злом, било као персонификације ђавола или једноставно животиње које воде људе у грех. Тако да је окован високо у своду цркве служио и као опомена за вернике, али и као симбол победе добра над злом.

Иако у почетку може изгледати као реквизит, ово је прави балзамовани нилски крокодил (Цроцодилус нилотицус) за који се верује да је стар најмање 500 година, а сама црква датира из 13. века. Током година, многе легенде о пореклу животиње кружиле су по Ломбардији, али две најпопуларније укључују локалну животињску менажерију и два храбра брата који су се борили против животиње.

Неки верују да је крокодил ухвац́ен и убијен након бекства из приватног егзотичног зоолошког врта на имању Франческа Гонзаге, док други тврде да је животиња једног дана напала два брата који су се одмарали на обали реке Минчо. Један од њих затражио је помоц́ од Пресвете Богородице, па је наоружан ножем напао и убио крокодила.

Према другој локалној легенди, крокодил је пуштен из кавеза када се циркус зауставио у том подручју ради представе, скривајуц́и се међу трском и цветовима лотоса. Кажу да је крокодил чак благословио даром људског говора од Свете Богородице.

Без обзира да ли верујете у ове приче или не, висец́и крокодил из Сантуарио Делла Беата Вергине Мариа Делле Гразие је вредна атракција. Чудно је, али такође говори о вештинама таксидермије монаха чији је посао био да претворе крокодила у сталну изложбу.

Занимљиво, ово није једина италијанска црква са изложеним правим крокодилом. Црква Санта Мариа делле Вергини, у Мацерати, и Сантуарио делла Мадонна делле Лацриме, у Понте Носса, имају своје пуњене крокодиле.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар